Dagens Industri skadar svenskt näringsliv medan Ryssland och Kina ökar handeln

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 november 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Vladimir Putin och Xi Jinping, 2019
Xi Jinping och Vladimir Putin, 2019.

Hela 95% av all handeln mellan mellan Ryssland och Kina sker nu i ländernas egna nationella valutor rubel och yuan. Kinesiska företag ökar samtidigt sin handel med Ryssland när Väst sanktionerar Ryssland allt medan Dagens Industri försöker skrämma bort företag från Kina.

Sedan införandet av västs sanktioner mot Moskva har Ryssland och Kina påskyndat användningen av sina egna valutor i handeln. Enligt Rysslands vice premiärminister Andrey Belousov genomförs nu 95% av alla transaktioner mellan Ryssland och Kina i någon av ländernas nationella valutor.

I och med den snabba expansionen av ömsesidig handel och samarbeten kommer denna andel sannolikt att fortsätta växa, skriver den i och av EU blockerade nyhetskanalen RT i artikeln: “Russia-China de-dollarization almost complete”.

Den bilaterala handeln mellan de två länderna kommer att överstiga målet på 200 miljarder dollar i år, och den kan nå motsvarande 300 miljarder dollar år 2030, fortsätter RT.

Andrey Belousov konstaterar att Kina länge har varit en av Rysslands viktigaste handelspartner och att investeringsmöjligheterna för de två länderna ökar.

“Nya gemensamma investeringsprojekt lanseras inom prioriterade sektorer som fordonsindustrin, gruv- och gaskemisk industri, jordbruk, logistik, IT-sektorn och andra”, sa Belousov.

Kinesiska företag tar de västerländska företagens plats

Kinesiska företag har dragit stor nytta av att västerländska företag dragit sig bort från den ryska marknaden. De fyller luckorna genom att utöka närvaron i Ryssland, skriver RT.

“Tillbakadragandet av västerländska företag från Ryssland har skapat stora möjligheter för kinesiska partners att delta i Rysslands olje- och gasföretag, petrokemiska företag och biltillverkningsföretag, liksom företag som tillverkar konsumentvaror, glasprodukter och byggmaterial”, sa Belousov.

Ryssland har till stor del försett Kina med energiprodukter, såsom olja och gas, samt raffinerade produkter, jordbruks- och livsmedelsprodukter och industriprodukter. Kina har exporterat nästan alla typer av varor, inklusive livsmedel, utrustning, mobiltelefoner, elektronik, verkstadsprodukter, möbler, leksaker, textilier, kläder och skor, skriver RT.

Dagens Industri varnar för affärer med Kina. Bild. skärmdump från DI.se
Dagens Industri varnar för affärer med Kina. Bild: skärmdump från DI.se 24 november 2023

Debatt: Dagens Industri skadar svenska företag

Sedan den 19 november driver Dagens Industri (DI) vad som ser ut att vara en kampanj mot handel med Kina riktad till svenska företag. DI har publicerat ett tiotal artiklar i artikelserien “Reträtten från Kina”. Här kan näringslivets ledare i Sverige läsa artiklar med rubriker som tex: “Kinas dragningskraft minskar”, “Svenska bolaget: Så drevs vi bort från Kina” och “Då kan Kina bli nästa Ryssland”.

De negativa rubrikerna är talande. Syftet med artikelserien verkar vara att öka rädslan hos svenska företag att investera och bedriva handel med Kina. Därmed drar DI in svenska företag i en geopolitisk kamp mot Kina, en kamp uppviglad med hjälp av Washingtons tentakler in i svenska medier.

Dagens Industri är en tidning som normalt stimulerar svenskt näringsliv. DI motverkar nu istället en fruktbar framtid och de svenska företagen är förlorare när de svenska företagsledarna görs osäkra.

NewsVoice konstaterar samtidigt att Wallenbergs affärer med Kina fortlöper normalt. Kinas kapitalmarknad fortsätter att vara attraktiv för Jacob Wallenberg, skriver den kinesiska tidningen Global Times om Jacob Wallenbergs Kinabesök i oktober 2023.

“Nu letar familjen Wallenberg efter stora, medelstora och nystartade företag med breda utvecklingsutsikter genom private equity-investeringar”.

I realiteten kan alltså svenska företag fortsätta att göra affärer med Kina eftersom Wallenberg till och med expanderar sina investeringar i Kina. Nu spelar istället DI en onyttig idiot i Washingtons politik mot Kina och Ryssland.

Det bästa för svenska företag och en fruktbar relation för Sverige med både Kina och Ryssland vore istället att låta Washingtons (och Brüssels) konfliktorienterade politik inte påverka handelsrelationerna. Handel och kommunikation är dessutom viktiga parametrar för fred.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • DI fortsätter med USA propagandan och rent vrålande desinformation mot Kina. Jänkarna måste vara paniskt desperata att döma av vad vi ser på DI. Bonniers och DI arbetar ju för USA som bekant. Jag har spenderat mycket tid genom livet på att studera och försöka förstå nazi propagandans metoder och hur den lyckades förvrida inställningarna i det dåtida Tredje Riket. Aldrig trodde jag att jag skulle själv få uppleva det, men nu pågår det framför mina ögon.

  Jag har skrivit en artikel på ämnet. ”En blomstrande amerikansk ekonomi och en kommande kinesisk krasch? Dags att tänka om.” Vi får se om den blir publicerad.

  DI fortsätter idag med två hat-artiklar, otroligt hårt vinklade desinformation. Vad Kina gör är att korrigerar och åtgärdar problem på lång sikt, medan Sverige, USA och EU konserverar dom med olika former av bidrag. USAs räntebetalningar på deras statsskuld rapporteras idag vara större än deras krigskostnader. Det säger inte lite av vad som pågår och vart det barkar.

 • Låt oss analysera DIs propaganda rubriker.

  —”Världens fabrik” är en krutdurk
  Lögn. Kina är idag världens mest stabila land med en regering som har 98% stöd. Källa Harvard.
  —Trendbrottet: Svenska företag svänger om Kina
  Ja, en del företag gör det, som en följd av den intensiva USA propagandan genom media som DI, vilken jag liknar vid Tredje Riket propaganda. Verklighetsförfalskning.
  —Kinesiska företag söker sig utomlands
  Sant. Kinesiska företag är otroligt framgångsrika, expanderar snabbt, och andra länder söker dom och erbjuder dom att etablera sig. Orsaken som framförs i DI är en lögn.
  —Kinas dragningskraft minskar
  Lögn, Det är Kina som gör sig av med utländska parasitföretag, företag maskerade som spionoperationer, företag som bedriver politik, företag som som missbrukar reglerna för konkurrens.
  —Då kan Kina bli nästa Ryssland
  Alltså otroligt framgångsrikt.
  —Svenska bolaget: Så drevs vi bort från Kina
  Förmodligen för att företaget inte bidrog till samhället i Kina utan parasiterade.
  —Kommunismen är risken i Kina
  Kina övergav kommunismen för länge sedan, även om länder som Sverige i grunden har systemet kvar. Kina har idag gått vidare och har socialism med kinesiska förtecken, ett bevisligen vida överlägset samhällssystem. Kina liger 75 år före i utvecklingen, och det märks.
  —Prissmäll hotar när företag flyttar från Kina
  Det stämmer. Dramatiskt ökande kostnader och minskade kvalitet. Företag som flyttat till länder som Vietnam eller Indien flyttar nu tillbaka. Trots att lönerna är bara hälften. Dom har inget val. Kina är för bra.
  —Expert: Om du vill bryta helt med Kina – gör det snyggt
  Kranke, men det blir svårt att ta smällen att förlora alla fördelar.

 • Helt riktigt, men ändå är detta bara en del av den stora bilden.

  —Dels har Kina börjat slå ner på västföretag, ”väst” = USA + EU, som har sitt främsta syfte att spionerar på Kina, både militärt, på industrin, och på affärsverksamheten.
  —Dels på parasitföretag, som bara är i Kina för att plocka snabba pengar utan att bidraga till samhället.
  —Dels på väst företag som bedriver politisk verksamhet, exempel H&M.
  —Samtidigt lägger Kina på locket och framgångsrikt stoppar det tidigare mycket omfattande väst spionaget mot affärslivet, industrin och militären.

  —Samtidigt lägger Kina om hela sin affärspolitik. Man flyttar bort från beroende av Väst företag i USA och EU, 4% + 3% av världen, och ökar sitt samarbete med resten av världen, 86%, där handel och annat utbyte nu ökar dramatiskt med 30% årligen. De nya initiativen inom BRI skyndar på detta. Allt det eliminerar allt mer effekten av USAs och EUs sanktioner, hotelser och trakasserier.

  –Samtidigt blomstrar USA på lånade och nytryckta pengar, skuldsättningen ökar lavinartat, och så gör räntebetalningarna.

  —Samtidigt vet vi hur det går för Europa, som tydligt närmar sig en krasch, med Sverige i täten.

  DIs kampanj gör det bara värre för Sverige och för svenskarna. Mer fattigdom, mer konkurser, mer arbetslöshet, mer socialhjälp, mer bidrag, mer statsutgifter, en utveckling alla kan tydligt iaktta. Sverige är på väg mot det proverbiala ”stupet”, och media som DI eldar på.

  Sedan har vi förstås kostnaderna för USAs krigsrustningar, NATO. Nu senast kräver USA att Sverige skall uppgradera järnvägarna så USA kan transportera sitt tunga krigsmaterial när USA attackerar Ryssland. USA styrda WHO hotar dessutom blivit en försäljnings organisation för USAs BigPharma, att tvinga Sverige att betala för mer ”vacciner”.

 • Ja, jo, visst har Sassersson rätt. Vad han inte skriver – vilket ligger bakom hela sanktionscirkusen – mot Ryssland och Iran, samt nu alltså även Kina – är att nästan hela Europa är kolonier, under det AngloAmerikanska Imperiet. Båda världskrigen hade just det syftet: Att för evig tid göra Europas länder till lydstater under AA-Imperiet.

  Segraren i ett krig skriver, som bekant, historien. Efter VK1.2 gjorde USA mer än så. Det första de gjorde, efter Tysklands kapitulation, var att skicka psykologer till Tyskland, som där lade upp den propaganda, som skolelever där skulle matas med. CIA placerade dessutom agenter i alla tidningsredaktioner där* (och annorstädes), med uppgiften att sila nyhetsflödet.

  Det hela har fungerat – och fungerar – klockrent. Visst har poletten så sakteliga börjat trilla ned i vissa kretsar, men på det hela taget har allihop i vår världsdel gått på amsagorna.

  Alla de svenska Riksdagspolitikerna (utom Vänsterns – sic!) har ju i år sett till att utöka AAIs kolonialvälde i Europa med ytterligare en nation. Det är därför ingenting konstigt med att det nu finns amerikanska agenter på Dagens Industri, vilka häller grus i maskineriet för svensk tillverkningsindustris handel med omvärlden. Därmed säkrar de Sveriges beroende av handel med imperiets moderländer.

  */ Udo Ulfkotte: Gekaufte Journalisten

  • Och överalllt detta lurar Agenda2030 som omfattar båda sidor, om nu inte all inblandning av Kina i samband med pandemin, är propaganda.
   Ryssland jobbar för digital utveckling precis som Kina, men vad som framgår av rapporteringen verkar den i Ryssland vara mer sansad, än i väst. Här hemma vet vi sedan 2020 (och 1945) vilken människosyn politikerna har när det gäller.

 • Det är väl uppenbart att DI arbetar för Wallenberg som vill ha monopol på den Kinesiska marknaden som kommer att vara den som expanderar mest inom närtid.
  Wallenberg et al har full kontroll på MSM.

 • USA och Europa införde sanktioner mot Ryssland och USA sprängde Nordström 1 och 2. Resultatet blev att Ryssland byggde upp sin egen industri och köpte resten från Kina. Europa förlorade all handel med Ryssland och tvingas nu köpa gas för 3 dubbla priset från USA.

  Plus att Ryssland inte bara demilitariserat Ukraina utan även NATO. Ryssland är nu världens starkaste militärmakt. USA har lett sina menlösa vasallstater till en katastrof.

 • Varför ansöka om medlemskap i NATO som förlorat kriget mot Ryssland? Ut ur NATO, EU WHO och handla med alla länder.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *