Kan BAE Systems Bofors i Karlskoga bli ett ryssmål och vad är ett djupt mål i Ryssland?

Analys

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Pål Jonson (M) äfr inte nöjd med Ungerns bromsande.
Pål Jonson (M)

Försvarsminister Pål Jonson säger till Sveriges Radio att det inte finns geografiska begränsningar för artillerisystemet Archer som ska skickas till Ukraina. Finns risken att Ryssland angriper BAE Systems Bofors i Karlskoga där Archer tillverkas?

Textkorrigering (31 maj kl 01:29): Archer har en räckvidd på 50 km

EU:s försvarsministrar träffades den 28 maj i Bryssel för att diskutera kriget mot Ryssland i Ukraina. Med på mötet fanns NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg som har: “manat till att man ska släppa på begränsningar för vapenstödet så att Ukraina ska kunna använda västvapen mot mål inne i Ryssland, mot till exempel vapendepåer”, enligt SR.

Pål Jonson bekräftar i intervjun att det inte finns begränsningar för hur Ukraina väljer att använda Archer och att de har rätt till att skjuta mot Ryssland, enligt “folkrätten”. Archer kan nå 50 km in i Ryssland.

Ett djupt mål i Sverige

NewsVoice frågar retoriskt vilka risker som finns för BAE Systems Bofors fabrik i Karlskoga och för närområdet i händelse av att Ryssland beslutar sig för att slå ut fabriken.

Tänkbara vapen för att slå ut BAE Systems Bofors är tex en Zirkon eller Kinzhal-missil.

Kinzhal beskrivs som ett toppmodernt luftburet missilsystem med hypersoniska missiler som har en rapporterad räckvidd på mellan 1500 km och 2000 km. Kinzhal kan bära en nukleär laddning på 5-50 kiloton eller konventionell last på 480 kg. Hiroshima-bomben hade en sprängkraft på 15 kiloton.

Zirkon-missiler har liknande egenskaper, men avfyras normalt från ubåt, fartyg och land. Kinzhal kan avfyras från flygplan och land.

Kinzhal hypersonic missile
En Kh-47M2 Kinzhal överljudsmissil monterat på ett stridsflygplan. Foto: Kremlin.ru. Licens: CC BY 4.0

Missilerna kan nå hastigheter på mellan 9 och 12 gånger ljudets hastighet (Kinzhal är snabbast) vilket gör dem oerhört svåra att skjuta ner. Enligt uppgifter till NewsVoice kan inte de amerikanska Patriot-robotarna som levererats till bla Gotland skjuta ner så snabba missiler. Patriot-systemet anses i dag vara föråldrat.

För att få en uppfattning om vapnens räckvidd kan nämnas att avstånden mellan ryska Kaliningrad och Karlskoga är 627 km samt 880 km mellan S:t Petersburg – Karlskoga. Kinzhal och Zirkon kan alltså nå Karlskoga om de avfyras från rysk mark, men de kan även avfyras från flygplan och ubåtar.

Avstånd mellan Karlskoga och S:t Petersburg respektive Kaliningrad. Yandex Maps
Avstånd mellan Karlskoga och S:t Petersburg respektive Kaliningrad. Yandex Maps

Vad är ett djupt mål i Ryssland?

Tanken att Ryssland skulle bomba Sverige är inte otänkbar efter att Ryssland nyligen varnat Storbritannien om brittiska långdistansvapen skulle användas att slå till djupt inne i Ryssland.

Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova meddelade den 23:e maj att Ryssland kommer att attackera brittiska mål om Ukraina använder brittiska vapen för att attackera ryskt territorium, enligt Reuters.

Var gränsen går för djupt går är inte helt oklar. Moskva ligger 400 km från den ukrainska gränsen och bör betraktas som ett mycket djupt mål. När Ryssland varnade Storbritannien syftade Ryssland förmodligen på de brittiska långdistansmissilerna “Storm Shadow” som 2023 skickades till Ukraina. De har en räckvidd på 250 km, men har ännu inte använts mot centrala Ryssland.

En av de mest allvarliga incidenterna i kriget sedan starten 2022 inträffade i förra veckan när Ukraina attackerade den avancerade Voronezh-radarstationen i staden Armavir. Stationen kan upptäcka inkommande kryssningsrobotar och ballistiska robotar på ett avstånd av 6000 km. Stationen kan spåra upp till 500 mål och utgör en del av Rysslands kärnvapenparaply.

Den ryske senatorn Dmitry Rogozin varnade för att sådana attacker kan leda till att hela den globala arkitekturen för kärnvapensäkerhet kollapsar, med andra ord att kärnvapen börjar avfyras.

Avståndet mellan radarstationen Voronezh och Svarta Havet är ungefär 200 km.

I en uppföljande artikel undersöker NewsVoice vilka konsekvenser det svenska stridsledningsplanet SAAB ASC 890, som ska skickas till Ukraina, kan innebära för Sverige. Planet kan leda amerikanska potentiellt kärnvapenbestyckade F16-plan som kan nå djupt in i Ryssland med sina missiler.

Svenska folket måste börja tänka i dessa banor och fråga sig om det är värt att delta i kriget mot Ryssland i Ukraina istället för att föra dialog.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq