Sprängning av SAAB-fabriken i Linköping om Sverige skickar JAS Gripen till Ukraina?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 juni 2023
- Torbjörn Sassersson
JAS 39 Gripen C/D. Foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten
JAS 39 Gripen C/D.

I mars intervjuade vi i samarbete med Fakta TV den fd stridspiloten och kaptenen Fabian Fjälling. Han sa att det är högst olämpligt att Sverige skickar ner JAS-plan och utbildar ukrainska piloter. I maj beslutade Regeringen att låta ukrainska piloter tränas i att flyga Jas 39 Gripen. Den 16:e juni meddelade Regeringen att Försvarsmakten får i uppdrag att orienteringsutbilda ukrainska piloter på JAS 39.

”Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan”, sa Fjälling i mars 2023.

”Krig är fred”?

Istället för att debattera och förhandla om fred mellan Ryssland och Ukraina/Väst deltar Sverige som nation med skattebetalarnas pengar allt djupare i samarbeten mellan Wallenberg/SAAB, NATO, Brüssel och det militärindustriella komplexet för att verka för ett större krig med Ryssland och indirekt med Kina, Indien och Iran.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq