Iran medger att de sköt ned passagerarplanet av misstag

publicerad 11 januari 2020
- av NewsVoice
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif (2020).
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif (2020)

Irans utrikesminister Javad Zarif medgav via Twitter i natt svensk tid att iranskt luftförsvar av misstag sköt ned det civila passagerarplanet som ledde till 176 dödsfall. Zarif lägger delvis skulden på USA eftersom USA dagarna innan mördat en av irans högsta militärer.

Irans luftförsvar var på helspänn efter att USA flygbomat och mördat bla en av Irans mest ansedda militära ledare Qasem Soleimani och efter att Iran som vedergällning attackerat irakiska militärbaser under amerikansk kontroll. Upptrappingen mellan USA och Iran ledde till att ett mänskligt misstag begicks och ett civilt plan därför sköts ned. NewsVoice meddelade 9 januari att det fanns tecken på att planet skjutits ner.

Läs mer: Iran beskjuter amerikanska baser och flygplan kraschar timmar senare i Iran

Javad Zarif ber om ursäkt till alla anhöriga till de som förolyckats, människor från flera länder inklusive bla: Iran, Ukraina, Kanada och Sverige.

Passagerarflygplanet var på väg från Theran i Iran till Kiev i Ukraina. Det sköts ner i onsdags. Iransk militär var först med att deklarera sitt ansvar för misstaget.

Text: NewsVoice