Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Rysslands vision för BRICS framtid

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Sergei Lavrov. Foto: Kremlin.ru
Sergei Lavrov, 13 maj 2019.

Ryssland har lagt fram sin vision för BRICS framtida utveckling i närtid. Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, bör BRICS tills vidare inte förvandlas från en sammanslutning av stater till en fullvärdig organisation med ett eget sekretariat.

Sergej Lavrov framförde denna åsikt i en intervju med den ryska kanalen NTV och betonade att BRICS är en sammanslutning, inte en organisation, skriver RT i artikeln “Russia outlines future vision for BRICS”.

Lavrov framhöll att det i nuläget och för en överskådlig framtid inte är nödvändigt att göra BRICS till en verklig organisation med ett sekretariat. Han kallade sammanslutningen för “en framtida paraplyorganisation” och menade att BRICS symboliserar världens majoritet och ländernas önskan att utveckla sina initiativ utifrån varandras intressen.

Lavrov kritiserade även organisationer i Väst för brist på rättvisa regler och äkta konsensus.

Under Rysslands ordförandeskap i BRICS år 2024, kommer gruppen att utökas med Egypten, Etiopien, Iran, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Argentina, som tidigare planerat att gå med i BRICS, har nu meddelat att de inte kommer att ansluta sig. Argentinas president Javier Milei har uttryckt en ovilja att stödja ekonomiska band med Kina och Brasilien, och planerar istället att arbeta mot en ekonomisk närmande med USA och Israel.

Fler än 40 länder har så här långt visat intresse för att ansluta sig till BRICS, enligt 2023 års ordförande, Sydafrika. Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov meddelade i början av oktober att BRICS planerar att sammanställa en lista över kandidater för unionens partnerstatus inför det kommande toppmötet i den ryska staden Kazan 2024.

BRICS framtid

Enligt Rjabkov kommer en av Rysslands prioriteringar under dess ordförandeskap i BRICS nästa år att vara att expandera “BRICS-vännernas krets” ytterligare, inklusive länder i Latinamerika samt ökningen av betalningar i nationella valutor.

Relaterat: Kina och Nicaragua bygger ett strategiskt partnerskap för att stävja extern hegemonism och maktpolitik

I en intervju med China Media Group i oktober sa Rysslands president Vladimir Putin att BRICS utvidgas i enlighet med principen om global multipolaritet. Putin påpekade att inget land vill stå vid sidan och agera under ledning av någon suverän stats infall och att BRICS istället är en plattform där länder kan relatera till varandra som jämlikar.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq