Pentagon: Sverige stärker det militära partnerskapet med USA på flera sätt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 april 2023
- NewsVoice redaktion
Försvarsministrarna Lloyd J. Austin III och Pål Jonson på Muskö den 19 april 2023.
Försvarsminister Lloyd J. Austin III och Sveriges försvarsminister Pål Jonson på marinbasen Muskö den 19 april 2023.
ArcanumSkolan

“Banden mellan Sverige och USA är starka och djupa”, sa USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III under en presskonferens i Sverige den 19 april efter ett besök på Muskö örlogsbas och han fortsatte: “Partnerskapet mellan våra två demokratier fortsätter att blomstra. Under det senaste årets turbulens har Sverige tagit två viktiga steg för att stärka våra förbindelser ytterligare”.

Pentagon betonar vikten av att Sverige går med i NATO så fort som möjligt. Under besöket på Muskö sa Austin till försvarsminister Pål Jonson att han hoppas att Sverige ska bli medlem i NATO redan innan sommaren 2023.

Lloyd J. Austin III sa:

“You have the full and firm support of the United States”.

“Det första av dessa steg är att Sverige har ansökt om medlemskap i NATO. Det är något som grannlandet Finland också har gjort. Finlands medlemskap i NATO blev officiellt tidigare denna månad. Nu är det Sveriges tur att ansluta sig till alliansen”.

Statsminister Ulf Kristersson instämde, enligt ett pressmeddelande från regeringen:

“Viktigt samtal med försvarsminister Austin idag. Jag passade på att tacka för USA:s väldigt starka stöd. Sverige kommer bli en stark NATO-medlem”.

“För att understryka vårt djupa stöd har departementet ökat antalet fartygsbesök, uppdrag för bombplanetrupper och högnivåmöten med Sverige”, sa Austin. “Vi gör allt detta av en enkel men viktig anledning: Sveriges medlemskap i NATO kommer att innebära en starkare allians och ett säkrare Europa.”

“Vi är mycket tacksamma för USA:s fortsatta stöd för Sveriges ansökan till NATO och det tydliga budskapet från er om vikten av en snabb ratificering för Sveriges ansökan om att gå med i alliansen och bli en fullvärdig medlem av NATO”, sa försvarsminister Pål Jonson.

“Ert besök i Stockholm i dag, tillsammans med USA:s mycket frekventa militära närvaro genom övningar och andra aktiviteter i Sverige och i vårt närområde, är också mycket uppskattat.”

Ytterligare amerikansk-svenskt försvarssamarbete

Austin sa även att Sverige, vid sidan av att gå med i NATO, förbättrat sina militära förbindelser med USA genom att inleda ett amerikansk-svenskt försvarssamarbete. Pentagon skriver:

“Vi ser fram emot att slutföra förhandlingarna om vårt amerikansk-svenska försvarssamarbetsavtal, och när det avtalet väl är klart kommer det att möjliggöra ett närmare och djupare försvarssamarbete mellan våra demokratier”, sa Austin.

Pål Jonson tackade också Austin för hans ledarskap i Ukrainas försvarskontaktgrupp.

“Jag säger alltid att det är rätt att stödja Ukraina” och “det behövs för att Ukraina ska kunna återta förlorat territorium och återfå sin frihet och genom att stödja Ukraina investerar vi också i vår egen säkerhet, eftersom Ukraina naturligtvis kämpar för sin frihet, men också för ett säkrare och tryggare Europa. Det har högsta prioritet för den svenska regeringen att fortsätta stödet till Ukraina … så länge det behövs.”

Källor

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: NATO
  • Militärt partnerskap med USA som är på fallrepet? Spioneriet från NSA snart i varje mans hem och nu även Nato? Och inte många reagerar på utsäljningen? Det märkliga är att vi som vill bevara Sveriges oberoende mot främmande makt får epitet som landsförrädare, putinister, högerextrema, osv från de som säljer ut Sveriges oberoende? Ivrigt påhejade av MSM som styrs av bankmaffians oligarker.

  • Räkna med att det ”fördjupade försvarssamarbetet” kommer att innebära att kärnvapen baseras på svenskt territorium. Samt ett och annat militärt biolabb.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *