Moskva: Nästan 30% av de svenska legosoldaterna har dödats i Ukraina

publicerad 8 april 2024
Amerikansk soldat som dödades i Ukraina av ryska trupper. Källa: Wagner Group
Amerikansk soldat som dödades i Ukraina i maj 2023 av ryska trupper.

Den ryska nyhetsbyrån Rossiya Segodnya ställde frågan om det inte är olagligt för svenska medborgare att militärt delta på de väpnade ukrainska styrkornas sida. Det ryska utrikesdepartementet svarade bland annat att nästan 30% av de svenska soldaterna dödats i striderna.

Rossija Segodnja är en statlig rysk nyhetsbyrå som 2013 skapades på uppdrag av president Vladimir Putin. I Rossija Segodnja-huset ingår även TV-kanalen RT.com, den internationellt inriktade nyhetsbyrån Sputnik News och nyhetsbyrån RIA Novosti.

“Vi kan bekräfta att utländska legosoldater, inklusive svenska medborgare, strider på den nationalistiska Kievregimens sida, och detta är ett välkänt faktum.

Det svenska utrikesdepartementets klumpiga försök att legitimera dessa “lycksökande soldater”, och därigenom uppmuntra fler svenska medborgare att resa till stridszonen, visar Stockholms fullständiga likgiltighet för sina medborgare”, svarade det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova.

Maria Zakharova
Ryska Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova. Pressfoto: The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation

“Även om kopplingen till rekryteringen till den ukrainska främlingslegionen för närvarande saknas på den ukrainska ambassadens webbplats i Sverige, råder det ingen tvekan om att man fortsätter att rekrytera svenska medborgare genom andra kanaler.”

ArcanumSkolan 2024

“Rysslands försvarsministerium har uppskattat det totala antalet svenska legosoldater i Ukraina till ca 90 och har rapporterat att 25 av dem har dödats.”

“Vi råder inte bara svenskar, utan alla som planerar att ta till vapen mot ryska styrkor i zonen för den särskilda militära operationen, att ta detta i beaktande. Myndigheterna i främmande länder bör vara medvetna om detta och erkänna sitt ansvar gentemot sina medborgare.”

Det är för NewsVoice oklart om den svenska försvarsmakten även sänt specialförband av typen SOG (Särskilda OperationsGruppen) till Ukraina eller om de enbart handlar om svenska civilpersoner och professionella svenska legosoldater som deltar i striderna i Ukraina.

Amerikanska soldater som kämpat i både Irak and Afghanistan ångrar bittert sina deltaganden som legosoldater mot ryssarna i Ukraina. Flertalet soldater med en bakgrund från amerikanska specialförband har dödats i striderna. De hade valt att delta som frivilliga soldater eller som betalda legosoldater.

Veteranen David Bramlette säger till The Daily Beast:

“Den värsta dagen i Afghanistan och Irak är en bra dag i Ukraina.”

Troy Offenbecker säger att det här var hans tredje krig efter Irak och Afghanistan och “det här var det absolut värsta”.

Läs mer: Amerikanska soldater ångrar att de krigade mot ryssarna i Ukraina – Det värsta de varit med om

Minst 52 amerikanska medborgare har dödats fram till den 8:e februari 2024, varav de flesta av dem var amerikanska militärveteraner, enligt Washington Post och andra amerikanska källor.

 

Källa och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Den dag politikerna som fattar dessa beslut om krig själva får kämpa i frontlinjen, den dag kommer krig att upphöra.

 • Känner inget medlidande med dessa yrkesmördare, ju färre som kommer tillbaka desto bättre. Däremot är mitt medlidande på topp för Ukrainska militärer som tvingas ut i detta helt meningslösa slaktande och som ivrigt hejas på av de korrumperade politikerna i västvärlden.

 • Det har alltid funnit legoknektar som slåss för pengar, för det har alltid funnits en marknad för det.

  Det finns däremot förvånansvärt lite dokumentation alltså lite skrivit om deras psyken, hur deras “mental set” är konstruerat till skillnad från mass- och serienmördare som tycks utgöra större delen av vår underhållsindustri men det lilla som finns är mest glorifierad och romantiserad propaganda.

  Fenomenet verkar ingen vilja problematisera utan denna smutsiga handel går lite under radarn med allas inblandades goda minne, tycks det som.

  Hela vikingafenomenet, som vi känner det i dag, baserades just på legoknektar; kanske ligger det hela oss något något närmare än vi vill erkänna? Vilka intresserar sig för kampsport till exempel?

  Grejen är ju att ha ett yrke där ingen blir förvånad om man dör i jobbet, ganska olikt alla andra yrkesgrupper där det blir ett djävla liv om någon omkommer i tjänsten. Vad säger facket? Finns skyddsombudet? Premierna för livförsäkring till anhöriga måste vara avsevärda? Hur ser lönen ut? Vilka förmåner finns?

  • Ja beträffande det du säger om vikingarna och det föranleder mig att citera Webster Tarpley :

   “En av de bästa regeringarna i engelsk historia var kung Alfred den Stores, som regerade från 871 till 899. Alfred förde en politik för läskunnighet, utbildning och nationsbyggande, och står som en grundare av fornengelsk litteratur. Det bysantinska riket såg i Alfred en uppblossning av den platonska kristna humanismen hos de irländska munkarna och Alcuin av York, Karl den Stores främste rådgivare ett sekel tidigare. Bysans uppmanade följaktligen vikingar och varangier, som hade besegrats av Alfred den store, att förnya sina attacker mot England.”
   https://www.linkedin.com/pulse/how-venetian-system-transplanted-englandwebster-g-tarpley-forgione

   • “Alfreds seger berodde inte bara på hans karaktär och ledaregenskaper utan också tre viktiga militärreformer som han införde:

    1) Den nationella styrkan delades i två delar som avlöste varandra i intervaller, så att man hade en stående styrka som inte var för krigstrött.

    2) Man byggde fästningsverk och upprättade garnisoner på strategiska punkter.

    3) Alla som ägde mer än fem hide jord måste ställa upp med väpnade styrkor, så att kungen fick en kärna av välutrustade män och inte bara en otränad bondehär”.

    Wiki.

  • Visst härjade nog vikingarna runt med plundringståg där många dog, precis som en massa andra folkslag har gjort genom historien. Men de inriktade sig också väldigt mycket på kloster och annat som tillhörde kristendomen. För kristendomen var inte omvändelse via dörr till dörr predikan utan den infördes med fiendens svärd. Många kristna idag har glömt att de utövar en religion som inte ens är deras egen utan erövrarens. Att tillbe erövrarens gud är mentalt slaveri per definition. Det rent geniala i det hela var att de fick de besegrade att vända andra kinden till och här snackar vi hjärntvätt på hög nivå.

 • Det gamla västra Ryssland är/var vikingaland, så vad kan man vänta sig?
  Kulturellt blir det nästan inbördeskrig.
  Lycka till era stollar.

 • Det rör sig garanterat om IS-invandrare, dvs våra mest värdefulla medborgare, uppblandade med någon enstaka förvirrad nationalist. En fin kompott men tyvärr de som förstör sammanhållningen i landet och förmodligen står för det mesta av spontan-fyrverkerierna i förorterna. Bra betalt får de säkert, men inte i himmeln.

 • Många av dessa påstådda “legoknektar” från väst kan, i kombination med lite frivillighet, mycket väl vara skickade av respektive lands krigsmakt eller med dennes mycket goda minne. Att de officiellt bara är där på egen hand men inofficiellt fortsätter att både få lön och förmåner från den egna krigsmakten.

  För i den enorma förskingringen av allmänna medel som utgör det s.k. “stödet” till Ukraina så finns det x-antal oredovisade miljarder som lätt kan utgöra en hög ersättning för reguljär trupp i sken av legoknektar. För ingenting i detta BS-samhälle är ju vad det ser ut att vara.

 • Vad hade man väntat sig? I detta krig finns inga lätt beväpnade kamelryttare eller trashankar med Ak-47 som enda beväpning att låtsaskriga mot utan du möter en högteknologisk fiende som är motiverad och beväpnad med den senaste tekniken. Tyvärr så går många på MSM-propagandan och möter verkligheten på plats av legosoldaterna vilket de bittert ångrar efter bara några timmar vid fronten.

  • Zakharova har hjärnkoll på Sverige, tänk om vi hade den kompetensen i Sverige. Ryssland har där en sann juvel som taleskvinna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *