Elon Musk skippar ChatGPT – Startar xAI som ska utforska verkligheten och universum

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 juli 2023
- NewsVoice redaktion
Elon Musk startade Neuralink, ett neuroteknikföretag som utvecklar gränssnitt mellan hjärna och dator. Foto och licens: Steve Jurvetson, CC BY 2.0
Elon Musk startade även Neuralink, ett neuroteknikföretag som utvecklar gränssnitt mellan hjärna och dator.

Elon Musk uttryckte i en BBC-intervju sin besvikelse inför hur ChatGPT blev politiskt korrekt efter att Microsoft gick in som delägare. Han gav i intervjun tecken på ambitionen att starta ett nytt AI-företag och igår lanserade han företaget xAI med adressen x.ai.

Ägaren till Twitter och grundaren av Tesla och SpaceX sa på onsdagen att han har startat xAI, ett nytt företag för artificiell intelligens som syftar till att uforska verkligheten och universum. Därmed visar Musk att han vill kliva över både globalister och politisk korrekthet.

“Announcing formation of xAI to understand reality…”

NewsVoice ställde några “existentiella frågor” till ChatGPT:

xAI

xAI
xAI logo

Företaget xAI är tekniskt sett ett företag separerat från Musks bolag X Corp, men kommer att ha ett nära samarbete med hans andra företag “för att göra framsteg i linje med vår mission”, enligt företagets webbplats.

Personerna som är involverade i xAI har tidigare arbetat på OpenAI, Google, Microsoft och Tesla, samt University of Toronto i Kanada, vilka har bidragit till “några av de mest använda metoderna” inom artificiell intelligens, samt genombrott som ChatGPT.

ArcanumSkolan 2024

Företaget xAI twittrar:

“Vilka är de mest grundläggande obesvarade frågorna?”

Det har spekulerats om Musks avsikt med att etablera ett nytt AI-företag. Financial Times nämner Musks ambitioner att etablera ett AI-företag i direkt konkurrens med OpenAI, som har Microsoft med på resan.

“Tesla-miljardären, som förvärvade Twitter för nästan sex månader sedan och har gjort några drastiska förändringar. Han köpte nyligen cirka 10,000 XNUMX grafikbehandlingsenheter för plattformen, säger två personer som är bekanta med företaget.
Teknikföretag använder vanligtvis GPU: er för att arbeta med stora AI-modeller, med tanke på den beräkningsarbetsbelastning som den nyare tekniken kräver.” – Business Insider

Det har också rapporterats att Musk kontaktade investerare i SpaceX och Tesla för att säkra finansiering för satsningen.

ChatGPT ägs av Open AI och om det företaget säger Musk att det är ett:

“…closed source maximum-profit company effectively controlled by Microsoft”

Två veckor efter att Musk bolagiserde xAI undertecknade han ett öppet brev med fler än 1000 forskare och teknikchefer, som varnade för att AI kan utgöra “djupgående risker för samhället och mänskligheten“. I brevet efterlystes en sex månader lång global paus i AI-utvecklingen för att “ge samhället en chans att anpassa sig” till den snabbt framväxande tekniken, skriver ryska RT, en nyhetskanal som är blockerad i EU.

Musk har med sig i xAI en senior rådgivare vid namn Dan Hendrycks, som är chef för Center for AI Safety, en ideell organisation som strävar efter att minska riskerna med AI-tekniken.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • chat-GPT är verkligen ett mörkrets verktyg. På frågan vad UFO är svarar den att den inte vet. Trots miljontals högklassiska iakttagelser. Hur skall då ett AI-verktyg kunna svara på frågor om universum där vi här på detta gruskorn saknar kunskaper? AI vet ju inte ens (dvs får inte veta) att människan har en själ som överlever kroppen, som gör att människans avsiktliga felsteg förföljer henne till dess hon rättat till sitt beteende. Det är så Universum hålls i balans.

  • ChatGPT kan ge en hel del faktakorrekta svar, men den vill inte berätta vilka servrar den hämtar data från. Jag frågade. Det betyder att om den säger att den inte vet beror det enbart på att den inte har tillgång till servrar med den typ av kunskap/info som efterfrågas.

   • Så denna AI vet hur själen ser ut, hur många liv din själ har levt? Den vet hur civilisationerna runt om i vår galax lever?
    Den vet hur man för över energi från en person till en växt?
    Tillåt mig småle …
    Tobbe, bryt din koppling till mörkret. Du är den som förlorar på det. Du kommer att märka det i nästa liv och ångra dig bittert.
    ett litet tips bara.

  • Nu har snart en vecka gått och detta uppenbara, enkla fel står fortfarande orättat … Hallå Torbjörn – hur noga är det med rätt och fel här? Egentligen?

   Tesla grundades 2003 av Martin Eberhard och Marc Tarpenning. Elon kom in några månader senare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *