Avdollarisering raserar USA:s unipolära strävan

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 maj 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Avdollarisering. Licens: Pixabay.com
Temabild: Avdollarisering.

De stora globala ekonomierna förändras genom avdollarisering. Dollarn förlorar sin reservstatus i snabbare takt än vad de flesta förstått. Trenden har pågått länge. Enligt en IMF:s undersökning sjönk centralbankernas andel av reserverna i amerikanska dollar från 71 procent 1999 till 59 procent 2021. Nu eskalerar avdollariseringen.

Dollarn har varit världens primära reservvaluta sedan andra världskriget.

Avdollarisering (De-Dollarization) innebär att länder minskar sitt beroende av den amerikanska dollarn som reservvaluta, växelmedel eller som räkneenhet. Processen innebär den amerikanska dollarn ersätts som den primära valutan för internationella transaktioner.

“En karaktärisering av utvecklingen av det internationella reservsystemet under de senaste 20 åren är således en gradvis rörelse bort från dollarn” – IMF

Avdollarisering är ett försök i olika länder att minska effekterna av USA:s ekonomiska och finansiella politik för att därmed öka oberoendet av USA.

Avdollariseringsprocessen drivs på av geopolitiska spänningar, tillväxten av nya ekonomiska makter, framväxten av nya finansiella instrument och för att minska kostnaderna vid internationella transaktioner.

Avdollarisering gör mindre länder starkare

En viktig geopolitisk faktor är anstängningarna att röra sig bort från en unipolär värld där USA är den centrala supermakten till en multipolär värld med många starka nationer. Många länder i framför allt Mellanöstern, Asien och Sydamerika är trötta på USA:s predatoriska imperialism.

Läs mer: Ryssland kämpar för en multipolär värld och alla länders rätt att slippa härskande supermakter

En avdollarisering skulle få betydande negativa konsekvenser för den amerikanska dollarn och USA:s ekonomi. Om dollarn ersätts som den primära reservvalutan kan inte den amerikanska ekonomin längre dra nytta av privilegiet att ha dollarn som världens ledande reservvaluta, skriver Medium.

Detta privilegium har gjort det möjligt för USA att låna pengar till billigare priser än andra länder och har gjort det möjligt för USA att upprätthålla en stark och stabil ekonomi. Avdollarisering leder tvärtom till högre räntor, en svagare amerikansk dollar och en långsammare ekonomisk tillväxt för USA.

Radhika Desai, professor vid institutionen för politiska studier vid University of Manitoba i Winnipeg, Kanada, och chef för Geopolitical Economy Research Group skriver i en artikel i RT att nya bilaterala avtal om handel och utlåning i andra valutor än den amerikanska dollarn växer fram.

Hon nämner att stora köpare och säljare av olja i Moskva, Riyad, Peking och New Delhi nu går med på att handla med olja i andra valutor än dollar.

Pakistan kommer troligen att betala för leveranser av råolja från Ryssland i kinesiska yuan, rapporterade lokala medier på lördagen med hänvisning till regeringskällor, enligt RT. I januari nådde Moskva och Islamabad “konceptuella” avtal om leveranser av rysk olja och oljeprodukter till Pakistan.

Dessa nya typer av avtal förstör en av de viktigaste pelarna för dollardominansen sedan OPEC fyrdubblade och sedan fördubblade oljepriserna på 1970-talet, vilket gav länder runt om i världen en viktig anledning att efterfråga och behålla dollar, förklarar Radhika Desai.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det finns en annan mycket viktigt effekt av denna snabba avdollariserings process. Här är ett exempel:
  När Kina nu betalar med Yun istället för dollar för inköp av olja från Saudi Arabien, måste Centralbanken i Saudi Arabien utöka sin reservvaluta i Yun för framtida internationella handel. Detta medför att Kina kan istället för att betala med Yun, utfärda nya statsobligationer som betalningsmedel, vilket medför att Kina kan samtidigt trycka lika mycket nya Yun motsvarande sålda statsobligationerna!
  Hänger ni med vad detta betyder?
  Just det! Du gissade rätt! Alla länder Kina betalar med Yun, måste bygga upp valutareserv med Yun, Kina kan trycka nya pengar vilket gör inköp av oljan gratis och dessutom omsätts i egen ekonomi istället.

  • Skulle du inte sluta att skriva här Rena? I just det här fallet blev det i och för sig något positivt ut av det? USA förstår om någon detta allt för väl. Man ska inte tro neocons om ett rationellt tänkande, precis på samma sätt som man inte ska förvänta sig något rationellt och logiskt från vänster här i Sverige heller. Högstående civilisationener går förr eller senare under, varje civilisationen bär sina dödgrävare med sig. USA kommer att gå under inte på grund av yttre hot utan hotet kommer inifrån. Detta mönster finns i allt omkring oss och uppgång och fall är hårdkodat in i materian. Många människor fungerar (eller fungerar inte) på exakt samma sätt. Det behövs inget yttre hot, utan människor klarar mycket väl att facks up sina liv helt på egen hand.

    • Skriver inte du för att bli läst? Varför annars låta dig bli publicerad – du kunde ju lika gärna skriva för byrålådan i stället eller hur och det enda säkra beviset på att du blir läst är just att dina inlägg bli kommenterade; med andra ord borde du uppskatta kommentarer av dina inlägg men i stället reagerar du tvärt om? Detta säger en hel del om din förvirrade självbild…

  • Eller för att dölja dollarns fall. Väst pumpar in pengar i Ukraina och hur mycket kommer tillbaka och i vems fickor? Vad spelar det för roll om ett land drabbas av ekonomiska stagnation eller blir bankrutt om bara du får dina miljoner och kan sticka utomlands när skiten träffar fläkten? Det vi kommer att bevittna är just detta och girigheten kommer att detonera till himmelska höjder. Kvar blir ett fattigt patrask. I det sammanhanget passar massmigrationen som hand i handske. Fly väst medan tid är.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *