Vad skulle hända utan Bitcoin-försörjning?

publicerad 13 augusti 2023
- Extern skribent
Bitcoin försörjning. Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash
Bitcoin försörjning. Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash

Ett begränsat utbudstak är en av Bitcoins mest dominerande egenskaper. Dess skapare, Satoshi Nakamoto, designade Bitcoin för att i huvudsak fungera som digitalt guld, med ett begränsat utbud för att efterlikna den ändliga mängden ädelmetall. Det maximala antalet Bitcoin som någonsin kommer in på marknaden är bara 21 miljoner. Däremot kommer deras priser att vara begränsade till transaktionsbehandlingsavgifterna, som ofta tas ut på användare av kryptobörser som Granimator

Mining lägger till nya tokens till det befintliga utbudet var tionde minut i genomsnitt. Antalet Bitcoin-tokens som utvinns per block minskar med 50% efter vart 210 000:e block eller vart fjärde år. Minare har präglat uppskattningsvis 19 miljoner tokens, vilket bara lämnar cirka 3 miljoner till.

Följande artikel förklarar Bitcoins utbud och vad som skulle hända efter att mining når målet på 21 miljoner tokens.

Att nå tröskeln på 21 miljoner BTC

Experter säger att utbudet av Bitcoin aldrig kommer att nå 21 miljoner eftersom nätverket använder bitskiftsoperatörer som avrundar några decimaler till närmaste minsta heltal. Det kan inträffa när nätverket halverar blockbelöningen för att skapa ett nytt Bitcoin-block och räknar om det nya priset. Människor uttrycker priset i satoshis, med en satoshi motsvarande cirka 0,00000001 BTC.

En satoshi är dock inte delbar i hälften eftersom den är den minsta måttenheten i Bitcoin-nätverket. Bit-shift-operatorer är programmerade att runda ned siffrorna till närmaste heltal när de uppmanas att dela en satoshi på mitten för att beräkna nya belöningar för minare. Den systematiska avrundningen av Bitcoin-blockbelöningar är den främsta anledningen till att utbudet av Bitcoin sannolikt kommer att understiga de 21 miljonerna.

Vad händer efter att ha minat alla 21 miljoner BTC?

Inga nya Bitcoins kommer att utfärdas när mining har uppnått maxvärdet på 21 miljoner, även om den siffran är något under taket. Mining kommer att fortsätta att verifiera och validera Bitcoin-transaktioner i block för belöningar.

Bitcoin som når sitt utbudsmål på 21 miljoner tokens kommer sannolikt att påverka minare. Effekterna kommer dock delvis att bero på Bitcoins utveckling som kryptovaluta. Bitcoin-mining kommer fortfarande att generera vinster från transaktionsbehandlingsavgifterna om Bitcoin-blockkedjan bearbetar många transaktioner år 2140. Samma sak kan fortfarande hända om Bitcoin i första hand blir en värdeförråd snarare än en transaktionsvaluta år 2140, även med försvinnandet av blockbelöningar och minskande transaktionsvolymer.

Mining kan ta ut högre transaktionsavgifter för att bearbeta värdefulla Bitcoin-transaktioner eller större partier av betalningar. Det skulle vara möjligt med det mer effektiva lagret två blockkedjor som Lightning Network som underlättar snabba dagliga Bitcoin-utgifter. Följaktligen kan vissa negativa resultat dyka upp om miningdriften upphör att ge tillförlitliga vinster.

Ett av resultaten är att minare kan bilda karteller eller grupper för att kontrollera miningresurser och få högre transaktionsavgifter.

Ett annat potentiellt resultat är självisk mining, där minare samarbetar för att dölja nya giltiga block och senare släpper dem som föräldralösa block, ännu inte bekräftade av Bitcoin-nätverket. Metoden kan avsevärt öka betalningsbehandlingstiderna och tvinga Bitcoin-användare att betala högre transaktionsavgifter för de nya blocken när mining validerar dem på blockkedjan.

Att Bitcoin når sitt utbudstak skulle också påverka dess priser. Investerare kan förvänta sig att Bitcoin-priserna kommer att stiga när utbudet minskar. Men experter påpekar att det är utmanande att förutsäga vad som kommer att bli av Bitcoins värde under de kommande 120 åren. Priserna kommer främst att bero på framtida efterfrågan och regleringar.

Bitcoins begränsade utbud kan inte överstiga 21 miljoner tokens, som så småningom kommer att ta slut. Även om det kommer att ha olika effekter på kryptoanvändare över hela världen, är det minare som sannolikt kommer att känna värmen.

Relaterat

  • Läs mer om ekonomi på NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice