Den accelererande avdollariseringen – Federal Reserves värsta mardröm nu verklighet

publicerad Idag 6:17
- Kristoffer Hell
Avdollarisering. Licens: Pixabay.com

En rapport från Internationella Valutafonden, IMF, bekräftar den pågående avdollariseringen. Fram tills 2022 var dock processen inte abrupt och har pågått sedan åtminstone är 2000. Kriget i Ukraina, inklusive USA:s sanktioner mot den Ryska Federationen, uppges ha förändrat detta.

Hittills har dollarnas ersättningsvaluta inte varit någon annan av de andra stora världsvalutorna: det brittiska pundet (GBP), euron (EUR) eller den japanska yenen (JPY), utan stabila och mindre valutor utanför denna grupp, valutor som dollar från Australien (AUD), Kanada (CAD), Singapore (SGD), den kinesiska renminbin (RMB), Sydkoreas won (KRW), samt kronor från Sverige (SEK), Danmark (DKK), och Norge (NOK).

Priset på guld har även stigit i takt med att den amerikanska dollarns andel av de totala värdet av reservvalutor hållna av riksbanker världen runt har krympt.

Diagrammen från IMF och LBMA i slutet på artikeln belyser olika aspekter av den här trenden.

Kriget i Ukraina, inklusive amerikanska sanktioner mot Ryssland, uppges ha accelererat världens avdollarisering och allt fler media rapporterar att en brytpunkt nåtts. Det sluttande plan den amerikanska dollarn befinner sig på sedan två decennier har allt mer börjat likna en rutschbana eller helt enkelt ett stup.

Nyligen förhördes chefen för det amerikanska Federal Reserve, Janet Yellen, 77, av representanthusets lagstiftare.

Bilden som framtornade var den av myndighet och en chef som missyckats och lider av kognitiva utmaningar av samma slag USA:s president Joe Biden dagligen uppvisar tecken på.

Inslag från Redacted om avdollariseringen

Avdollariseringen

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq