Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Timofey Bordachev: Väst förlorar mer inflytande 2024 och Kina vill ej spela spel med Washington

publicerad 6 januari 2024
Timofey Bordachev, Valdai Club. Photo: HSE University, www.hse.ru
Timofey Bordachev, Valdai Club.

I två insiktsfulla artiklar fördjupar sig Timofey Bordachev, programdirektör för Valdai Club, i det geopolitiska landskapet 2024, med fokus på dynamiken i Asien och konsekvenserna av BRICS expansion.

Bordachevs analys presenterar en värld som genomgår betydande förändringar, drivna av samspelet mellan globala makter, regionala allian ser och framväxande internationella ordningar.

Den nya internationella ordningen och Asiens roll

Timofey Bordachev lyfter fram en ny internationell ordning som kännetecknas av en konflikt mellan etablerade makter och framväxande krafter, särskilt mellan västvärlden (inklusive USA och dess europeiska allierade) och framväxande makter som Kina och Ryssland.

Denna kamp är central för Asiens och Eurasiens framväxande roll i den globala politiken. Den vidsträckta och mångskiftande regionen har visat sig motståndskraftig mot de konflikter och kriser som har drabbat Europa och Mellanöstern.

En viktig aspekt av denna motståndskraft är avsaknaden av motstridiga militära och politiska allianser i Asien och Eurasien. Till skillnad från västvärlden, där konflikter ofta verkar vara den metod som föredras för att lösa tvister, lutar Asien och Eurasien åt fredliga lösningar.

Denna fredliga inställning härrör från en unik politisk kultur och trenden att internationella interaktioner fokuserar mer på utvecklingsmål och intern stabilitet snarare än aggressiva ställningstaganden mot andra länder.

Timofey Bordachev understryker också att det inte finns några betydande “agenter” för extraregionala makter i Asien, med Japan och Sydkorea som möjliga undantag på grund av deras säkerhetsberoende av USA. Dessa relationer leder dock inte nödvändigtvis till en aggressiv politik gentemot deras grannar.

Däremot verkar EU:s strategier, särskilt gentemot Ryssland, vara mer konfrontativa.

I artikeln diskuteras vidare de komplicerade relationerna mellan Indien och Kina, två regionala demografiska jättar. Trots gränsfrågor undviker de att eskalera sin konflikt till en systemkonflikt och väljer istället att samarbeta inom ramverk som BRICS och Shanghai Cooperation Organization (SCO).

Relaterat: Timofey Bordachev: Västerländsk hegemoni nära slutet – Världen är på väg in i en mycket farlig period

BRICS expansion och globala förändringar

År 2023 var utvidgningen av BRICS en anmärkningsvärd händelse som återspeglade ett skifte i den globala dynamiken. Bordachev menar att expansionen är ett svar på västvärldens minskande inflytande, som trots att det förlorar mark inte backar i tysthet. Att inkludera länder som Saudiarabien och Etiopien i BRICS innebär en kollektiv ansträngning att revidera den internationella ordningen efter kalla kriget, som ansågs orättvis av dessa länder.

Försvagningen av den västliga konsolideringen har lett till ökad intern disciplin inom alliansen, där USA skördar de största fördelarna. Denna situation får konsekvenser för den internationella säkerheten och den globala ekonomin, eftersom västvärlden kämpar för att acceptera nya realiteter och anpassa sig till förändrade globala trender.

Globalisering kontra autarki och Rysslands roll

Timofey Bordachev undersöker spänningen mellan globalisering och autarki, ett tema som är tydligt i den senaste tidens globala utveckling.

USA, som en gång var en av globaliseringens förkämpar, har börjat avveckla det system som landet var med om att skapa och sätter press på Ryssland och Kina och tvingar länder att ompröva sitt beroende av den globala ekonomin. Denna förändring påverkar Ryssland direkt och tvingar landet att balansera sina marknadsekonomiska behov och strävan efter självständighet.

Vägen framåt

Bordachev ser framför sig fortsatt samarbete framför konkurrens i Asien och Eurasien, med regionala stormakter som når rättvisa villkor med sina mindre partners. Utomregionala influenser, särskilt USA, fortsätter dock att utgöra utmaningar. I detta sammanhang kommer en stabilisering av dessa influenser att vara avgörande för det regionala och internationella samarbetet.

Sammanfattningsvis ger Bordachevs analys en bild av en värld i förändring, med Asien och Eurasien i centrum för dessa förändringar.

Expansionen av BRICS och den framväxande dynamiken i Asien innebär en förskjutning från en västdominerad ordning mot en mer multipolär värld. Ryssland står inför utmaningen att navigera i dessa förändringar samtidigt som man upprätthåller sina nationella intressen och främjar samarbeten med regionala och globala partner.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq