Koranbränningarna – varför Iraks rättsväsende fungerar bättre än Sveriges

publicerad 17 september 2023
- Kristoffer Hell
Koranbränningarna
Koranbränningarna

ANALYS. Det är förmodligen en allmänt hållen uppfattning att polisen är till för att förebygga, bekämpa och utreda brott – inte att tolerera, möjliggöra och beskydda kriminalitet. En titt på hur koranbränningarna och dess reaktioner hanterats i Sverige respektive Irak, demonstrerar att Irak har ett rättsväsende som fungerar bättre än det i Sverige.

I Sverige är “hets mot folkgrupp” ett brott och av lagen framgår det att som folkgrupp räknas bland annat människor som delar trosbekännelse.

Myndigheternas vilja att använda det här lagrummet har dock hittills varit anmärkningsvärt selektiv.

“Hets mot folkgrupp” har under många år flitigt använts för att förfölja enskilda svenskar som i sociala medier vädrat sin frustration över myndigheternas kapitulation inför den svindlande upptrappning av kriminalitet som följt i kölvattnet på ett antal svenska regeringars kapsejsade invandrings-, flykting- och integrationspolitik.

Trots det inte bara godkänner polisen i Sverige allmänna sammankomster där hatbrottet koranbränning iscensätts utan agerar dessutom skyddsstyrka så att brottsligheten kan fortgå utan avbrott.

I videon nedan försöker en kvinna att avvärja hatbrottet koranbränning, inte genom att vända sig emot den man som begår brottet, utan bara genom att försöka släcka elden.

Hon attackeras omedelbart av uniformerad och civilklädd polis som uppträder som livvakter åt förövaren.

Sverige är unikt

När samma situation utspelades i Danmark, skyddade istället dansk polis den kvinna som temporärt lyckades avvärja hatbrottet koranbränning och då utsattes för ett våldsamt angrepp av en av arrangörerna.

Svenska myndigheters godkännande och aktiva beskydd av de som begår hatbrottet koranbränning har resulterat i kraftiga reaktioner utomlands.

I slutet på juli 2023 stormades Sveriges ambassad i Irak.

Enligt internationella överenskommelser är stater skyldiga att skydda utländska ambassader, vilket innebär att den irakiska staten, vid det här tillfället, inte uppfyllde sina internationella åtaganden gentemot Sverige.

Att hatbrottet koranbränning utgör en uppenbarligen mycket grov provokation för många är ingen ursäkt.

Alla begår misstag

Alla kan begå misstag. Även poliser.

Så, vilka blev efterspelen på dessa händelser och myndigheternas misslyckanden?

Irak dömde nyligen 18 poliser till fängelsestraff för att inte ha lyckats förhindra stormningen av Sveriges ambassad.

Det irakiska debaclet är i och med detta åtgärdat och svenska intressen har, postumt, getts upprättelse.

Världen väntar fortfarande på Sverige: på att de poliser och chefer som i konungariket godkänner och beskyddar det återkommande hatbrottet koranbränning nu faktiskt åtalas för detta.

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Kanske menigheten här ska beakta att de personer som eldat upp en koran har också framfört ett muntligt budskap om varför man utför denna symboliska handling.
  Därtill också att den bok man eldat upp är personlig egendom. Sin personliga egendom gör man vad man vill med. Man har rätt att ha åsikten att en specifik ideologi vare sig den är religiös, politisk eller både-och, är dålig/förkastlig, samt man också har rätt att framföra åsikten på det sätt (genom den kanal) man vill. Att personer blir upprörda, arga, kränkta, ledsna över detta är deras problem, klarar man inte av att andra har andra åsikter än en själv bör man nog överväga terapi.
  För övrigt är en ideologi inte en specifik folkgrupp, så kritik mot en sådan kan inte utgöra ”hets mot folkgrupp”.

  • Du verkar vara mycket kunnig person med gedigna kunskaper om lagar och regler.

   Förklara för menigheten här av vilken anledning jag inte kan bära min tröja som har en bild av en hakkors på?

   Vore intressant om du själv kunde inse hyckleriet istället för att andra ska behöva förklara det för dig.

 • Sen när inbegriper yttrandefrihet att man blir respektlös mot andra religiösa symboler? Varför inte försvara den verkliga yttrandefriheten och förhindra censur? Det känns mer angeläget. Om man i muslimska länder skändar kristna kyrkor och symboler, betyder inte det att vi i ett demokratiskt land måste göra detsamma. Kanske ska vi ha våra egna normer oavsett. Det enda vettiga med koranbränningen är att det förmodligen bränner upp Sveriges möjligheter att bli medlem i Nato.

 • “hatbrottet koranbränning”?
  Kom igen Kristoffer! Yttrandefrihet kallas det och inget annat! Så är det bara! Acceptera det!

  Och samma sak med polisen. Det är “yttrandefrihet” polisen skyddar och inte personen som bränner andras heliga skrifter.

  Och självklart kan andra länder inte se alla miljoner hat twitts och inlägg på sociala medier mot inte bara muslimer utan ALLA som uppfattas som icke svensk. De kan ju inte svenska och det finns ju inga AI tillägg som kan ta fram det på ett par minuter heller!

  Och självklart ska Sverige ta hotet från en helt okänt grupp på en helt ny sajt och utan nån som helt trafik sedan dess start på fullaste allvar!!
  De är på “darknet”, det kan inte vara fake!

  Dessutom tycker jag att alla ska göra som statsminister sagt att alla medborgare ska göra, nämligen:

  “Vara uppmärksamma ute i stan!”

  Och glöm inte vad hur inrikesminister kompletterade denna försiktighetsåtgärd med rådet att:

  “Inte använda hörlurar i allmänna platser och vara uppmärksamma!”

  Jag har uppfyllt min medborgerliga skyldighet och låtit bli att lyssna på nåt vettigt utan lämnat hörlurarna hemma och tittat snett åt ALLA, då jag personligen är extra försiktig och svenskarna gjort samma och tittat snett på mig då jag själv är invandrare och från mellanöstern som utseendemässigt uppfyller alla krav och förutsättningarna att vara en terrorist, nej, “en våldbejakande muslimsk terrorist” ska det ju vara! 🙂

  Acceptera och gilla läget! Annars är du inte välkommen i Sveriges största massformation genom tiderna och dess kollektiv, som skapats för ett helt annat syfte!

  • Intressant slutkläm, “kollektiv, som skapats för ett helt annat syfte!” Får mig att undra då jag ser många syften med händelserna men fångar inte vad du syftar på.

  • Riktigt Reza. Det kallas ”yttrandefriheten” och för många i den högmodiga, narcissistiska lilla staten Sverige aka ”Humanistiske stormakten” betyder det att ingen har några skyldigheter, bara sina egna påhittade rättigheter, som rätten att uppträda som en råbarkad tölp utan respekt och hänsyn till någon annan. Var går gränsen. Om grannen parkerar sin bil och blockerar din infart, har du då rätt att ”yttra dig” genom bränna upp den som yttrandefrihet. Om grannen barn blir högljudda, har då då rätt att ta fram rottingen och yttra dig genom att prygla dom. Har Sverige rätt att skicka beväpnad trupp till andra för att få dom att knäböja för överhögheten Sverige, som med NATO.

   ”Yttrandefriheten” i Sverige betyder att det är helt tillåtet att ljuga, desinformera, missleda, förfölja, provocera eller trakassera andra, eller att lägga sig i andras angelägenheter. Andra i världen håller inte med, och statens respons är propaganda, det är våra rättighet, ni skall böja er för oss vad vi ser som ”rättigheter”. Vi bestämmer rättigheterna, underordna er. Nu börjar världen reagera. Man slutar köpa svenska varor till exempel. Sverige bör nog lära sig att respektera andras värderingar, inte bara kräva att andra skall respektera svenska tölp-metoder.

   • ”Yttrandefriheten” i Sverige betyder att det är helt tillåtet att ljuga, desinformera, missleda, förfölja, provocera eller trakassera andra, eller att lägga sig i andras angelägenheter.

    Stort tack för Din korrekta beskrivning av den verkliga yttrandefriheten i Sverige!

 • Varför inte bränna det totalt värdelösa ”pappersguldet” i stället för KORANEN?
  Det som bl.a. håller det amerikanska och NATO kriget igång i Ukraina.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *