Sprängning av SAAB-fabriken i Linköping om Sverige skickar JAS Gripen till Ukraina?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 juni 2023
- Torbjörn Sassersson red.
JAS 39 Gripen C/D. Foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten
JAS 39 Gripen C/D.

I mars intervjuade vi i samarbete med Fakta TV den fd stridspiloten och kaptenen Fabian Fjälling. Han sa att det är högst olämpligt att Sverige skickar ner JAS-plan och utbildar ukrainska piloter. I maj beslutade Regeringen att låta ukrainska piloter tränas i att flyga Jas 39 Gripen. Den 16:e juni meddelade Regeringen att Försvarsmakten får i uppdrag att orienteringsutbilda ukrainska piloter på JAS 39.

“Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan”, sa Fjälling i mars 2023.

“Krig är fred”?

Istället för att debattera och förhandla om fred mellan Ryssland och Ukraina/Väst deltar Sverige som nation med skattebetalarnas pengar allt djupare i samarbeten mellan Wallenberg/SAAB, NATO, Brüssel och det militärindustriella komplexet för att verka för ett större krig med Ryssland och indirekt med Kina, Indien och Iran.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ukraina har ju mottagit utrustning från många håll utan att de fabriker som tillverkat denna utrustning sprängts. Sannolikheten för att Linköping skall drabbas är nog inte så stor.

 • Vad är ett krig egentligen? Ett krig är ett mot-mänskligt sätt att kommunicera! Man kastar materia på varandra istället för ord och idéer. Och, vad föregår ett sådant beslut att slå sönder en annans liv och egendom? Emotionen ilska! Och var kommer den ifrån? Någon sätter dit den.
  Sverige var något av ett konservativt land fram till vintern -19, sedan kom där igång en skrämselpropaganda, som förde nästan en hel befolkning ned till rädsla. Man lät sig besprutas med ett BILLjonärs-gift och helt plötsligt landade en befolkning på “skam som ansvar”. Du är ansvarslös bla bla… som ligger strax under förräderi och ilska.
  Hur lätt är det inte att förföra denna ilska mot ett felaktigt mål? Motmedlet mot denna psyk-krigföring är att lära tekniken själv. Sedan avgör etiken hur att använda den.

  • Ni efterlyste ju kvinnliga skribenter. Vad är krig? Det superkorta svaret är att djuret, som bara har tänder och klor, har utvecklats och fått intelligens, och därmed kunnat utöka sin förmåga att döda, för att i egoismens tjänst erövra, och kan nu sekundsnabbt utplåna hela städer. Män är i likhet med hannarna kampväsen, men det finns ju de som blivit fredliga och vapenvägrare. Erfarenheter av lidande har utvecklat deras medkänsla, de har blivit humana och kan inte förmå sig att skada och döda andra. Dit är alla på väg. Den kosmiska analysen är att det handlar om ett kretsloppsperspektiv, och ur det perspektivet är upplevelsen av mörkret lika nödvändigt som ljuset.

 • Jag undrar om det är bara jag som ser likheterna mellan hur andra världskriget började och hur denna konflikt håller på att eskaleras? Den tysktalande befolkningen i den delen av Tyskland som gavs till Poland efter första världskriget levde under fruktansvärda förhållanden, inget jobb och utbildning, ingen sjukvård och knappt med mat.
  Från 1935 krävde Hitler förbättring av levnadsstandarden för dessa tyskar och till slut erbjöd att bygga industrier, sjukhus och skolor åt Poland och för tyska befolkningen helt utan några återbetalningskrav men Poland, England och Frankrike avslog hans begäran upprepade gånger och gjorde situationen för dessa tyskar bara värre och när Poland förbjöd tyska språket för dessa tyskar, invaderade Hitler den tysktalande delen av Poland.
  Poland med sina allierade England och Frankrike krävde att Hitler skulle dra tillbaka sin arme men det var försent och Hitler svarade att han inte tänker lämna sina kött och blod åt Polska gamar igen.
  Efter det skickade England och Frankrike ett brev till Hitler där de båda förklarade krig mot Tyskland. När Hitler läste brevet, blev han gråtfärdigt och sa, fattar inte dessa idioter att de har återigen startat ett världskrig?

  Jag kan inte hitta en artikeln jag läste i TACC och kanske nån annan läsare kan bidra med den länken men direkt efter att Sverige och Finland meddelade att man ska gemensamt ansöka om Natomedlemskap, sa Putin att Nato vill ha Sverige och Finland för att på så sätt kunna blockera Östersjön för Ryssland och när Nato gör det, är det en krigsförklaring mot Ryssland vilket skulle bli uppstarten till tredje världskriget.
  Ser ni likheterna med hur konflikten startade 2014 efter att Ukraina förbjöd ryska språket i rysktalande Luhansk och Donboss?
  Uttrycket “historien upprepar sig” verkar stämma väl i sammanhanget!!

  • Hej igen Rena!
   Mycket intressant fråga du ställer, efter som jag haft samma tanke. Likheterna är skrämmande.
   Studerade VVII för ca 15 år sedan, men valde förlorarnas sida.
   Någon som fängslade mig mycket var historikern David Irving. Han anses veta mer om kriget än övriga forskare tillsammans.
   Det som fick mig att höjja ögonbrynen ordentligt, var när han var den första som fick tillgång till alla dokument som röda armen plockade från Berlins in och utrikes ministeriet. 852 ton dokument. Putin Moskva har dom
   och det otroliga var att skall ha uttalat sig om att ligga på tillräckligt med historiska dokument från bla USA.
   Ett dokument som han skrev i boken som jag har som en Pdf bok skulle förklara den slutgilltliga lösningen.
   Han fick 18 månader fängelse i Tyskland för detta. ( co2 växthuseffekt ) Ja du/ni förstår djupa statens förtryck.
   Nu får jag väl skit för denna skrift? Men det gäller bara att inse hur lurade vi blir/blivit hela tid.
   Sanningen skall ju göra oss fria! Eller?

  • Tekniskt så har Ryssland kanaler som förbinder Finska Viken dels med Vita Havet och dels med Svarta/Kaspiska Haven. Åtminstone flottan exkl hangarfartyget kan flyttas denna inre väg. Förbindelserna med Fjärran Östern planerar de sannolikt via Arktis och de disponerar en stark isbrytarflotta.
   Det är alltså ingen katastrof för Ryssland om Öresund/Bälten stängs.

   MEN en stängning är en direkt krigsförklaring mot Ryssland. Och en stor del av ett sådant krig kommer att föäras på Svensk mark. Tro inte att NATO har någon inverkan på Rysslands beslut i denna vitala fråga!

   • Stämmer 100%. Ryssland, Kina och Iran bygger nu i rasande fart en enorm hamn vid kaspiska havet i Iran. Samtidigt som byggs tågtransport inom hela Iran till persika viken på söder. 50% av Rysslands import och export ska ske via denna rut innan årets slut.
    Indien, sedan förra året började importera naturgas från Ryssland genom att betala Ryssland men få sin gas från Iran vid persika viken och Iran får sedan betalt genom att få militärutrustning från Ryssland. Förutom Indien har ett par andra länder börjat göra så. Märkligt nog sålde Indien all NLG gas till Tyskland, Spanien och Portugal med tredubblade pris de betalt för men på detta sätt kunde EU fylla på gasreserven förra året.

  • Den sista utlösande faktorn för Tysklands angrepp mot Polen var att Polen, stärkt av sin allians med GB , spärrande land-förbindelsen mellan Tyskland och Danzig. Polen hade hela mellankrigstiden fört en aggresiv politik både mot sina grannar och mot de betydande nationella minoriteterna som hamnat inom Polens gränser efter Versailles-freden

   • Hej,
    Ja, just det! 100% klockrent!
    Blockering av land-förbindelsen mellan Tyskland och Danzig ska nog jämföras med ifall Nato gör samma i Östersjön!
    Jag har hittat 4 händelser som är nästintill identiska. Förstår faktiskt inte varför det inte finns en enda journalist i världen som sett likheter och skrivit nåt om det.
    Har du eventuellt sett det tidigare?

 • Indirekt krig med Indien?
  Iran visade sina nya supersonik missiler med upp till 20 match hastighet i samma klass som Rysslands bästa missiler som kan sänka hangarfartyg för knappt 3 veckor sedan. USA och väst sket i sina byxor om och om igen sedan dess!! Inte fan vågar de ge sig på Iran nu!!!!! Iaf inte fram tills USA har utvecklat nåt mot dessa vapen.

 • Stoppa Natoansökan nu. Har de svenska politikerna blivit galna. Vi ska inte kriga mot Ryssland för UZA:s räkning. Då blir vi måltavlor. Sluta med att skicka vapen. EU är ingen fredsorganisation, det ser vi nu. Och inte Sverige heller eftersom man inte väljer att sätta sig vid förhandlingsbordet. Jag uppmanar Jimmie Åkesson att dra sig ur Natoansökan och att verka för ett utträde från EU.
  EU har utvecklats till en monsterunion typ Sovjetunionen där alla ska vara lika, tänka lika och gör man inte det blir man straffad och utfryst. Framtiden ser verkligen dyster ut…mörk och kall.

  • Det är rörande, med svenskarnas grundmurade förtroende för ‘sina’ politikers integritet och omtänksamhet om svenska folket. Det är nästan så man kan fälla en tår eller två…

  • Det är rörande, med svenskarnas grundmurade förtroende för politikers integritet och omtänksamhet om svenska folket. Det är nästan så man kan fälla en tår eller två…

  • Glöm Jimmy! Han pantsatte sin själ hos eliten för att komma in i värmen och kommer aldrig ha råd att köpa tillbaka den!

 • Man kan inte utesluta att det delvis handlar om att straffa alla de länder som understödde nazismen. Och som en del i den processen att få deras politiska ledarskap och opinionsbildare att visa starkt stöd för det nazianstrukna Ukrainarna. Efteråt blir summeringen att det var bra att de gamla nazimedlöpernas efterkommande drabbades av hämnden genom sin egen dumhet.

   • Anglosaxerna är de som manipulerar alla andra. Det är från deras frimurare som överskattningen av enskilda finansfamiljers makt kommer och som gynnar anglosaxerna så att dom hittills har finansvärlden i ett fast grepp. Sverige hjälpte Britterna genom att samarbeta med nazityskland och det var därför Sverige tilläts hålla sig utanför kriget. Både Sovjet och nazityskland var en sorts anglosaxiska experimentprojekt. Både teknologiskt och ideologiskt. Och nazismen var ingen naturlig tysk nationalism utan en kult frammanad av britterna under hundra år med avsikt att förhindra finansvärlden att samarbeta med Tyskland. Den riktigare tyska nationalismen lyckades britterna eliminera genom att lura Wilhelm II att avskeda Bismarck. Men det jag tog upp var att Sverige mfl länder kanske är föremål för hämnd som samma anglosaxer lockar sin neokonservativa adept med. För neokonservatismens profet James Burnham var utbildad i Oxford som de flesta inom angloamerikanska etablissemanget.
    Men anglosaxerna vill hemskt gärna att du ska tro nåt annat och tro på att en kazarisk maffia existerar och styr världen.
    Kom ihåg att USA stöder IS terror men har mage att straffa andra för samröre med dom. I analogi med det kan man tänka sig att när Sverige nu kommit ut som tillskyndare av den sortens diskriminering som alla förknippar med nazism oavsett vad den kallas och trots att USA i högsta grad orsakar situationen så hindrar inte det att Sverige kommer att straffas genom att bli kanonmat och att det ur de neokonservativas synvinkel känns som ljuv hämnd.

  • Ryssarna gör världens bästa stridsflyg, sedan tyskarna slutade efter kriget. För en bråkdel av kostnaden för jordfräsen JAS kunde Sverige ha köpt ryska flygplan, försedda med amerikansk elektronik…

  • Du har också förstått?
   Västländernas militär ska skrotas i Ukraina. Putin får koordinaterna och de spränger sönder den.

 • Från att ha varit ett mönsterland har Sverige under de senaste 50 åren förvandlats till dårarnas paradis? Från att tidigare varit motståndare till Nato har våra politiker blivit fanatiska Nato-företrädare? Vem har lyckats så snabbt övertyga dem att svänga 180 grader i den frågan? För dem som saknar ryggrad är det inge problem och våra politiker bevisar att så är fallet? Normalt så borde vi ha en folkomröstning i Nato-frågan, men det förutsätter att båda sidor ges lika mycket utrymme i medierna vilket inte kommer ske.

  Våra stolliga politiker har inte insett Nato, EU:s mål är Ryssland och att nästa “Ukraina” är förlagd till Finland, Sverige och Norge? Alltså, på betryggande avstånd ifrån Nato,s och EU:s högkvarter i Bryssel. Det är fullt sannolikt att Linköping och SAAB får en minnesvärd påhälsning (även andra vapenfabriker) Under 200 år har vi bara talat om fred och nedrustning med vår omvärld? Stoltenbergs numer bevingade ord om, “att fred kan bara uppnås med vapen” tycks ha satt djupa spår i politikernas hjärnor?

  • Och Stoltenbergs och Norges anseende blir ju inte bättre när man tar i betraktande att många Sovjetiska soldater offrade livet när de befriade Norge i slutet av WW2!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *