Gabonkuppen – Ännu ett afrikanskt land som befriar sig från Frankrike?

Röster varnar för att kuppen är falsk och blixtinitierad av franska underrättelsetjänsten.

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson
General Brice Oligui Ngueme, Gabon och president Emmanuel Macron
General Brice Oligui Ngueme, Gabon och president Emmanuel Macron.

Den 30 augusti utropades kuppen mot den sittande Gabon-presidenten Ali Bongo som en framgång. En militärjunta läste i den statliga televisionen upp ett uttalande om att “vi sätter stopp för denna regim”. Ytterligare ett land i Afrika befriar sig av egen kraft från kolonialmakten Frankrike, tror de flesta, men röster varnar för att kuppen är falsk och blixtinitierad av franska underrättelsetjänsten.

Juntan nämnde den dåvarande regeringens oansvarighet, oförutsägbarhet och potential att orsaka kaos i hela landet som några av anledningarna till att de var tvungna att gå in för att sätta stopp för den. Militärens övertagande hyllades av 1000-tals medborgare ute på gatorna i landet under dagen.

Officerare ledda av kuppgeneralen Brice Oligui Ngueme som kallar sig Committee on the Transition and Restoration of Institutions säger att de representerar alla landets militärer och säkerhetsstyrkor.

“Ali Bongo är en annan extremt Frankrike- och västvänlig president som tillsammans med Elfenbenskustens president drev på för ett militärt ingripande i grannlandet Niger”, skriver den politiska kommentatorn Joseph C. Okechukwu från Lagos, Nigeria.

Dagen efter avslöjas att den tidigare presidentens äldste son inte fått med sig ett antal stora väskor packade med sedlar. Uppgifterna är naturligtvis obekräftade av den avgående presidentens administration.

 

General Brice Oligui Ngueme – är han lojal mot folket eller Frankrike?

General Brice Oligui Ngueme utsågs till övergångsledare. Ngueme är en av de mest inflytelserika personerna i Gabon idag. Han leder det gabonesiska presidentskapets republikanska garde, den mäktigaste säkerhetsenheten i landet. Brice är son till en militär. Han utbildades vid den kungliga militärakademin i Meknes i Marocko, skriver Joseph C. Okechukwu.

Det återstår dock att se om Oligui Ngueme verkligen är lojal mot folket i Gabon. Misstankar har väckts att Ngueme fick en blixtorder att omedelbart ta över regeringen för Frankrikes räkning efter att Ali Bongo vann valet.

Kuppen kom strax efter att Gabon haft ett regeringsval i onsdags där valkommissionen meddelat att president Ali Bongo återigen hade säkrat en tredje mandatperiod gentemot sin motståndare, Albert Odo Osa.

Oppositionen har fördömt valresultatet som bedrägligt och menar att Odo Osa borde ha vunnit om valet genomförts korrekt. Misstanken är att Frankrike beordrade sin general Oligui Ngueme att ta kontrollen över landet genom en fake-kupp för att stoppa folket från att kuppa mot Bongo som annars försökt installera Odo Osa, en uttalad Frankrike-kritiker.

Framtiden får utvisa om Gabon förblir Frankrikevänligt eller Afrikavänligt.


Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • 136 SVT Text torsdag 31 aug 2023
    UTRIKES PUBLICERAD 31 AUGUSTI

    EU-chef: Kupp efter orättvist val

    Militärkuppen i Gabon kan ej jämföras
    med kuppen som skedde i Niger nyligen,
    enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell.
    Han menar att Gabons militär ingrep
    efter ett orättvist presidentval.

    -Militärkupper är så klart inte
    lösningen, men vi får inte glömma bort
    att det hade skett ett val i Gabon som
    var fullt av oegentligheter, sade
    spanjoren Borell inför ett möte med
    EU:s utrikesministrar, enligt AFP.

    Den nu avsatte Ali Bongo, vars släkt
    styrt Gabon i över 50 år, tillskrevs
    segern i helgens val. Kuppmakarna har
    dock ogiltigförklarat valresultatet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *