NewsVoice frågar ChatGPT om Kharkiv-pakten mellan Ryssland och Ukraina gällande Krim

-

ANALYS. ChatGPT är en prototyp av en artificiell intelligens i form av en dialogförande och självlärande chatbot utvecklad av företaget OpenAI finansierat av bla Elon Musk. ChatGPT släpptes lös till allmänheten i början på december 2022. NewsVoice testade att ställa en fråga om avtalet mellan Ryssland och Ukraina gällande Krimhalvön.

NewsVoice frågar: Beskriv innehållet i avtalet mellan Ryssland och Ukraine rörande den ryska marinbasen i Krim före 2014.

ChatGPT svarar:

“Före Rysslands annektering av Krim 2014 fanns det ett långvarigt avtal mellan de två länderna som tillät Ryssland att behålla en marinbas på Krim. Detta avtal, känt som Kharkiv-pakten, undertecknades 2010 och gav Ryssland rätten att behålla sin marinbas i Krim till 2042.

Enligt villkoren i Kharkiv-pakten fick Ryssland ha upp till 25 000 militärer stationerade vid marinbasen på Krim. Avtalet gav också Ryssland viss skatteförmåner och andra förmåner i förhållande till basen och föreskrev att det ukrainska territoriet fortsättningsvis får användas för transport av ryskt militärutrustning.

Kharkiv-pakten betraktades som en viktig milstolpe i relationen mellan Ryssland och Ukraina och som ett sätt att försäkra ländernas strategiska partnerskap, men Rysslands annektering av Krim 2014 gjorde i praktiken avtalet ogiltigt, eftersom Krim inte längre är [blev] en del av Ukraina.

Det är oklart [i Väst] vad den nuvarande statusen för den ryska marinbasen på Krim är eller om det har upprättats några nya avtal mellan Ryssland och Ukraine rörande dess närvaro där.”

Kommentar om ChatGPT:s historiskt korrekta förmåga

ChatGPT-botten utgår prompt från att Krim annekterades av Ryssland 2014 i linje med det rådande västliga narrativet och “botten” utelämnar även den egentliga orsaken till varför ryska trupper vandrade in på Krimhalvön.

Enligt Ryssland förstärkte Ryssland sin militära närvaro för att säkra att basen inte annekterades av en militär allians betsående av den västvänliga Kiev-regeringen (som var resultatet av en kupp), NATO och EU.

ChatGPT anser att Krim annekterades trots att den verkar sakna information om hur många militärer som totalt befann sig på Krim efter att de ryska trupperna anslutit sig till det manskap som då redan var stationerat på Krim, alltså om antalet av militär personal i sammanhangt vid någon tidpunkt översteg de avtalade maxantalet på 25,000 militärer.

Det här betyder att ChatGPT är förorenat av ett västligt narrativ kring händelserna på Krim 2014 och att det överskuggar viktiga aspekter av det totala händelseförloppat och de faktiska omständigheterna i relation till Kharkiv-pakten.

ChatGPT kan alltså inte påstå att Kharkiv-pakten kan ogiltigförklaras.

Sammanställning och frågeställare: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källa: Openai.com ChatGPT

Relaterat

Ukrainsk militär (2015) i strider i östra Ukraina nära Krim. Foto: Ministry of Defense of Ukraine. Licens: CC BY-SA 2.0
Ukrainsk militär (2015) i strider i östra Ukraina. Foto: Ministry of Defense of Ukraine. Licens: CC BY-SA 2.0
Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

12 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kristoffer Hell
Kristoffer Hell
Gäst
18 december 2022 kl 11:09

Inom maskininlärning (ML), finns begreppen “supervised learning” och “unsupervised learning”.

Förra decenniet rapporterades det att Twitter lät en bot lära sig av användarna via “unsupervised learning” d v s tillälts att själv “dra slutsatser” utifrån rådata – direkt interaktion med mäniskor.

Det slutade med att någon drog ut sladden på boten…

https://www.theverge.com/2016/3/24/11297050/tay-microsoft-chatbot-racist

Vad som därefter verkar ha skett är att man på, bl a Twiter, växlat över till spår där en massa filter och konfigurationer sätter gränser för vad som “rätt” och “fel” och kalibrerar dessa till ingenjörerna får de svar de vill ha – d v s som är PK.

Teknokrati: hej till ingenjörer – adjö politiker

Vilket f ö är hur partiet knapptryckarna vill att Sverige i framtiden styres.

Dan Astrom
Dan Astrom
Gäst
17 december 2022 kl 07:14

Inget konstigt i det resultatet då det troligen är USA baserad dataproduktion, alltså dataprogrammet som AI’s “åsikter” bygger på är gjorda av USA och självklart har deras narativ, vore konstigt annars.

Dan Astrom
Dan Astrom
Gäst
Reply to  Dan Astrom
17 december 2022 kl 07:19

Undrar vad en rysk eller kinesisk AI-robot skulle svara?!

Martin Hoffman
Martin Hoffman
Gäst
16 december 2022 kl 21:07

Alla robotar är just robotar.kan bara säga och göra det som de blir programmerade att göra
Intellekt och själ styrs inte av kroppen utan kroppen styrs av dem.

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Martin Hoffman
18 december 2022 kl 21:19

Mktmkt bra replik Martin. Så är det, och den insikten kallas för självmedvetande/självinsikt. Alltså, vara medveten och självmedveten är två egenskaper som alla bär med sig som talanger, som kan utvecklas. Dessutom, utvecklas dessa två under en livstid och går ihop, då har sannerligen individen gjort ett bra livsjobb. Den som söker ska finna

Lennart
Lennart
Gäst
16 december 2022 kl 20:27

Katarina II av Ryssland erövrade Krim och slöt ett avtal därom med Ottomanska Imperiet, nuvarande Turkiet år 1792. Från Wikipedia: “Ryssland och Turkiet skrev under ett avtal i Iaşi 9 januari 1792. Rysslands annektering av Krim slogs fast och gränsen mot Ukraina drogs vid floden Dnjestr vilket gjorde att delar av dagens södra Ukraina tillföll Ryssland”.
Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov lä ha skänkt bort Krim till Ukraina efter Stalins död, troligen inte ett lagligt förfarande, När både Ryssland och Ukraina tillhörde Sovjetunionen, så hade ryssarna fortfarande tillgång till flottbasen i Sevastopol. Då spelade det kanske ingen roll. Historiskt tillhör Krim Ryssland sedan 1700-talet.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
16 december 2022 kl 19:51

Kan du inte fråga ChatGPT hur vi skall bli av med den socialistiska regimen i Sverige och skapa ett bättre land?

Dan Astrom
Dan Astrom
Gäst
Reply to  Josef Persson
17 december 2022 kl 07:18

Ha ha ha, tror det är en farlig fråga att ställa! Det blir garanterat en underkastelse till World Ekonomic Forum och Klaus Schwab blir regent med oinskränkt makt över Sverige.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Dan Astrom
17 december 2022 kl 13:14

Det är ju både skämt och allvar faktiskt. Det är ju lite intressant med AI på det viset. Allt bygger ju på algoritmer och grundprogrammeringar, men tekniken skall ju inte ha “känslor”. Man skriver in begreppet “demokrati”, och sen att 349 personer bestämmer över 10 000 000 miljoner.

Någonstans i uträkningarna kommer ju syntax error infalla, AIs kognitiva dissonans. “Alla människor är lika mycket värda”, men så är lill Mussolini värd några hundra tusen i månaden, och Agda 75 år får leva på 7000 kr i månaden.

Men jag är rätt säker på att man kan träna AI på att ljuga, men då blir ju också svaren lika tillförlitliga som regeringens senaste pressträff. Och drönare som stoppat sitt samvete i frysboxen finns det ju redan gott om.
Men eftersom en dator som regel kräver kylning, så finns det ju i alla fall någon slags värme i dem. Alltid något!

jesslar53
jesslar53
Gäst
Reply to  Josef Persson
18 december 2022 kl 05:38

AI,, det finns ju en strömbrytare och då är vi tillbaka i verkligheten med urladdade baterier…….

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Josef Persson
17 december 2022 kl 11:25

Anglosaxiska imperiet har frambringat socialism för att göra rivaler svagare. Och det imperiet har tvärtom för avsikt att behålla dem i underläge. Competition is a sin..

Mopping Up
Mopping Up
Gäst
Reply to  Josef Persson
19 december 2022 kl 00:05

the truth can be found, in what is forbidden to say…
 
“The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools.”
 
Thucydides

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV