Ungern bromsar Sveriges inträde i NATO – Har inte undertecknat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Pål Jonson (M) äfr inte nöjd med Ungerns bromsande.
Pål Jonson (M) är inte nöjd med Ungerns bromsande.

Sveriges blir inte ett NATO-land denna vecka. Inträdet försenas återigen av Ungern som ännu inte slutsignerat trots att parlamentet röstat fram ett ja. Planen var att Tobias Billström skulle överlämna det svenska “anslutningsinstrumentet” till Blinken senast på torsdag, skriver DN bakom sin betalvägg.

Utrikesminister Tobias Billströms planerade resa till Washington på onsdagen som skulle fullborda NATO-inträdet har ställts in, uppger den NATO-vänliga Stockholmstidningen.

NewsVoice skrev igår att omröstningen i det ungerska parlamentet under måndagen slutade 188 för och 6 röster emot ett svenskt NATO-medlemskap. Nej-sägarna fanns alla i högerpartiet “Vårt hemland”.

“Från svensk sida hade man noga förberett sig för ett snabbt inträde. Så fort Ungerns talman eller president undertecknat beslutet utgick man från att det skulle tillställas USA. I och med det skulle NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomna Sverige in i alliansen” – Dagens Nyheter

Om det gått som Washington önskade skulle Billström överlämna det svenska instrumentet till utrikesminister Blinken senast på torsdag och i det ögonblicket hade Sverige blivit en fullvärdig NATO-medlem istället för att förbli “hangaround” (en MC-klubbterm).

Efter Washington-firandet var planen att Billström skulle ta det svenska regeringsplanet till Bryssel där “en högtidlig ceremoni” skulle hissa det 32:a NATO-landets flagga framför alliansens högkvarter.

Vid ceremonin skulle den blivande bankmannen Jens Stoltenberg, Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson (M) med flera närvara, skriver DN.

I går meddelade Sveriges USA-ambassadör Urban Ahlin att Sveriges anslutning ”inte kommer att äga rum denna vecka”.

Enligt DN:s källor kan det dröja ända till den 5:e mars innan Ungern signerar några papper. DN skriver att “det kan dröja en eller flera veckor” innan Sverige blir en del av NATO och anledningen uppges vara att den nye presidenten, Tamás Sulyok, först då tar över efter Katalin Novák.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Rätt bild på den d…..n
    Hur kan så många klara sig undan med så uppenbart galna beslut. Folkvalda representanter? Pytt. Det är inte värt att skriva det jag i grunden anser. Med lagar som verkar retroaktivt och med AI-spårningshundar är risken uppenbar att “DDR II” effektivt rensar bland icke följsamma och obehandlade av deras genterapi. “Du gamla du fria …” Nu ett minne blott.

  • I ett tal inför den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council försäkrar Sveriges försvarsminister Pål Jonson i den självpåtagna rollen att tala å hela Sveriges vägnar att Sverige ska stödja Ukraina i kriget hur länge som helst om det behövs:
    https://www.youtube.com/watch?v=8eiysDXFv9k

    Stora ord av en liten man!

    Här är talet. Jag blev illamående efter en stund men lyckades komma så långt att jag efter 7 minuter fick höra honom citera Lawrence Freedman med följande ord:
    “War is the biggest transformation for international politics.”

    Lawrence Freedman vet vad han talar om. Han är emeriterad professor i krigsvetenskap vid det synnerligen elitära universitetet Kings College i London, där Pål Jonson avlade sin doktorsexamen i krigsvetenskap 2005.
    Lawrence Freedman är högt uppsatt riddare i ett antal synnerligen elitära hemliga sällskap och en viktig kraft i RIIA (Chatham House), vars hemlighetsregler gäller för Bilderberggruppen ljusskygga möten.
    Lawrence Freedman har även varit professor vid Blavatnik School of Government, som kan liknas vid WEF:s Young Global Leaders, alltså skolning av unga män och kvinnor som planeras att bli världens formella ledare i framtiden. Här är det inte demokrati som gäller, utan på en förväg utstakad plan.

    Pål Jonson avlade för övrigt 1998 en kandidatexamen i statsvetenskap med inriktning på internationell politik vid Georgetown University i Washington, D.C. som åt jesuitordens mest elitära universitet i USA.

  • “Tamás Sulyok, först då tar över efter den sittande presidenten Orban”

    Orban är väl premiärminister ?

    Tidigare presidenten Katalin Novak avgick den 10 februari och tills en ny president har valts så är det talmannen som har makten om jag har förstått det rätt.

  • Bilden av en Qusling, Pål Jonson! Frågan är om han kommer att gå samma väg som det norska originalet när det går upp för folket vad han gjort?

  • Helvete vad brottom det är!

    Min gissning är att ni Svenskar som inte vill bo i en krigszon gör bäst i att fly Sverige.

    Är det inte bäst regeringen gör en utredning nu först hur de skall göra, så som de gör med alla andra frågor av vikt. En statlig utredning i några år…..Ha ha.

    Ja när man vill då går det, så fort så man inte ens kan vänta på ordentligt pappersarbete.

      • Visst är det så!

        Men inskrivet i lagen är ju att i händelse av krig får man också konfiskera tillgångar för att bedriva kriget.

        Så stannar du tar de väl dina tillgångar ändå, så du stödjer då kriget.

  • “Pål Jonson (M) är inte nöjd med Ungerns bromsande”,
    Sverige vänner är inte nöjd med Pål Jonson’s krigshetsande bakom ryggen på befolkningen.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *