Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Iran: 13 års fängelse för nedskjutning av ukrainskt passagerarplan 2020

publicerad 19 april 2023
- Kristoffer Hell
Bärgningsinsatser, offren för Flight 752. Foto: Mehr News Agency. Licens: CC BY 4.0
Bärgningsinsatser, offren för Flight 752

En militär domstol i Iran dömde den 17 april 2023 tio individer till fängelsestraff mellan 1 och 13 år för nedskjutningen av ett civilt ukrainskregistrerat passagerarplan vid Teherans internationella flygplats den 8 januari 2020.

Nedskjutningen skedde fem dagar efter USA:s mord på Qasem Soleimani, befälhavare vid den iranska elitstyrkan IRGC, samt efterföljande hot om ytterligare militära åtgärder från USA. Samtliga ombordvarande, 176 personer, omkom i tragedin.

Läs mer: Iran’s Hero Qasem Soleimani has Falle

Det längsta straffet, 13 års fängelse, gavs till befälhavaren ansvarig för det luftvärnsbatteri som genomförde nedskjutningen. Iran har även förpliktigat sig att betala 150 000 amerikanska dollar till de efterlevande för offren.

Iran befann sig vid tiden i högsta militära beredskap då det befarade ett omedelbart förestående “fullskaligt krig” mot USA.

Läs mer: Iran medger att de sköt ned passagerarplanet av misstag

Olyckan inträffade fyra timmar efter att den iranska militären, som svar på USA:s mord på generalmajoren Soleimani vid Baghdads internationella flygplats den 3 januari 2020, genomfört en vedergällningssattack med robotar mot amerikanska militära flygbaser i Irak.

Mordet skedde kort efter att Soleimani anlänt till Irak på diplomatpass för att på amerikansk uppmuntran delta i förhandlingar med Irak. Soleimani dödades när den fordonskonvoj i vilken han lämnade den civila flygplatsen i Baghdad angreps av amerikanska drönare.

Blodsdådet beordrades av USA:s dåvarande president Donald Trump, som i realtid följde dess genomförande.

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq