Kriget mot Ryssland och Sveriges militära ansvar i konflikten

publicerad 22 april 2023
- Kristoffer Hell
ÖB Micael Byden, USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III och försvarsminister Pål Jonson

Två tredjedelar av Ukrainas materiella förluster i kriget mot Ryssland har drabbat det USA-ledda Väst. Om Washington inte lagt sig i konflikten militärt hade kriget sannolikt varit över redan våren 2022. Sveriges bidrag till konflikten utgörs hittills, enligt den svenska regeringen, till 16,9 miljarder kronor.

Enligt västliga källor hade Ukraina år 2021:

 • 3 291 stridsvagnar och bepansrade stridsfordon
 • 125 flygplan
 • 88 helikoptrar
 • 6 drönare

Enligt det ryska försvarsministeriet förlorade Ukraina mellan den 24 februari 2022 och den 20 april 2023:

 • 8 757 stridsvagnar och bepansrade fordon
 • 411 flygplan
 • 228 helikoptrar
 • 3 779 drönare

Matematiken går inte ihop.

Om kriget i Ukraina bara varit en affär mellan Moskva och Kiev hade kriget varit över redan efter bara ett par veckor och fred inställt sig till sommaren 2022.

Verkligheten är att Washington allt sedan den amerikanska statskuppen i Ukraina 2014 stött Moskvafientliga regimer i Kiev.

Västs andel av “Ukrainas” förlorade material uppgår till uppskattningsvis 70% av alla flygplan som förstörts, runt 60% av alla stridsvagnar, bepansrade stridsfordon och helikoptrar, och 99,8% av alla drönare som skjutits ned.

Kievs materiella förluster den 20 april 2023

Ryska försvarsministeriet på Telegram: 2023-04-20
Ryska försvarsministeriet på Telegram

Kievs materiella förluster den 16 juli 2022

Ryska försvarsministeriet på Telegram: 2022-07-16
Ryska försvarsministeriet på Telegram

Sveriges bidrag till förlängningen av den blodiga konflikten utgörs enligt den svenska regeringen till 11 stödpaket om 16,9 miljarder kronor – vilket motsvarar en fjärdedel av hela den svenska försvarsbudgeten för 2021, på 66 miljarder kronor.

Regeringen:

“Stödet av vapen och utrustning inkluderar artilleripjäser (Archer), stridsvagn 122 (Leopard 2), granatgevär (Carl Gustaf) med ammunition, pansarskott (AT4), pansarvärnsrobot 57 (NLAW), automatgevär, minröjningsutrustning och stridsfordon 90 (CV 90), hjälmar, avancerad ammunition, sjömålsrobot 17, pansarvärnssystem, personterrängbilar, vinterutrustning, riktmedel, kroppsskydd, tält, maskeringsnät och luftvärnssystem.”

Befinner sig Sverige i krig mot Ryssland? Sedan när och varför?

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Måste politiker slåss för att deras ego skall överleva?
  Krig kostar, pengar vi kan lägga på bättre saker.
  Dags att eliminera den mörka makten?

 • military intelligence betyder ju underrättelse, men som en US militär en gång sa till mig, att intelligence är inget militärer har.
  I övrigt kolla in på Preventgenocide2030.org.

 • Detta “krig” är skapat av R&R i USA. Mötet mellan Israel och Ryssland i ett tidigt skede är en tydlig indikator (media blockade detta) eftersom USA lyder under Israel (står i USA:s författning). Det är således en mörk maktgrupp som försöker starta WW3 genom att få det att “se naturligt ut” och skapa de motsättningar som behövs för ett storskaligt krig. De som har en politisk agenda att försvara vill inte se verkligheten. Det är precis vad maktgruppen vill, ställa A mot B och sedan börja WW3. Då går de själva fria, tror de.

  • Samma kväll som Viktor Yanukovych tvingats bort och Arseniy Yatsenyuk övertog styret. Ingen tid spilld där, inte.

  • Japp, och Libyens guldreserv flögs till USA så fort Ghaddafi tvingats bort från makten…Venezuelas guld behövde dem inte ens flyga bort den beslagtogs i London! Frågan är om Sveriges guld ens finns kvar i London? Men den stora frågan är om tyskarna någonsin får tillbaka sin ca 2000 ton guld som finns i Fort Knox? Tyskarna gnäller lite då och då om sitt guld men inte mycket kommer tillbaka. Grejen är väl att USA måste stjäla ihop nytt guld innan de kan leverera till Tyskland! Många tror att “guldet” i Fort Knox för länge sedan är utbytt mot guldöverdragna blytackor.

 • Påminner om, innanför en ring av folk slåss två grabbar, den ene är stor och stark, den andre liten och klen? Den lille synar golvet titt som tätt, men reser sig då han hör de hetsande ropen runt honom. Den större killen vill egentligen inte skada “den lille” och ber honom sansa sig, men pöbeln utanför uppmuntrar honom att fortsätta kampen och menar att han fortfarande kan vinna fajten?

  Idag har vi ett totalt förstört Ukraina och ett utarmat Europa, USA. Samtidigt ett allt rikare och mer framgångsrikt Ryssland som utvidgar sin handel österut.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *