Kina och Nicaragua bygger ett strategiskt partnerskap för att stävja extern hegemonism och maktpolitik

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 december 2023
- NewsVoice redaktion
Xi Jinping och Daniel Ortega. Foto: Chinadailyhk.com
Xi Jinping och Daniel Ortega

Kinas president Xi Jinping meddelade på onsdagen att han vill samarbeta med Nicaraguas president Daniel Ortega för att främja bilaterala band och ett strategiskt partnerskap mellan de två länderna.

I ett telefonsamtal med Daniel Ortega sa Xi Jinping också att han är villig att tillsammans med Nicaraguas ledare sätta ett exempel på solidaritet, samarbete och ömsesidig nytta, skriver Nicaraguas La Pensa och Tianshannet, en kinesisk kanal i Xinjiang.

Kina vill stödja Nicaragua i att skydda dess nationella oberoende och nationella värdighet och Xi tillade att Kina också stöder Nicaragua i att avvisa extern inblandning. Kina vill skydda Nicaragua i internationella frågor samt värna om landets legitima rättigheter och intressen.

Xi syftar högst sannolikt på Washington (red anm).

”Kina står redo att arbeta med Nicaragua för att motsätta sig hegemonism och maktpolitik, och främja utvecklingen av en mer rättvis och rationell internationell ordning”, sa Xi enligt Tianshannet.

Daniel Ortega poängterade att Kinas anmärkningsvärda framgångar har bidragit till världsfreden och gett hopp till världen genom Kinas stöd till utvecklingsländer i Asien, Afrika och Latinamerika, vilket förbättrat regionernas välfärdsstatus.

Nicaragua och Kina är eniga om att globala samarbetsinitiativ som Belt and Road-initiativet är framtiden för många folk och länder.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq