MoDs partiledare polisanmäler fd M-gruppledaren Lars Lindblad för grovt förtal

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Andreas Sidkvist (MoD) Lars Lindblad (M)
Andreas Sidkvist (MoD) Lars Lindblad (M)

Andreas Sidkvist, ledare för partiet MoD, har polisanmält Lars Lindblad, tidigare moderat gruppledare och PR-tungviktare, för grovt förtal. Detta efter att Lindblad kallat Sidkvist för en “foliehatt” och uppmanat till att han skulle bannlysas från all offentlig verksamhet.

Sidkvist, som var en av initiativtagarna bakom kampanjen “Kavla ner – en mänsklig rättighet”, kritiserades kraftigt av Lindblad i ett Facebook-inlägg den 1 augusti 2021. Inlägget, som fortfarande är offentligt, anklagar Sidkvist för att sprida desinformation om covidvacciner och för att därmed riskera människors liv.

Lindblad tackade Aftonbladet för tidningens påstådda avslöjande om Sidkvist och listade de offentliga verksamheter som Sidkvist är associerad till, däribland Stockholms läns landsting och Linköpings universitet, med en uppmaning till dessa att avsluta samarbetet med Sidkvist.

Lars Lindblad:

“Det är inget annat än en praktskandal att en kommunikationskonsultföretagare som arbetar åt flera offentliga myndigheter, däribland Stockholms läns landsting, samtidigt är hjärnan bakom kampanjen ”kavla ner” (jämför kavla upp)- vars syfte är att desinformera allmänheten och sprida falsk information så att folk inte ska vaccinera sig, vilket riskerar tusentals liv…”

“Denna foliehatt- som också påstått att det är amerikanska myndigheter som ligger bakom 9/11- borde omedelbart bannlysas från all offentlig verksamhet för hans samhällsfarliga arbete. Tack Aftonbladet för ett bra knäck.”

Som en följd av Lindblads inlägg och Aftonbladets artikel förlorade Sidkvists företag Kadunk HB flera stora kunder, inklusive Vy och Tyska Turistbyrån. Hans kompanjon uppmanade honom att lämna bolaget och tog senare över majoriteten av företagets tillgångar.

Sidkvist anmälde Aftonbladets artiklar till Medieombudsmannen, men tidningen fälldes inte. Efter att ha förlorat både inkomster och sitt företag ringde Sidkvist upp Lindblad för att diskutera konsekvenserna.

Lindblad påstod då att han inte mindes Sidkvist eller sina egna uttalanden.

Nu, nästan tre år senare, har Sidkvist beslutat att polisanmäla Lindblad för grovt förtal.

“Jag har tänkt en längre tid att jag ska anmäla Lars Lindblad för hans kränkande uttalande och offentliga bannlysning som ledde till att jag förlorade mitt företag och de kunder vi hade”, säger Sidkvist.

Han menar att Lindblads handlingar är ett hot mot yttrandefriheten, särskilt med tanke på att PR-byrån Kekst CNC, där Lindblad arbetade, även hade läkemedelsföretagen AstraZeneca och Pfizer som kunder.

Samtidigt har rapporterna om allvarliga biverkningar av covidvaccinerna ökat, vilket har gett kampanjen “Kavla ner” ny aktualitet. I Sverige har över 13.000 allvarliga biverkningar, inklusive 436 dödsfall, rapporterats till Läkemedelsverket. Detta har lett till att flera vacciner har dragits tillbaka eller begränsats i användning.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq