Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ungern bromsar Sveriges inträde i NATO – Har inte undertecknat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Pål Jonson (M) äfr inte nöjd med Ungerns bromsande.
Pål Jonson (M) är inte nöjd med Ungerns bromsande.

Sveriges blir inte ett NATO-land denna vecka. Inträdet försenas återigen av Ungern som ännu inte slutsignerat trots att parlamentet röstat fram ett ja. Planen var att Tobias Billström skulle överlämna det svenska “anslutningsinstrumentet” till Blinken senast på torsdag, skriver DN bakom sin betalvägg.

Utrikesminister Tobias Billströms planerade resa till Washington på onsdagen som skulle fullborda NATO-inträdet har ställts in, uppger den NATO-vänliga Stockholmstidningen.

NewsVoice skrev igår att omröstningen i det ungerska parlamentet under måndagen slutade 188 för och 6 röster emot ett svenskt NATO-medlemskap. Nej-sägarna fanns alla i högerpartiet “Vårt hemland”.

“Från svensk sida hade man noga förberett sig för ett snabbt inträde. Så fort Ungerns talman eller president undertecknat beslutet utgick man från att det skulle tillställas USA. I och med det skulle NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomna Sverige in i alliansen” – Dagens Nyheter

Om det gått som Washington önskade skulle Billström överlämna det svenska instrumentet till utrikesminister Blinken senast på torsdag och i det ögonblicket hade Sverige blivit en fullvärdig NATO-medlem istället för att förbli “hangaround” (en MC-klubbterm).

Efter Washington-firandet var planen att Billström skulle ta det svenska regeringsplanet till Bryssel där “en högtidlig ceremoni” skulle hissa det 32:a NATO-landets flagga framför alliansens högkvarter.

Vid ceremonin skulle den blivande bankmannen Jens Stoltenberg, Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson (M) med flera närvara, skriver DN.

I går meddelade Sveriges USA-ambassadör Urban Ahlin att Sveriges anslutning ”inte kommer att äga rum denna vecka”.

Enligt DN:s källor kan det dröja ända till den 5:e mars innan Ungern signerar några papper. DN skriver att “det kan dröja en eller flera veckor” innan Sverige blir en del av NATO och anledningen uppges vara att den nye presidenten, Tamás Sulyok, först då tar över efter Katalin Novák.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq