Fem fantastiska resmål inom Sverige under höst och vinter

publicerad 4 september 2023
- Extern skribent
Fantastiska resmål inom Sverige. Licens: Shutterstock
Resmål inom Sverige

Vi har mängder av fantastiska platser i vårt avlånga land med allt från fjäll och skogar till slätterna i söder eller de många öar vi har i våra skärgårdar. Det finns med andra ord gott om härliga resmål utan att du behöver lämna landet. Och den stora variationen gör också att du kan hitta ett resmål oavsett om du gillar äventyr eller söker lugnet.

Besök Marstrand och häng med på hummerfiske

Bohuslän och västkusten har en fantastisk natur med karga landskap och massvis med berg. I Marstrand har du möjlighet att följa med fiskare ut på äventyr och fånga hummer från slutet av september, när säsongen börjar. Det är en härlig upplevelse där du även har möjlighet att se Marstrand från havet.

Vill du passa på att se mer av västkusten kan du i samma veva hyra stuga i Fjällbacka. Just Fjällbacka är en väldigt mysigt liten stad precis vid vattnet. Därifrån kan du åka både norr och söderut för att se ännu mer av västkusten.

Oförglömlig upplevelse i norr på ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet är troligtvis en av de största sevärdheter vi har i Sverige. Varje år samlas konstnärer från många länder runt om i världen när den första snön faller för att hjälpa till att skapa ishotellet.
Det är en fantastisk upplevelse att åka upp till Jukkasjärvi 20 mil norr om polcirkeln och beundra mästerverket, alltså ishotellet. Här bor du på ett hotell där allt är skapat av is, även sängen du sover på. Det är en unik upplevelse som du sent kommer att glömma.

Åka skidor och snowboard i härliga Åre

En vintersemester i fjällen och specifikt den populära orten Åre är en höjdpunkt för många. Här upplever du fantastisk skidåkning i de många backar som finns och du kan festa loss på deras välkända after-ski när dagen i backen är avklarad.

Njut av lyxig mat och spabehandlingar på kvällarna på något av de trevliga hotellen. I Åre hittar du även det största vattenfallet i Sverige, Tännforsen. Här finns även flera mycket vackra vandringsleder med fantastiska naturupplevelser och vyer.

Gotland på hösten

Vår största ö Gotland är inte bara populär på sommaren. Många gillar även att göra ett besök på hösten för att njuta av vad ön har att erbjuda då. Ta en tur och vandra på Ekstakusten, hela vägen från Djupvik upp till Hammarudden. Efter en lång dag med äventyr kan du passa på att gå på en av flera mysiga restauranger i Visby. Hantverkare på ön håller öppet även efter högsäsongen. Så hösten till trots finns det gott om saker att se och göra.

Kiruna och Kebnekaisemassivet

Ta en tripp till Kiruna och passa på att besöka Kebnekaisemassivet. Kebnekaise är Sveriges högsta berg som utgörs av två toppar: nord- och sydtoppen.

Här kan du passa på att bestiga berget innan det bli alltför mycket snö, men det går även att ta sig upp med hjälp av skidor på vintern. Det är ett relativt lätt berg att bestiga jämfört med många andra. Oavsett så kommer det att bli en magisk upplevelse.

Relaterat

  • Läs mer om resor på NewsVoice
ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq