Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Svensk diplomat är FN:s nya chef för “Outer Space Affairs”

publicerad 8 juni 2023
- Kristoffer Hell
Niklas Hedman. Pressfoto: UNOOSA.org
Niklas Hedman.

Vad händer om en individ från en främmande värld ber att få tala med en representant för mänskligheten? Svaret är att denne bör ta en taxi till Wagramerstrasse 5 i Wien i Österrike, ta hissen upp och knacka på dörren med skylten: “UN Office for Outer Space Affairs” och be att få tala med Niklas Hedman.

Vi kontaktade FN:s kontor för Yttre Rymd Affärer (oj vad konstigt det lät på svenska), men har ännu inte erhållit något livstecken, förutom en telefonsvarare som på bred amerikanska förklarar att ingen är på plats. Måhända har utomjordingar redan rövat bort hela kontoret.

Niklas Hedman är en svensk karriärdiplomat som sedan 2006 arbetar för FN (UNOOSA) och han är svaret på uppmaningen: “Take me to your leader”.

Niklas företrädare, astrofysikern Mazlan Othman från Malaysia, avpolletterade i en intervju från 2010 ET-aspekten och skiftade istället fokus till hotet från Near Earth Objects (NEO), det vill säga Nära Jorden-objekt,  asteroider som är på väg att krocka med planeten, för vilket FN regelmässigt anordnar konferenser om det planetära försvaret.

I en video  inviger Niklas Hedman den av FN nyligen instiftade “Moon Day”, som infaller den 20 juli varje år och som högtidlighåller bland annat det amerikanska Apolloprogrammets månprojekt åren 1969-1972.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq