Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Moskva: Nästan 30% av de svenska legosoldaterna har dödats i Ukraina

publicerad 8 april 2024
Amerikansk soldat som dödades i Ukraina av ryska trupper. Källa: Wagner Group
Amerikansk soldat som dödades i Ukraina i maj 2023 av ryska trupper.

Den ryska nyhetsbyrån Rossiya Segodnya ställde frågan om det inte är olagligt för svenska medborgare att militärt delta på de väpnade ukrainska styrkornas sida. Det ryska utrikesdepartementet svarade bland annat att nästan 30% av de svenska soldaterna dödats i striderna.

Rossija Segodnja är en statlig rysk nyhetsbyrå som 2013 skapades på uppdrag av president Vladimir Putin. I Rossija Segodnja-huset ingår även TV-kanalen RT.com, den internationellt inriktade nyhetsbyrån Sputnik News och nyhetsbyrån RIA Novosti.

“Vi kan bekräfta att utländska legosoldater, inklusive svenska medborgare, strider på den nationalistiska Kievregimens sida, och detta är ett välkänt faktum.

Det svenska utrikesdepartementets klumpiga försök att legitimera dessa “lycksökande soldater”, och därigenom uppmuntra fler svenska medborgare att resa till stridszonen, visar Stockholms fullständiga likgiltighet för sina medborgare”, svarade det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova.

Maria Zakharova
Ryska Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova. Pressfoto: The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation

“Även om kopplingen till rekryteringen till den ukrainska främlingslegionen för närvarande saknas på den ukrainska ambassadens webbplats i Sverige, råder det ingen tvekan om att man fortsätter att rekrytera svenska medborgare genom andra kanaler.”

“Rysslands försvarsministerium har uppskattat det totala antalet svenska legosoldater i Ukraina till ca 90 och har rapporterat att 25 av dem har dödats.”

“Vi råder inte bara svenskar, utan alla som planerar att ta till vapen mot ryska styrkor i zonen för den särskilda militära operationen, att ta detta i beaktande. Myndigheterna i främmande länder bör vara medvetna om detta och erkänna sitt ansvar gentemot sina medborgare.”

Det är för NewsVoice oklart om den svenska försvarsmakten även sänt specialförband av typen SOG (Särskilda OperationsGruppen) till Ukraina eller om de enbart handlar om svenska civilpersoner och professionella svenska legosoldater som deltar i striderna i Ukraina.

Amerikanska soldater som kämpat i både Irak and Afghanistan ångrar bittert sina deltaganden som legosoldater mot ryssarna i Ukraina. Flertalet soldater med en bakgrund från amerikanska specialförband har dödats i striderna. De hade valt att delta som frivilliga soldater eller som betalda legosoldater.

Veteranen David Bramlette säger till The Daily Beast:

“Den värsta dagen i Afghanistan och Irak är en bra dag i Ukraina.”

Troy Offenbecker säger att det här var hans tredje krig efter Irak och Afghanistan och “det här var det absolut värsta”.

Läs mer: Amerikanska soldater ångrar att de krigade mot ryssarna i Ukraina – Det värsta de varit med om

Minst 52 amerikanska medborgare har dödats fram till den 8:e februari 2024, varav de flesta av dem var amerikanska militärveteraner, enligt Washington Post och andra amerikanska källor.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq