Årets förvillare 2024 – Fackförbundet ST nominerar Ebba Busch och Erik Slottner

Debatt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Ebba Busch och Erik Slottner med Britta Lejon infälld i mitten
Ebba Busch och Erik Slottner med Britta Lejon infälld i mitten.

Regeringen måste sluta misstänkliggöra statens verksamhet. Det skriver Britta Lejon som är förbundsordförande på Fackförbundet ST. Hon utser Ebba Busch och Erik Slottner till Årets förvillare 2024 eftersom de menar att besparingshetsen ökar tilliten till våra offentliga institutioner.

Ebba Busch och Erik Slottner förvillar skriver Britta Lejon. Bakgrunden är att Busch (KD) och Slottner (KD) debatterar i Expressen med sin artikel ”Vi har upptäckt okända myndigheter” om en besparingshets som accelererar inom förvaltningen.

Årets förvillare 2024

“Regeringen vill låta påskina att tilliten till staten och samhällskontraktet hotas av att skattemedel förslösas på myndigheter som ingen vet om att de finns. Sanningen är ju en helt annan. Tilliten till staten bygger på att människor får hjälp när det behövs – samhällskontraktet förutsätter rättssäkerhet, service, tillgänglighet och öppenhet för medborgarna. Därför nominerar vi ministrarna Ebba Busch (KD) och Erik Slottner (KD) till utmärkelsen Årets förvillare.”

Det stora problemet är brist på resurser, skriver Britta Lejon, och menar att besparingarna gör att staten inte kan leva upp till medborgarnas förväntningar och därmed urholkas tilliten till staten.

“Men ansvariga ministrar vill få svenska folket att tro att besparingshetsen i den statliga förvaltningen på något sätt skulle öka tilliten till våra offentliga institutioner.”

Britta Lejon skriver om en enkät från Altinget som visar att fler än hälften av myndigheterna kommer att hantera sparkravet genom att minska personalstyrkan eller med en sänkt ambitionsnivå.

Läs hela ST-nomineringen i Altinget

 

Årets förvillare 2024Relaterat

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq