Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Global Times intervjuade Jacob Wallenberg – Affärerna med Kina påverkas knappt av politiska åsikter om Kina

"Wallenberg uttryckte sitt stöd för att upprätthålla sunda och stabila relationer mellan Sverige och Kina..."

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 november 2023
- Torbjörn Sassersson
Kinas vicepresident Han Zheng och Jacob Wallenberg
Kinas vicepresident Han Zheng och Jacob Wallenberg träffades i Peking i oktober 2023.

Kinas kapitalmarknad fortsätter att vara attraktiv för Jacob Wallenberg, skriver den kinesiska tidningen Global Times om Jacob Wallenbergs Kinabesök i oktober. “Nu letar familjen Wallenberg efter stora, medelstora och nystartade företag med breda utvecklingsutsikter genom private equity-investeringar”.

Finansfamiljen Wallenberg beskrivs av Global Times som ett nordiskt, lågmält och hemlighetsfullt familjeföretag jämförbar med familjerna Rockefeller, Morgan och Rothschild i USA.

Wallenberg är huvudägare i Ericsson, Electrolux, ABB, AstraZeneca, SEB, Husqvarna, Saab, Scandinavian Airlines och andra multinationella företag.

Tidningen fortsätter med att förklara att “Wallenberg kontrollerar också ett stort antal onoterade företag” och letar efter nystartade “framtida stjärnor” runt om i världen med sin private equity-investeringsarm. Finansfamiljen “verkar utan att synas” och det gör Wallenberg “svåra att hitta på listan över världens rikaste”.

Familjens verksamhet i Kina fortsätter att växa långt efter att Wallenberg var tidiga med att starta upp aktiviteter redan i början av Kinas reform och det “kom många världsberömda företag som kontrollerades av familjen Wallenberg till Kina”.

“Nu letar familjen Wallenberg också efter stora och medelstora företag och nystartade företag med breda utvecklingsutsikter genom private equity-investeringar.”

Global Times skriver att Jacob Wallenberg kom till Kina den 11:e oktober 2023 och då träffade Kinas vicepresident Han Zheng i Peking. Zheng valdes till vicepresident i mars 2023.

Han Zheng sa bland annat att Kinas ekonomi har ökat takten, att landets årliga tillväxtmål förväntas uppnås, att Kinas reform- och öppningspolitik kommer att förbli oförändrad. Detta ger mer utrymme för utvecklingen av det ekonomiska och handelsmässiga samarbetet mellan Kina och Sverige, enligt en rapport från Xinhua News Agency.

“Wallenberg uttryckte sitt stöd för att upprätthålla sunda och stabila relationer mellan Sverige och Kina, liksom mellan EU och Kina, och han sa att han hoppas kunna hitta fler sätt att främja dialogen mellan EU, USA och Kina, och att bistå den hållbara utvecklingen av den globala ekonomin.”

Global Times intervjuade Jacob Wallenberg
Global Times, 2:a november 2023. Bild: skärmdump

Global Times intervjuade Jacob Wallenberg

Global Times (GT) fick en exklusiv intervju med Jacob Wallenberg om hans syn på den kinesiska ekonomin och enligt Wallenberg är Kina en mycket viktig marknad. NewsVoice återger några av frågorna och svaren. Intervjun visar att vissa politiska röster som är negativa till Kina som land knappt påverkar handeln och affärerna mellan Kina och Sverige.

GT: Vad fick din familj att bestämma sig för att gå in i Kina när landet just hade öppnat dörren för investeringar utifrån för många år sedan?

Wallenberg: Den historiska kopplingen mellan Wallenberg och Kina etablerades mycket tidigt. Ericsson sålde telefoner till Shanghai redan 1894, för 129 år sedan. Nu är Kina den näst största ekonomin i världen och en mycket mogen och komplett marknad.

Men om man ser tillbaka så bestämde sig många företag, inklusive Wallenbergs, för länge sedan för att gå in i Kina eftersom de trodde på Kinas framtid. Kinas snabba utveckling under de senaste 40 åren har också bevisat deras ursprungliga vision.

Tidigare hade familjen Wallenberg ofta omfattande utbyten med kinesiska ledare på alla nivåer, särskilt under 1970- och 1980-talen, vilket har gjort att vi har lärt känna varandra och vi har fortfarande den relationen än i dag.

GT: Vi kan se att Kinas dörr mot omvärlden blir allt öppnare. Vad är dina kommentarer till Kinas öppningsprocess?

Wallenberg: Om man vill attrahera utländska företag är det väldigt viktigt med en öppning. Kina har valt att fortsätta öppna upp sig och välkomna utländska företag, vilket är mycket bra. Jag hoppas att Kina kommer att fortsätta att öppna upp.

Det här är första gången jag kommer till Kina sedan 2019. De senaste tre åren har Kina och andra länder runt om i världen upplevt svåra tider. Kina är en av de viktigaste delarna av världen. När jag kommer till Kina vill jag lyssna och lära mig mer.

GT: Relationerna mellan Kina och EU har tagit många vändningar på senare tid. Vissa röster i Europa förespråkar en “riskminskning” av det ekonomiska och handelsmässiga beroendet av Kina. Vad anser du om de nuvarande ekonomiska och handelsmässiga relationerna mellan Kina och Europa?

Wallenberg: Vi kan inte bortse från det faktum att företag bör överväga att bygga upp regionala leveranskedjor, oavsett om de finns i Asien, Amerika eller Europa. Jag tror att detta var ett medvetet beslut för att ta itu med affärsmiljön och hållbarheten i verksamheten.

Men just nu kommer dialogen mellan Kina och Europa att vara mycket viktig. Det är bara på det sättet vi kan hitta lösningar, oavsett om det är i Kina eller Europa, och företagen kommer att fortsätta att utvecklas i en fortlöpande dialog mellan de två parterna.

GT: Trenden att Kinas ekonomi är stabil och förbättras har inte förändrats, men vissa röster försöker underminera Kinas utveckling. Hur bedömer du möjligheterna på den kinesiska marknaden?

Wallenberg: Kina är världens näst största ekonomi, med alla branscher som blomstrar, vilket ger möjligheter för företag från hela världen. Jag skulle säga att det finns många möjligheter på den kinesiska marknaden. Men om du vill lyckas i Kina, som ett utländskt företag, måste du vara villig att slå rot här under lång tid och investera mycket pengar för framtiden.

Kinas kapitalmarknad fortsätter att vara attraktiv, vilket bevisas av det faktum att vissa internationella investeringsinstitut och företag fortfarande håller sig till Kina. Uppenbarligen kan vi se att det internationella kapitalet är fortsatt aktivt på den kinesiska marknaden.

Kina är en mycket viktig marknad, den är mogen och komplett, och utländska investeringar kan fortsätta att vara framgångsrika här. Kina har skickat en tydlig signal till världen om att man kommer att fortsätta att skapa en rättvis och öppen affärsmiljö, vilket har gett oss motivation att fortsätta att utvecklas i Kina, vilket vi verkligen välkomnar, och det har gett oss motivation att fortsätta att utvecklas i Kina.

GT: När det gäller de företag du investerar i, till exempel AstraZeneca, har de varit i Kina i många år. Varför deltar de fortfarande i CIIE?

Wallenberg: Eftersom CIIE [China International Import Expo] är en av de viktigaste plattformarna för att utforska den kinesiska marknaden ger det företagen möjlighet att dela med sig av sina senaste forskningsresultat och ta del av andras senaste resultat. Det är också en arena som kan göra det möjligt för internationella företag att öka samarbetet med Kina.

Wallenbergstiftelserna är den näst största privata stiftelsen i Europa, med nästan 240 miljoner dollar i årliga anslag till framstående forskare och forskningsprojekt vid svenska universitet, vilket stödjer svensk innovation.

Detta understryker den vikt som familjen Wallenberg lägger vid forskning och utveckling som en grund för långsiktig konkurrenskraft och välstånd. Detta är också värt för kinesiska företag att tänka på.

 

Källa: Global Times, “China’s capital market continues to be attractive: Jacob Wallenberg”. Översättning och sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Jag väljer att stänga kommentarsfältet. Det som sägs i de inskickade kommentarerna är off-topic och det ha redan uttryckts väligt många gånger i kommentarsfälten tidigare. Om kommentarerna handlat om det som artikeln tar upp vore det en annan sak./ red


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq