Rysk-kinesisk månbas byggs när Ryssland återvänder till Månen efter 47 år

publicerad 14 augusti 2023
- Kristoffer Hell
Ryskmånlandare, ЛУНА•25, 2023.
Ryskmånlandare, ЛУНА•25 (Luna 25), 2023.

Efter en framgångsrik uppskjutning den 10 augusti 2023 förväntas den ryska rymdsonden Luna-25 mjuklanda på månens sydpol den 21 augusti. I förlängningen finns förhoppningar om en gemensam rysk-kinesisk månbas på himlakroppen, vars poler forskare i dag tror har förekomster av vatten.

Forskningsledare Maxim Litvak vid det ryska rymdforskningsinstitutet IKI om månlandarens uppdrag:

“Nästan ett halvt sekel har gått sedan vårt sista uppdrag till månen. Under tiden har flera generationer med ingenjörer kommit och gått och ingen har i dag erfarenhet av alla moment i uppgiften.

I dag är alla intresserade av månens poler. Det finns indikationer på is i marken där Luna-25 planeras landa. Detta var inte fallet med områdena runt ekvatorn, som vi besökt tidigare”.

När Luna-25 väl landat på månen bedöms dess uppdrag där ta ett år (jordår) att genomföra.

ArcanumSkolan 2024

Den 13 augusti, två dagar efter den lyckade uppskjutningen och halvvägs till månen, meddelade den ryska rymdfartsstyrelsen Roscosmos att alla de vetenskapliga systemen ombord slagits på och fungerar och att allt går enligt plan.

Sista gången USA, enligt uppgift, hade en astronaut eller rymdsond på månen var 1972. Det skedde inom ramen för Apolloprogrammet.

År 2007 sände Japan en rymdsond som lade sig i omloppsbana runt jordens närmaste granne och tog nya närbilder på dess yta.

År 2008 och 2013, respektive, har Indien och Kina landat sonder på himlakroppen.

Luna-25:s landning på månen sammanfaller med det indiska rymdprogrammets Chandrayan-3, som enligt uppgift planeras att landa i samma region som den ryska.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Säkerligen jätteintressant för visa, men vad ska vi på månen och göra? Kom igen, realistiskt: hur producera syre, hur bygga hus, hur finna vatten? Hur odla grönsaker – mat? Hur blir det med strålningen? Psykiska reaktioner? Är det inte förknippat med risk att reducera gravitationskraften till en 1/6?

    Realistiskt skulle en raket med en flyghastighet på dryga 11 km/s från start kunna lämna jodens gravitationskraft och (på något sätt) kunna sikta in sig mot månen och med finjusteringar nå ditt, men hur ha energi med sig för att bromsa in skeppet, som för att kunna lägga sig i omloppsbana krig månen, så krävs minst hastigheten vara minst 6 000km/h, men som sagt hur bromsa in? Månen saknar atmosfär så några fallskärmar fungerar inte här.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *