Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Medvedev: Att beväpna Ukraina med F-16-plan kan utlösa ett kärnvapenkrig

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Dmitrij Medvedev och en F-16 C Fighting Falcon
Dmitrij Medvedev och en F-16 C Fighting Falcon

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev varnade USA att om Västalliansen levererar amerikanska F-16 stridsflygplan till Ukraina kan mänskligheten sättas i fara, skriver Reuters.

“Idén att straffa ett land som har en av de största kärnvapenpotentialerna är absurd och utgör potentiellt ett hot mot mänsklighetens existens”, skriver Medvedev, som är vice ordförande för Rysslands nationella säkerhetsråd

Ryssland och USA kontrollerar omkring 90 procent av världens kärnstridsspetsar, med omkring 4000 stridsspetsar vardera i sina militära lager, enligt Federation of American Scientists, skriver Reuters i en artikel som hänvisar till Medvedevs uttalande.

Rysslands “särskilda militära operation” har som delmål att bekämpa nazismen (Bandera) i Ukraina och Vladimir Putin menar att USA använder Ukraina som påfartsramp för att angripa Ryssland.

NATO-länderna utbildar för närvarande ukrainska piloter i att flyga F-16-plan inför den förväntade slutleveransen av flygplanen till Ukraina. Kiev har bett om de västerländska stridsflygplanen i flera månader och sagt att de behövs för att bekämpa rysk luftöverlägsenhet, skriver RT.

“Ett oavsiktligt utbrott av en kärnvapenkonflikt är inte något att räkna med, och därför är alla dessa manövrer kring Ukraina farliga”, sa Medvedev i en omfattande intervju med ryska journalister, som citerades av TASS på torsdagen.

Dmitrij Medvedev sa på onsdagen att de USA-designade flygplanen är en möjlig utlösande faktor och konstaterar att Ukraina inte har någon markinfrastruktur för att driva dem.

Väst hävdar att Ryssland fullskaligt har invaderat Ukraina, men i realiteten har Ryssland endast tagit kontrollen över ett smalt område i östra Ukraina. Där pågår ukrainakriget. 14.000 rysktalande ukrainare har dödats av Kievs militär åren 2014-2022 i Östukraina. Regionerna röstade därför i sep 2022 för att tillhöra Ryssland efter att Putins arméer stoppat massakern. Karta: Google Maps

Svenska Gripen

De svenska Gripenplanen är betydligt enklare underhållsmässigt och billigare att hantera än F-16. Jas 39 Gripen kan starta och landa på kortare sträckor än F16 och därför kan vanliga raksträckor på landsvägar användas. F-16 kräver omfattande uppbackande system, markpersonal och konventionella flygplatser.

I mars intervjuade NewsVoice i samarbete med Fakta TV den fd stridspiloten och kaptenen Fabian Fjälling. Han sa att det är högst olämpligt att Sverige skickar ner JAS-plan och utbildar ukrainska piloter.

I maj 2023 beslutade den svenska Regeringen att låta ukrainska piloter tränas i att flyga Jas 39 Gripen. Den 16:e juni meddelade Regeringen att Försvarsmakten får i uppdrag att orienteringsutbilda ukrainska piloter på JAS 39.

“Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan”, sa Fjälling.

Relaterat: Nytt militärt stöd till Ukraina värt 1,7 miljarder inklusive Stridsfordon 90 och längre fram eventuellt Gripen

90 sekunder till midnatt

Medvedev säger att om ett amerikanskt F16-plan skulle lyfta från NATO-land på ett ukrainskt uppdrag är det bokstavligen en attack mot Ryssland. “En sådan utveckling kanske inte ens sanktioneras av NATO:s ledning och USA” och “jag ska inte beskriva vad som kan hända härnäst”.

Ryska tjänstemän har tidigare varnat för att det skulle vara mycket problematiskt att leverera F-16-plan till Ukraina, med tanke på att planen kan avfyra nukleära bomber.

Medvedev beskriver situationen som värre än Kubakrisen 1962. Domedagsklockan “tickar” och har “accelererat avsevärt”, tillade han.

Domedagsklockan – en representation av sannolikheten för en global nukleär katastrof, som myntades av Bulletin of the Atomic Scientists, är för närvarande 90 sekunder till midnatt, efter att ha avancerat 10 sekunder förra året, skriver RT.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq