”Russian Orbital Service Station” – Ryssland lämnar ISS och bygger egen rymdstation

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Russian Orbital Service Station
Russian Orbital Service Station.

Ryssland har presenterat en detaljerad plan för att bygga rymdstationen Russian Orbital Service Station (ROSS) och dess tillhörande infrastruktur på jorden. Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS förväntas de första modulerna att skjutas upp inom tre år, med det första steget att lanseras 2027.

Redan 2021 signalerade Roscosmos sin avsikt att bygga ett eget rymdlaboratorium, en efterföljare till rymdstationen Mir. I mitten av 2022, efter ökade spänningar mellan Ryssland och andra västländer, meddelade Roscosmos att man skulle lämna ISS-programmet efter 2024.

Roscosmos ska stanna kvar på ISS fram till 2028. Den ryska rymdorganisationens avsikt blir att främja sina egna intressen och fokusera på säkerhet och vetenskaplig utveckling som Roscosmos anser har hindrats på grund av internationella avtal om ISS.

Den ryska rymdmyndigheten Roscosmos offentliggjorde den 2 juli sina planer för den nya rymdstationen, kallad Russian Orbital Service Station (ROSS). Den första modulen, som kommer att fungera som en forsknings- och energiknutpunkt, planeras att skickas upp i en nära-polar bana 2027.

Fram till 2030 ska stationen ha fyra stora moduler, med ytterligare två specialmoduler som ska tilläggas senast 2033. Roscosmos planerar att skicka de första kosmonauterna till stationen 2028 och har också meddelat att stationen kan operera obemannad.

ROSS kommer att kretsa på samma höjd som den internationella rymdstationen, cirka 400 km över jordens yta, men i en polar, solsynkron bana. Denna bana är särskilt användbar för att övervaka hela jordens yta, enligt Roscosmos, och ger även en strategiskt viktig överblick över Nordostpassagen.

Den totala kostnaden för projektet beräknas vara cirka 7 miljarder dollar.

Utvecklingen av ROSS beror till stor del på framgången med den nya raketen Angara A5. Denna raket har genomfört tre lyckade orbitala tester sedan 2014, även om det också har skett ett delvis misslyckat test 2021.

En intressant aspekt av ROSS är användningen av artificiell intelligens. ”Artificiell intelligens utvecklas snabbt”, sa Vladimir Kozhevnikov, chefdesigner för ROSS, den 2 juli enligt TASS. ”Vi kommer att använda dess stöd, men självklart kommer vi att använda våra egna hjärnor också”. Exakt vilken form AI kommer att ta är ännu inte klart.

Vladimir Solovyov, en annan chefdesigner från rymdföretaget Energia, har också antytt att ROSS kommer att ha ovanliga mål. En av de innovativa idéerna är att stationen ska kunna vägleda en flotta av satelliter, vilket aldrig tidigare har prövats.

”Denna flotta kommer att flyga nära stationen, vilket kommer att innebära helt nya uppgifter för kontrollcentralen”, sa Solovyov.

Ryssland har varit en viktig medlem av den internationella rymdstationen sedan dess lansering, tillsammans med NASA, den europeiska rymdorganisationen ESA, JAXA och den kanadensiska rymdorganisationen. För den nya rymdstationen undersöker Ryssland samarbeten med Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika samt andra afrikanska länder.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq