Venezuela ska in i BRICS och Ryssland ska skydda nationen mot USA-alliansens angrepp

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Mid.ru
Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och Venezuelas president Nicolas Maduro.

Moskva stödjer Venezuelas intresse i att gå med i BRICS. ”Venezuela lider också av den barbariska och rovgiriga politik som förs av Förenta staterna och dess satelliter”, sa Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov vid ett möte med Venezuelas president Nicolas Maduro den 21:a februari.

Sergey Lavrov fick frågan om vilka praktiska åtgärder som Ryssland och Venezuela tillsammans vidtagit för att sätta emot de åtgärder som Förenta staterna och dess allierade gjort mot de båda länderna såsom konfiskering av frysta ryska tillgångarna och beslagtagandet av en venezuelansk Boeing 747.

”Venezuela lider också av den barbariska och rovgiriga politik som förs av Förenta staterna och dess satelliter. Bortsett från beslagtagandet av ett flygplan som ni nämnde, har Venezuelas pengar, dess offentliga reserver frysts av ett antal västländer, som gjorde samma sak med de ryska statliga tillgångarna.

Detta är en grov och uppenbar kränkning av internationell rätt och civiliserade förbindelser inom handel, ekonomi, investeringar eller något annat område.

Detta undergräver det internationella finansiella systemet, som Förenta staterna i åratal kontinuerligt har presenterat som det lämpligaste för alla länder utan undantag. USA har misskrediterat sig självt och de globaliseringsprinciper som man har främjat som den bästa innovationen på den globala ekonomins område.”

Ryssland tog över BRICS ettåriga roterande ordförandeskap den 1 januari 2024 och planerar att hålla över 200 evenemang under 2024. Nästa BRICS-möte kommer att äga rum i oktober.

BRICS-gruppen har expanderat två gånger sedan 2006

BRICS har för närvarande tio medlemsländer, skriver TASS. Sydafrika anslöt sig till de fyra grundande länderna – Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – 2011.

Ytterligare sex länder, nämligen Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, inbjöds att bli BRICS-medlemmar i augusti 2023.

Argentina övergav dock idén i december 2023.

Venezuela kommer att gå med i BRICS inom en snar framtid, sa landets president Nicolas Maduro den 20 februari. Presidenten påpekade att:

”Den gamla koloniala världen med krig, interventioner, folkmord och ett överlägsenhetskomplex” håller på att ersättas av ”en ny värld med BRICS”.

Enligt Maduro ”existerar denna värld redan och är oåterkallelig”.

I september 2023 poängterade Kinas president Xi Jinping:

”Som en pålitlig energileverantör och världens största oljereserv och fjärde största naturgasreserv kan Venezuela ge viktiga bidrag till denna mekanisms energiagenda. Kina välkomnar Venezuelas positiva avsikt att gå med i BRICS och stöder Venezuelas ansträngningar för att uppnå detta mål.”

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq