Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Inverkan av den kinesiska regeringens tillslag mot Bitcoin

publicerad 29 oktober 2023
- Extern skribent
Tillslag mot Bitcoin Foto: Kanchanara Licens: Unsplash
Tillslag mot Bitcoin

Kina slog till i rubrikerna när det förbjöd Bitcoin och andra virtuella valutor. Så här påverkar den kinesiska regeringens tillslag mot Bitcoin. 

Bitcoin och blockchain är relativt ny teknik för de flesta. Många människor anser att Bitcoin är den första framgångsrika och mest populära kryptovalutan. Även om de flesta inte brydde sig så mycket om Bitcoin när Satoshi Nakamoto introducerade den, har populariteten för denna virtuella valuta ökat avsevärt.

Dessutom har efterfrågan på denna elektroniska valuta ökat globalt. Många människor frekventerar kryptoutbyten, som Immediate Alpha för att köpa eller sälja denna digitala tillgång. Men vissa regeringar är inte nöjda med Bitcoin. Nyligen började många regeringar begränsa och förbjuda denna virtuella valuta.

Till skillnad från tidigare tekniska framsteg påverkar och stör Bitcoin regeringar inom ett specifikt område som de har kontrollerat exklusivt under lång tid. Och det är frågan eller pengarna. I huvudsak har regeringar alltid kontrollerat fiat-pengar, dess flöde och cirkulation i sina ekonomier. Blockchain, som Bitcoin och andra virtuella valutor körs på, är decentraliserad, vilket betyder att det förändrar detta.

Centralbanker är inte längre nödvändiga när man gör transaktioner med Bitcoin med denna teknik. Dessutom kan vem som helst köra en hel nod och producera Bitcoin. Peer-to-peer-överföringar gör det möjligt för människor att handla utan mellanhänder.

Vad föranledde det Kinas tillslag mot Bitcoin?

Kina har slagit ner på Bitcoin i flera år och sagt att det skyddar sina medborgare mot de finansiella risker som kryptovalutan har. Sammantaget har Kina uttryckt flera långvariga ekonomiska farhågor som fick landet att slå ner på Bitcoin.

Till exempel har Bitcoins prisvolatilitet varit en betydande drivkraft för tillslaget. Flytten började när Bitcoins pris nådde 60 000 USD innan det sjönk. Kryptovalutans pris sjönk med över 40% under de kommande två månaderna. Även om landet har godkänt virtuella valutor som investeringsinstrument, kan deras irrationella överflöd orsaka privatinvesterare betydande förluster.

Dessutom fortsätter landet att slå ner på Bitcoin mining eftersom den virtuella valutans decentralisering gör det möjligt för användare att kringgå kapitalkontroller. Helst innebär denna möjlighet att människor kan ha svårigheter att konvertera kinesiska yuan till ett värde av över 50 000 USD till utländsk valuta årligen.

Vem som helst kan snabbt köpa stora Bitcoin-belopp och konvertera dem till utländska valutor utan Bitcoin-handelsrestriktioner. Och avgifterna för den här handeln är högre än det belopp som folk avstår från när de använder banköverföringar.

En annan oro som även andra regeringar har uttryckt handlar om energiförbrukningen. Bitcoin-nätverket förbrukar nästan 70TWh årligen. Det betyder att den använder mer energi än Venezuela.

Vilka är effekterna av Kinas tillslag på Bitcoin?

Kinas tillslag mot Bitcoin gjorde den virtuella valutan mer överkomlig. Tillslaget halverade den globala hashhastigheten efter att ha sänkt Bitcoin-priset under sju veckor. Nätverket hade låg datorkraft, vilket innebar att det var lättare att lägga till nya transaktionsblock. Lönsamheten för Bitcoin minig sjönk initialt under tillslaget i Kina på grund av fallande priser. Vissa människor lämnade dock Bitcoin-nätverket, vilket ökade lönsamheten.

För vissa människor är Kinas tillslag mot Bitcoin lämpligt för kryptovalutans nätverk på lång sikt. Även om Peking drog av sig 51% attack eller kontroll över nätverket, ställer vissa människor frågor om landets inflytande. Vissa människor hävdade att kinesiska minare kan utnyttja Bitcoins nätverkslatens för den globala trafiken som kommer in via den stora brandväggen.

Vissa individer hävdade att Kina kunde attackera nätverket i politiska syften som att undergräva vissa transaktioner, deanonymisera användare, spåra beteenden och censurera Bitcoin-adresser. Ändå fick fortsatta tillslag minare att vända sig till utländska plattformar för att bryta, handla och investera i Bitcoin.

Slutgiltiga tankar

Kina är bland de länder som fruktar Bitcoin och andra digitala valutor. Men dess tillslag har inte avskräckt människor från att handla med denna virtuella valuta. Vissa kinesiska medborgare handlar med Bitcoin på kryptobörser i andra jurisdiktioner. Det beror på att Bitcoin tilltalar användare mer än till och med den kinesiska regeringens utfärdade digitala Yuan.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq