Heidi Avellan! USA:s frihet att atombomba är viktigare än Putins kroppslängd

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 7 mars 2024
- Christer Nilsson
Margareta Lundström, Christer Nilsson ochHeidi Avellan (th)
Margareta Lundström, Christer Nilsson ochHeidi Avellan (th).

Att USA numera kan atombomba en fiende om landet hotas av konventionella vapen, är viktigare än Putins kroppslängd, anser Margareta Lundström, Christer Nilsson som replikerar Heidi Avellan och hennes krönika ”Putins långa skugga över sorgen och vreden” i HD och Sydsvenskan lördagen den 2 mars 2024.

Äger man en medial plattform och kallar sig politisk redaktör så måste läsarna kunna kräva både kunskap och saklighet. Särskilt som ämnet som avhandlades i Heidi Avellans krönika var av så allvarlig karaktär. Detta saknades tyvärr.

Heidi Avellan inledde krönikan med ett resonemang om mäns och synnerhet Vladimir Putins kroppslängd och hon skrev att det sägs att korta män skulle vara mera benägna för ett aggressivt beteende. Avellan avslutar krönikan genom att redovisa Aleksej Navalnyjs kroppslängd och hans positiva personliga egenskaper.

Okey, vi fattar galoppen! Här skall vi förhålla oss till en föraktad kort man och en lång man som nästan helgonförklaras. Det narrativ som Heidi Avellan och övriga massmedier sprider om den pågående konflikten i Europa handlar inte om verkligheten utan om hur man vill att den skall se ut. Då måste ni demonisera Putin och avhumanisera ryssar för att det ska gå ihop.

Heidi Avellan skriver att Putin hotat med kärnvapen i sitt senaste tal. Efter varje tal sprider media ut att Putin hotar med kärnvapen, men då har man inte lyssnat på honom eller så har man misstolkat. Han nämner aldrig specifikt kärnvapen.

Ryssland har en doktrin som benämns ”no-first-use”, vilket innebär att Ryssland inte kommer att fälla den första kärnvapenbomben, men om Ryssland skulle bli angripet av kärnvapen så svarar man med samma mynt. Därför är jag övertygad om att Putin inte hotar med kärnvapen. Han är för klok för det.

Däremot kan det vara bra att veta att president Joseph Biden har övergivit ”no-first-use”– doktrinen. Det innebär att USA numera kan anfalla en fiende med kärnvapen om det egna landet hotas av konventionella vapen. Detta är säkert viktigare information för dina läsare än Putins kroppslängd.

Genom att liera dig med övriga hycklande gråterskor i svensk media exploaterar du Aleksej Navalnyjs död för att förstärka massmedias narrativ om kriget i Ukraina. Precis som EU som nu kramar ihjäl hans änka, så länge de behöver henne.

Både ryska och ukrainska myndigheter har bekräftat att det var ett hjärtproblem som ledde till Navalnyjs död. Heidi Avellan skrev att han dödades. En hederlig journalist skulle ha väntat med att skriva om dödsorsaken, om man inte fått den bekräftad, men en agendajournalist är inte hederlig.

Navalnyjs död var beklagansvärd och alldeles för tidig, men han var ingen frisk man. Han var ingen renlevnadsman. Det visar testprotokollen från både ett svenskt och ett tyskt laboratorium.

Faktum kvarstår att han samarbetade med, utbildades och beskyddades av Rysslands fiende CIA. Han var en öppen och uttalad rasist. Putins huvudantagonist i Ryssland var inte Navalnyj utan kommunistpartiet.

Han var alltså en förrädare mot sitt land. En regering är skyldig att skydda landet mot landsförrädare. Det är inte konstigt att en landsförrädare straffas och döms. Inte heller konstigt att vissa ser honom som en frihetshjälte. I Sverige internerade vi kommunister under kriget.

Vidkun Quisling var en känd landsförrädare i Norge under kriget. Han hade säkert också anhängare. Korruption och trots mot domstol uppges vara anledning till Navalnyjs fängelsedom.

Var var ni alla gråterskor under inbördeskriget i Ukraina 2014 när man utsatte den egna befolkningen i östra Ukraina för diskriminering, förödmjukelse och oavbrutna bombanfall och en massaker på män, kvinnor och barn, bara för att de var ryssar?

Heidi Avellan – varför bryr du dig inte om offren i Ukraina istället?

Det var bra att du Heidi Avellan värnade om det fria ordet genom att ta upp förföljelsen av namngivna journalister och publicister i Ryssland, men varför står inte du och dina kollegor upp lika rättrådigt för Julian Assange, eller varför väljer du själv att ensidigt förmedla ukrainsk propaganda?

Heidi Avellan verkar dåligt uppdaterad på ryska förhållanden. Även i Ryssland kan man dö utan att ha blivit mördad. Precis som här så har Ryssland en rättsapparat med åklagare, försvarsadvokater och domare. Det är inte presidenten som sätter folk i fängelse. Lika lite som kungen eller Ulf Kristersson gör det här. Folkdomstolar finns numera bara i media.

Du tycks inte heller känna till Ukrainas utbredda handel med barn, kvinnor och organ. De 20.000 barnen du nämner har förmodligen räddats undan från sex- och organhandel. I krig blir många barn föräldralösa och då strömmar pedofilerna och organskördarna in.

Sexhandel med barn och kvinnor samt handel med organ är en välkänd verksamhet i Ukraina. Allt är tillåtet, därför är Ukraina så populärt hos den amerikanska eliten.

Intressant att läsa om 16-åringen och den så kallade massakern i Butja eller den falska flaggan. Av er två, du och 16-åringen, så är det i alla fall inte 16-åringen som är hjärntvättad. Falsk flagg av denna typ som förekom i Butja används bara av den part som är i underläge i krig för att vinna opinionspoäng. Det var inte Ryssland som var i underläge. Opinionspoäng vann man tydligen i Sverige.

Du skriver så insiktsfullt om både Navalnyj och Putin. Du talar om Navalnyjs styrka, hans mod och hans integritet – att det var hans personlighet och hans värderingar inte hans längd som gjorde honom stor. Putin, skriver du, agerar som en paranoid, empatibefriad rysk diktator.

Man skulle kunna tro att du kände både Navalnyj och Putin personligen, men det handlar kanske om en väl utvecklad föreställningsförmåga. Vi älskar att hata Putin!

 

Text: Margareta Lundström och Christer Nilsson (historiker)

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq