Rysk ledande politiker besvarar USA:s kärnvapenhot – Flytta kärnvapen närmare USA

Aleksey Zhuravlev säger att de ryska vapensystemen har tagit ett stort steg framåt sedan Kubakrisen 1962.

publicerad 30 januari 2024
Alexey Zhuravlev och ett ryskt stridsflygplan utrustat med en hypersonisk Kinzhal-missil.
Alexey Zhuravlev och ett ryskt stridsflygplan utrustat med en hypersonisk Kinzhal-missil.

NewsVoice skrev nyligen om att USA planerar att placera kärnvapen i Storbritannien. Nu svarar Aleksey Zhuravlev vid Rysslands federala församling, att Moskva bör placera ut kärnvapenmissiler i ”vänligt sinnade” länder i USA:s närhet som Venezuela, Kuba och Nicaragua.

Text: RT

Ryssland bör placera sina kärnvapen i ”vänliga länder” nära USA som svar på Washingtons påstådda planer på att flytta sina egna taktiska vapen till Europa, föreslår lagstiftaren Aleksey Zhuravlev.

Hans kommentarer kom efter att The Telegraph på lördagen rapporterade att USA för första gången på 15 år vill placera ut sina kärnvapen i Storbritannien, för att motverka ett påstått ökat hot från Ryssland.

I ett inlägg på Telegram påpekade Zhuravlev, som är förste vice ordförande i det ryska parlamentets försvarskommitté och ledare för partiet Rodina (Moderland), att Storbritannien har sina egna kärnvapen och att USA redan har placerat ut delar av sin kärnvapenarsenal i flera europeiska länder nära Ryssland.

”Därför är det osannolikt att ytterligare utplacering [av kärnvapen till Storbritannien] skulle ha någon effekt på det militärpolitiska landskapet”, förmodade Zhuravlev.

Trots detta föreslog politikern att Moskva borde överväga att placera sina egna kärnvapen närmare USA och skicka dem till ”vänligt sinnade länder som Kuba, Venezuela och Nicaragua”.

Zhuravlev medgav dock att vapensystemen har tagit ett stort steg framåt sedan Kubakrisen 1962.

”Ryska hypersoniska missiler som avfyras från vårt territorium skulle nå USA snabbare än subsoniska missiler som avfyras från den amerikanska underjorden”, skrev parlamentsledamoten.

Han påpekade också att Ryssland har ett strategiskt flyg samt en stor arsenal av ubåtar som är stationerade på okända platser runt världshaven.

”Vi har sätt att svara på eventuella intrång från USA och NATO som USA kontrollerar”, sade Zhuravlev.

Det ryska utrikesministeriet har tidigare varnat för att Moskva skulle tvingas vidta ”kompensatoriska motåtgärder” om amerikanska kärnvapenstridsspetsar återvänder till Storbritannien.

Ryssland har också upprepade gånger anklagat väst för att underblåsa spänningarna i Europa och har angett NATO:s fortsatta expansion österut som en av grundorsakerna till Ukrainakonflikten.

Samtidigt har ett antal västliga tjänstemän – inklusive från Storbritannien, Tyskland, Estland och till och med ordföranden för NATO:s militära kommitté – underblåst rädslan för en förmodad rysk attack mot Europa under de närmaste åren, och har uppmanat västliga regeringar och medborgare att förbereda sig för en större konflikt med Moskva.

Ryssland har dock kraftfullt förnekat alla planer på att invadera europeiska grannländer, och Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kallat sådana påståenden för ”bluff”.

Rysslands president Vladimir Putin har också betonat att Moskva ”inte har något intresse … geopolitiskt, ekonomiskt eller militärt … av att föra krig mot NATO” och istället skulle föredra att förbättra förbindelserna med det USA-ledda blocket.

Text: RT, ”Move nuclear weapons closer to US – Russian MP”. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq