Försäljning av elbilar väntas öka till 51 miljoner enheter per år

publicerad 29 september 2023
- Extern skribent
Smart elbilar. Foto: Smart elbil
Smart elbilar

Försäljningen av elbilar väntas öka till 51,6 miljoner globalt per år, redan 2035. Enligt rådgivnings- och revisionsföretaget EY, behåller Sverige sin fjärdeplats globalt 2023 i kategorin “utbud” där Kina är på andra plats och USA har klättrat till tredje plats.

Efterfrågan på elbilar i framtiden

Försäljningen av elektriska fordon väntas öka markant de närmsta tio åren. Efterfrågan är fortfarande mycket hög i Sverige och väntas öka. Inte mindre än 53 procent av försäljning av fordon i landet väntas utgöras av just elbilsfordon under 2023. Globalt kommer Sverige på plats nummer två, men Norge leder än så länge med sina 81%, till skillnad från Kinas beräkning på 30% försäljning under 2023.

Fördelar med elbilar

Elektriska fordon är här för att stanna. Trots ett antal utmaningar som kommer att behöva lösas under de närmsta åren så finns det många fördelar med att gå över till elbilar.

  • Renare luft och minskad luftförorening, är utan tvekan den första fördelen som de flesta tänker på när de väljer att byta sin bensin- eller dieselbil mot en elbil. De släpper inte ut koldioxid vid körning och laddas med förnybara energikällor.
  • Kostnader för att driva en elbil är oftast lägre, då el generellt är billigare än bensin eller diesel, även om sista åren elpriset har tillfälligt ökat. Dessutom har elbilar färre rörliga delar som behöver underhåll.
  • Tyst körning har blivit alltmer vanligt på gatorna, i och med att elbilar inte har någon förbränningsmotor.  Det i sig minskar bullernivån samtidigt som körupplevelsen blir högre.

Ökad efterfrågan på elbilar har lett till att producenterna går ännu längre med att erbjuda mer komfort och upplevelse för sina kunder. Företaget bakom smart elbilar har till exempel olika modeller för även den mest kräsna elbilsfantasten.

Första klass komfort är inte längre förunnat ett fåtal, så till exempel smart #1 Premium har 19 tums rotorfälgar och panoramatak. Belysta dörrhandtag som fälls ut när du närmar dig bilen erbjuder det lilla extra för den som är ute efter elegans och spännande aerodynamik. För oss som bor i de nordliga delarna av Europa ser värmepumpen till att behålla räckvidden även under de många kyliga dagar hos den populära bilmodellen.

ArcanumSkolan 2024

Är du mer av en sportig typ så får du inte missa den nya Suv-coupé, en dynamisk sportig elbil från smart som kommer ut under 2024.

Smart #3 elbil

Utmaningar med den ökade förfrågan på elbilar

När det gäller regleringskategorin enligt Electric Vehicle Country Readiness Index, ligger Sverige på sjunde plats när det gäller försäljningen av förbränningsmotorbilar. Förbudet på bensin och dieseldrivna fordon förväntas träda i kraft redan 2030. Detta i sig har visat sig vara något problematiskt för vissa länder.

I Storbritannien var beslutet att mer än hälften av nya bilar som säljs skulle vara eldrivna fram till 2025. Landets premiärministern sa förra veckan att förbudet kommer att skjutas istället fram till 2035. Den viktiga anledningen är bristen på offentliga laddstationer samt kostnaden för nödvändig infrastruktur.

Sverige ligger mycket bra till när det gäller tillgången på laddstationer. Det kommer dock krävas många fler inom en snar framtid i och med den ökade efterfrågan på elbilar och kraven på att slopa bensin- och dieselbilar.

”För närvarande har vi ungefär 25 elbilar per publikt tillgänglig laddpunkt, vilket är betydligt högre än EU:s rekommendation på tio bilar per laddpunkt, säger Martin Cardell, globalt ansvarig för mobility på EY.

Enligt en rapport från Globaldata kommer marknaden för elbilar att öka nästan 16% per år i hela världen. Försäljningen ökade till exempel från 1,4 miljoner 2018 till 7,7 miljoner eldrivna fordon 2022. Enligt Electric Vehicles Market Report, Update 2023, kommer försäljningen att öka till 51,6 miljoner redan 2035.

Relaterat

  • Läs mer om elbilar på NewsVoice
Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq