Kina arbetar för att “Belt and Road”ska bli en naturlig plattform för internationella samarbeten

publicerad 11 oktober 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.

Kinas ledning publicerade på tisdagen en vitbok med titeln “The Belt and Road Initiative: En viktig pelare i den globala gemenskapen för en delad framtid”. Syftet är att skapa en bättre förståelse för värdet med BRI och bygga grunden för aktiva internationella samarbeten.

BRI som idé och projekt grundades i oktober 2013 på ett initiativ taget av Kinas president Xi Jinping. Det har kommit en lång väg från vision till konkreta projekt, skriver den kinesiska tidningen Tianshan, som intygar att BRI välkomnats av det internationella samfundet både som en “kollektiv nyttighet och samarbetsplattform”.

Olika BRI-samarbeten ska redan ha gett “reella vinster för de deltagande länderna”. BRI uppges ha bidragit till en sund globalisering, modernisering, en lösningsorientering av globala utmaningar och förbättring av det globala styrsystemet.

Kina vill verkligen att BRI ska fungera och är öppet för nya fruktbara samarbeten inom tre huvudområden: det globala utvecklingsinitiativet, det globala säkerhetsinitiativet och det globala civilisationsinitiativet. Utöver det vill Kinas ledning bygga en:

“…öppen, inkluderande, ren och vacker värld som åtnjuter varaktig fred, universell säkerhet och ett gemensamt välstånd”.

Den tredje sammankomsten Belt and Road Forum for International Cooperation (BRF) kommer att hållas i Peking den 17-18 oktober 2023 i Peking och Kinas president Xi Jinping kommer att delta i forumets öppningsceremoni, hålla ett tal och företräda en välkomstbankett för de gäster som deltar.

NewsVoice har talat med den svenska BRI-filialens ordförande, Stephen Brawer, som kommer att närvara som Sveriges representant på forumet i Peking. Han säger till NewsVoice att mycket handlar om att förstå det kinesiska tänkandet och kinesernas mer filosofiska förankring i frågor om utveckling. Denna förståelse kommer att öppna dörrar för förtroendebaserade samarbeten med Kina, menar Brawer.


Källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ett par intressanta artiklar.
  —China spreads its wings: As the US tries a new gambit, Beijing has found a way to outplay Washington
  https://www.rt.com/news/584002-china-economic-presence-post-soviet/
  —Halvledarbolag säger upp 1.258 personer
  https://www.di.se/live/halvledarbolag-sager-upp-1-258-personer/

  Notera om Kina. Kina arbetar systematiskt med sikte på framtiden, långt framåt. USA och EU reagerar kortsiktigt.

  Kina har deflation. Deflation i väst är när människor inte har tillräckligt med pengar att spendera. Deflation i Kina är när människor har massor av pengar, men vägrar att spendera dom. Väst spenderar morgondagens pengar, Kina spenderar gårdagens pengar. Sparar.

 • Måste gå på tvärs här. Varken Ryssland eller Kina är vad de säger sig vara.

  Har lite svårt att instämma i hyllningskören och dessa länder är inte här för att rädda oss från den elaka globaliseringen.

   • Alternativ? Det finns inget alternativ, det är same, same but different.

    Människor är helt ur stånd att förstå innebörden av långsiktighet parat med deception. Inför man bara långsiktighet över ett par generationer tror verkligen människor att utvecklingen är organisk och kommer ur ingenting eller av sig självt när det är frågan om långsiktig deception. Det finns tre olika nivåer i långsiktighet: taktik det korta perspektivet. Strategi lite längre möjligt några år eller så och deception (i brist på bättre ord) från 100 år till tusen år framåt men med ett och samma mål.

    Manipulation och vilseledande där informationen förvrängs, förvanskas eller utelämnas eller där falsk information presenteras med avsikten att påverka offer att tvivla så att offret inte uppfattar skeenden som i akt och mening är styrda mot ett och samma mål.

    Agendan förnekar, tystar, skadar eller skrämmer offret och förnekar övergrepp genom att dölja dessa och låta ord mutera hela tiden genom namnbyten med allt från nya definitioner som förvillar till att iscensätta bisarra händelser med avsikten att förvilla.

    • Vi i väst har blivit extremt desillusionerade av en för lång tid av politikers svek och industrianpassning. Varför skulle då just Kina kunna erbjuda något som faktiskt gagnar folk?

     Det bästa exemplet kanske är att Kina på relativt kort tid lyft levnadsstandarden för 1 miljard människor. Det är verkligen något som gynnat folk. För att ta reda på om det är sant måste antagligen fler västerlänningar besöka Kina för att se det med egna ögon och på plats passa på att prata med människor.

     Vi kan aldrig få en vettig bild av Kina genom att läsa västerländska massmedier eller skolböcker. Den saken är klar.

     Jag har själv inte varit i Kina, men pratat med svenskar som varit i Kina mer än som turister i Peking. De har efter sina besök två val att besluta om när de kommer tillbaka. Antingen berättar de vad de upptäckt och då blir de kritiserade, ifrågasatta och tom hotade att förlora jobbet. Alternativt håller de tyst.

     De enda man får säga är att Peking är vackert, men jämför inte Kina med Sverige politiskt eller ur ett framgångsperspektiv. Ajabaja.

     • Jag vill här tydliggöra att “Belt and Road” är ett kinesiskt initiativ, men det har utvecklats till ett internationellt projekt.

      Ett utmärkt exempel på detta är det samarbete som har uppstått mellan Ryssland och Iran kring de imponerande hamnprojekten vid Kaspiska havet och Persiska viken.
      Dessa hamnar knyts samman med moderna passagerar- och godståg och blir nu en integrerad del av “Belt and Road”.

      Det är intressant att notera att detta projekt inte ens var en del av “Belt and Road” för några år sedan.

      Resultatet av “Belt and Road” kommer i hög grad att påverkas av andra länders nya initiativ och projekt.

      För närvarande kan vi betrakta Iran och Ryssland som fullfjädrade allierade på alla fronter, och vänskapen mellan Iran och Saudiarabien har verkligen förändrat spelplanen, som om de hade en kunglig flush i sitt förfogande!

      När det gäller Israel, Golanhöjderna och USA:s ockupation av en del av Syrien, är det nu nästintill omöjligt för dem att förlita sig på stöd från Ryssland, eftersom Iran och Ryssland har nu etablerat en militär allians, även om det ännu inte är officiellt erkänt.

      Det smärtar mig djupt att säga detta, särskilt med tanke på att jag själv har upplevt värsta fasorna av krigets verklighet, vilket gör att jag har en bättre förståelse för det Ukrainska folkets lidande, men jag förstår också de i öst, som betraktar kriget i Ukraina som en oväntat gåva från ovan!

  • Erik Forsman skriver: 11 oktober 2023
   Som förslag, sluta lyssna på vad Yankee propagandan påstår att Kina ”säger sig vara”. Iaktta istället vad Ryssland och Kina gör och hur dom agerar. Kina agerar, amerikanarna pratar. Den amerikanska ”elaka globaliseringen”, med USA som världens diktator och envåldshärskare, är i praktiken redan krossad. Mänskligheten bygger just nu den nya multipolära nya världen. En ny värld där varken Ryssland eller Kina, eller någon annan, är envåldshärskare, men som vi ser nu har Kina tagit ledartröjan genom att stater som representerar 86% av världen befolkning väljer av egen vilja att följa Kinas ledning, inte att dom tvingas till det genom hot, påtryckningar, invasioner, krig och militärbaser, som är fallet med USA hegemonin.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *