Iran medger att de sköt ned passagerarplanet av misstag

5
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif (2020).
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif (2020). Pressfoto: Irans utrikesdepartement ( www.mfa.ir)

Irans utrikesminister Javad Zarif medgav via Twitter i natt svensk tid att iranskt luftförsvar av misstag sköt ned det civila passagerarplanet som ledde till 176 dödsfall. Zarif lägger delvis skulden på USA eftersom USA dagarna innan mördat en av irans högsta militärer.

Irans luftförsvar var på helspänn efter att USA flygbomat och mördat bla en av Irans mest ansedda militära ledare Qasem Soleimani och efter att Iran som vedergällning attackerat irakiska militärbaser under amerikansk kontroll. Upptrappingen mellan USA och Iran ledde till att ett mänskligt misstag begicks och ett civilt plan därför sköts ned. NewsVoice meddelade 9 januari att det fanns tecken på att planet skjutits ner.

Läs mer: Iran beskjuter amerikanska baser och flygplan kraschar timmar senare i Iran

Javad Zarif ber om ursäkt till alla anhöriga till de som förolyckats, människor från flera länder inklusive bla: Iran, Ukraina, Kanada och Sverige.

Passagerarflygplanet var på väg från Theran i Iran till Kiev i Ukraina. Det sköts ner i onsdags. Iransk militär var först med att deklarera sitt ansvar för misstaget.

Text: NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
ingemar ljungqvist
Gäst
12 januari 2020 kl 10:38

När jag lyssnade på avsnittet ovan där Irans militärkommando tar på sig skulden slåss man verkligen av den oerhörda skillnaden i kulturer. Det var ett gravt misstag som faktiskt utfördes under press, dvs den mänskliga mekanismen med RÄDSLA i botten var en avgörande faktor. Tio minuter tidigare lyssnade jag på radion med Cecilia Öden som ytterligare hetsar mot Iran. Liksom många andra svenskar, dvs de är också RÄDDA och piskar upp en situation som kan leda till fler fatala misstag. I Ödens fall hetsar de nu mot att det tre dagar innan man gick ut med sanningen.
Jag har precis läst en helt fantastisk bok som heter BITTEN skriven av fd Borrelia- patienten Kris Newby. I den erkänner den schweizisk-amerikanske forskaren Willy Burgdorfer att det var han som slog fast att den amerikanska varianten (den finns också i Sverige ) av Borrelia orsakades av en bakterie han själv varit med att framställa, dvs genetiskt manipulera till en kraftfullare patogen. Hans erkännande tog det honom 30 år av dåligt samvete att erkänna. Själv har jag påvisat att en annan parasit aidsviruset, utan att ha varit delaktig i framställningen togs fram inom samma biovapenprogram som Burgdorfers borrelia. Jag gick ut med detta 1992 i boken Aids-Tabu. Nu har det tagit nästan 30 år med tystnad av de allra flesta inom media (Det finns ett litet antal undantag) för att föra ut bevisen till allmänheten.
Då var faktiskt Irans militär snabba att erkänna när man gjort ett ödesdigert självmål på sina egna medborgare. I båda fallen med AIDS och Borrelia är självmålens antal 10 000 gånger större.
Ingemar Ljungqvist red

Savalle
Savalle
Gäst
Reply to  ingemar ljungqvist
12 januari 2020 kl 11:50
Erik Forsman
12 januari 2020 kl 10:29

Detta var redan känt den 8 Januari från flera av varandra oberoende källor:
“Gör man en bred sökning bland många olika medier, från olika länder samt källor så antyds lite här och där att planet sköts ner av Iranierna själva, förmodligen en felkommunikation av något slag, där de misstagit planet som fientligt”?

https://newsvoice.se/2020/01/iran-amerikanska-baser-flygplan-raschar/

Ulf Lagerström
Gäst
11 januari 2020 kl 19:47

Misstag begås när man utsetts för hot, undertryckande och stress. I det här fallet hotades Iran med att bli terrorbombad på 52 olika platser i landet av världens största krigsmakt.
Detta inlägg är ingen ursäkt för det Iranska misstaget men en trolig förklaring.

Ulf ClaréusD
11 januari 2020 kl 14:11

Ulf Claréus 9 januari, 2020 at 13:22:
“Om flygplanet blev nedskjutet torde det ha varit Iran som stod för det! Vem annars? Teherans flygplats ligger ju långt in i landet.”
Jag skrev ovanstående Newsvoice-kommentar i torsdags, men kunde då inte ens drömma om att det var fråga om just en iransk nedskjutning och av misstag, vilket ju iransk militär nu erkänner. Jag angav motorhaveri och utspottad skovel-sallad som trolig orsak, efter att ha sett ett av herr Erik Forsman länkat foto på del av flygplanskroppen och som uppvisade rektangulära hål, från eventuella kompressorblad. Fel uppenbarligen. Skall alltså vara orsakade av en iransk lv-robot. Typ av robot vet jag inte, men säkert rysk?

Har precis lyssnat på Peter Hultqvist på P1, där han med grötmyndig röst utsade sig vilja se full bekännelse och transparens från Iransk sida, plus på sikt pekuniär ersättning till offrens anhöriga. I o f s helt rimligt, men två tankar dyker helt osökt upp i min skalle:
1. P H säger att det var bra att sanningen kom fram, även om det dröjde tre dar’. Bevisen mot Iran har tydligen varit av sådan art att det inte gick att förneka ansvar. Mot detta skall vi ställa Hultqvists amerikanska vänners ovilja, att efter mer än 18 år, inte våga ta’ ansvar för den falskflaggade och egeniscensatta 9/11-terroraktionen, där ju f ö Mossad hade huvudrollen. Bevisbördan härför är så stor att endast ett avskaffande av naturlagarna just den dagen måste till, om man vill sätta dit någon annan för det ny årtusendets värsta brott.
2. Försvarsministerns pläderade inköp av Patriot-lv-robotar verkar förhastat. Har FMV tittat på den rb som kom till användning här i Teheran? På ett tragiskt sätt, förvisso. Men effektiv och det är väl det vi vill att vår nya lvrb skall vara; inte bara svindyr.