Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

NATO-medlemskapet: Sveriges krigsförklaring mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 5 mars 2024
- NewsVoice redaktionen
Ulf Kristersson vill inte utesluta att svenska trupper skickas till Ukraina. Foto: SVT.se, montage av NewsVoice
Ulf Kristersson vill inte utesluta att svenska trupper skickas till Ukraina (27 feb 2024).

Ungerns nya president Tamás Sulyok har skrivit under Sveriges ansökan till NATO. Samtliga länder i försvarsalliansen har därmed godkänt Sverige, rapporterar Reuters. Sverige tog just ytterligare ett stort kliv för att starta ett krig mot Ryssland.

Beslutet ska nu skickas till utrikesminister Antony Blinken på USA:s utrikesdepartement, som slutgiltigt ska ratificera beslutet. Därefter ska generalsekreterare Jens Stoltenberg i NATO formellt bjuda in Sverige att ingå i NATO.

Utöver det måste Sveriges regering hålla ett extra regeringssammanträde för att fatta det formella beslutet om inträde. När anslutningsdokumentet därefter lämnats över till USA blir Sverige fullvärdig medlem och NATO-flaggan hissas utanför högkvarteret i Bryssel.

Sveriges krigsförklaring mot Ryssland

Sverige har nu i flera steg direkt eller indirekt förklarat krig mot Ryssland:

  • Sverige har skickat avancerade vapen värda flera miljarder kronor till Ukraina för att bekämpa ryska trupper i Ryssland och Ukraina samt ryska trupper i de östra delar av Ukraina som röstat för att tillhöra Ryssland.
  • Sverige har signerat DCA-avtalet som ger amerikanska trupper och vapen tillträde till 17 svenska militärbaser.
  • Sverige kan ha varit aktivt eller passivt inblandat i bombattentatet mot den ryska gasledningen Nordstream.
  • Sverige kan ha varit inblandat (med kunskap eller material) i Ukraina för att angripa Krimhalvön där Ryssland har ett kontrakt (Kharkiv-pakten) signerat av Ukraina om rätten att få ha en rysk flottbas till år 2042.
  • Sverige deltar i mycket provocerande militärövningar längs den ryska gränsen (nu pågående Nordic Response 2024 och Steadfast Defender 2024)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq