Moskva planerar diplomatoffensiv i FN mot Sveriges mörkning av brottsplatsfynden vid Nord Stream

publicerad 10 mars 2023
- Kristoffer Hell
Dmitry Polyanskiy, 2022. Foto: un.org

RT rapporterar att den ryska federationen förbereder en röstning i Förenta Nationernas säkerhetsråd med syftet att bemyndiga FN att utreda sabotaget mot Nord Streams gasledningar i Östersjön den 26 september 2022.

Dmitry Polyanskiy biträdande chef för Rysslands representation vid FN, sa till den amerikanska politiska kommentatorn Jackson Hinkle att Moskva inte deltar i de tre europeiska ländernas utredningar, ”inte för att vi inte vill, utan för att de håller oss på avstånd”.

Diplomaten hävdade att budskapet från de tre länderna i korthet var:

”Vi gör vad vi gör, sköt er själva”. Det ryska uppdraget är ett försök att inleda en ”oberoende, opartisk internationell utredning med alla berörda parter”, tillade Polyanskiy.

Moskva planerar också att publicera Rysslands hittills okända kommunikationer med berörda länder i frågan, bland annat Sverige.

Det ryska kungörandet kommer i kölvattnet på den legendariske amerikanska journalisten Seymour Hersh avslöjande den 8 februari 2023 att USA planerade och genomförde attacken mot Europas energilivlina, och den artikel i New York Times den 7 mars 2023 som pekar ut en oidentifierad ukrainsk grupp som ansvarig för attentatet.

Sveriges roll i den kommande diplomatiska stormen är att sprängningarna skedde på svensk ekonomisk zon och därför utreds av den svenska säkerhetspolisen under ledning av kammaråklagare Mats Ljungqvist som ännu, fyra månader efter att SÄPO:s brottsplatsundersökning avslutats, åberopar förundersökningssekretess.

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq