Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Många arbetslösa ukrainare i Sverige motsäger påståendet att “invandring är lönsamt för ekonomin”

publicerad 15 mars 2023
- Gästskribent
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Foto: Kristian Pohl för Regeringskansliet
Fd arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Trots att regeringen stolt talar om “många lediga jobb” är den höga arbetslösheten bland invandrare fortfarande ett problem för den svenska ekonomin. I en tidigare rapport konstaterades till exempel att endast en tredjedel av de syrier som bor i Sverige är självförsörjande. Det skriver Sputnik News, en rysk statskanal som censureras i Sverige.

De flesta ukrainska asylsökande i Sverige förblir arbetslösa, trots att majoriteten av dem anlände för ett år sedan och de lokala myndigheterna utlovade all slags hjälp och stöd.

Våren 2022 hälsade tidigare arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till och med på ukrainare på Nynäshamns kaj i Storstockholm. “Vi har många lediga jobb just nu och jag ser att det finns en stor möjlighet här”, sa socialdemokraten då, men sedan dess har det gått trögt.

Av de cirka 30 000 ukrainare i arbetsför ålder som kom till Sverige har färre än 1 500 fått jobb med hjälp av Arbetsförmedlingen.

“Vi har begränsade möjligheter att erbjuda stöd, men det handlar också om att vi måste nå ut med information om det stöd vi kan erbjuda”, sa Therese Lindström på Arbetsförmedlingen till svenska medier.

Det finns ingen officiell statistik över hur många ukrainare som har hittat arbete på egen hand, men en undersökning från organisationen Ukrainian Professional Support Center visar att hela sju av tio ukrainare i Sverige fortfarande är arbetslösa, trots att nio av tio verkar vara villiga att skaffa sig ett jobb.

Läs mer i den svenska statskanalen SVT: Trots löften om snabba åtgärder – få ukrainska flyktingar i arbete

Ukrainare som kommer till Sverige har rätt att stanna i det nordiska landet enligt EU:s direktiv om tillfälligt skydd, men de kommer varken in i befolkningsregistret eller får ett personnummer. Det innebär att de saknar nödvändigt försäkringsskydd och inte kan erbjudas praktikplatser, förklarade Therese Lindström.

Utan personnummer är det också svårt att öppna ett bankkonto eller få andra tjänster. Den nuvarande arbets- och integrationsministern Johan Pehrson medgav att mer måste göras för att komma till rätta med situationen.

Hög arbetslöshet är typiskt för invandrare i Sverige, trots regeringens decennier långa ansträngningar att framställa invandringen som lönsam för ekonomin. Enligt Statistiska centralbyrån uppgick arbetslösheten bland utrikes födda till 16,1 procent år 2022, jämfört med låga ensiffriga tal bland inrikes födda. I vissa befolkningsgrupper är situationen mycket värre.

I en rapport från 2021 konstaterades till exempel att endast en tredjedel av de syrier som bor i Sverige är självförsörjande.

Inflödet av ukrainska asylsökande efter det att Rysslands särskilda operation inleddes har lett till många problem i hela EU, alltifrån bostadsproblem som i Storbritannien, där tiotusentals ukrainare riskerar att bli hemlösa till följd av ett misslyckat mottagningsprogram, till mer allmänna problem som höga kostnader, kulturkrockar och kommunikationsproblem som förekommer i hela blocket.

En nyligen genomförd undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) visade att endast en av tre ukrainare känner sig som en del av samhället i sitt värdland, och en överväldigande majoritet (79 procent) erkänner att de har svårt att få pengarna att räcka till.

Översättning: NewsVoice. Källa: High Rate of Jobless Ukrainians Contradicts Swedish Claim ‘Immigration is Profitable for Economy’ av Sputnik News som är censurerad i EU

SputnikInt‘s account has been withheld in Portugal, Finland, Sweden, Ireland, Slovenia, Czech Republic, Poland, Slovakia, Hungary, Italy, Malta, Germany, Greece, Romania, Netherlands, Bulgaria, Austria, Luxembourg, Latvia, United Kingdom, Denmark, Lithuania, Croatia, Estonia, Cyprus, France, Spain, Belgium in response to a legal demand.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq