Analys av mordförsöket på Trump

publicerad Idag 6:00
- Kristoffer Hell
Donald Trump
Donald Trump. Montage: NewsVoice

Vad handlade skottlossningen söndagen den 13 juli 2024 på ett valmöte i Pennsylvania i USA egentligen om? Var det ett genuint mordförsök på en presidentkandidat? En attack som Trump mirakulöst överlevde eller var det hela bara en skamlös valkampanjsteater?

Tre av den geopolitiske experten Webster Tarpleys bidrag till den vakne analytikerns verktygslåda är begreppen MIHOP, LIHOP och koncepten bakom diagrammet nedan.

Ur ”Västs mörka hjärta : 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan”, Kristoffer Hell 2015-2019.

Tre ofta sedda element vid falskflagg händelser:

  • Syndabocken: den som tar skulden, vid amerikanska politiska mord ofta en ”ensam galning”
  • Teknikern: yrkesmannen som genomför attacken
  • Mullvaden: den som möjliggör attacken

LIHOP är en förkortning på meningen Let It Happen On Purpose, på svenska: låta det ske med flit.

Ett svenskt exempel på LIHOP är när SÄPO tillåter statsminister Olof Palme och hans hustru Lisbeth att på kvällen fredagen den 28 februari 1986 gå på bio utan livvaktsskydd.

MIHOP är en förkortning på meningen Made It Happen On Purpose, på svenska: genomföra det med flit.

Ett svenskt exempel på MIHOP är hur kung Gustav III natten den 27 till 28 juni 1788 låter klä ut svenska soldater till ryska kossacker och genomföra en ”rysk” falskflagg attack mot en svensk postering för att därigenom erhålla en ursäkt för att starta krig mot Katarina II i Moskva. Det var de enda sättet kungen kunde tvinga dåtidens svenska riksdag, ständerna, att gå med ut i krig mot Ryssland.

Med Robert F Kennedy som facit

Enligt Wikipedia gick mordet den 5 juni 1968 på det demokratiska partiets presidentkandidat Robert F Kennedy (RFK) till så här: Efter att valmöte tränger en man vid namn Sirhan Sirhan fram till Kennedy och skjuter honom på nära håll framifrån med ett flertal skott från ett handeldvapen.

Enligt obduktionsprotokollet dödades dock Kennedy av kulor avfyrade bakifrån och brottsplatsundersökningen fann att minst 13 skott avlossats samtidigt som Sirhans vapen endast hade plats för åtta kulor.

Sirhan erkände mordet trots att han saknade minnen av att ha skjutit.

Lösningen på mysteriet med de fem oförklarade kulorna på brottsplatsen (de 13 funna av utredarna minus Sirhans åtta) är närvaron av en tekniker.

Teknikern är den verkliga mördaren, en av konspirationens ledare betrodd person med utbildning och erfarenhet, ofta en militär eller polis. Han är där för att huvudmännen bakom det planerade lönnmordet vill vara säkra på att det verkligen genomförs.

Sirhans roll, å andra sidan, var syndabockens (”patsy” på engelska). Att vara den som beskylls för mordet och, i fallet med RFK, också utgör en distraktion som möjliggör för den verkliga mördaren att obemärkt genomföra dådet.

Enligt brittiska Daily Mail, som citerar RFK:s son Robert F Kennedy Jr som ställt upp i USAs presidentval 2024, var teknikern som dödade RFK en av vakterna runt honom: Thane Eugene Cesar.

Robert F Kennedy omedelbart efter skotten den 5 juni 1968. I bild den dömde Sirhan Sirhan. Inklippt: polismannen Thane Eugene Cesar. Foton: Bettmann Archive
Robert F Kennedy omedelbart efter skotten den 5 juni 1968. I bild den dömde Sirhan Sirhan. Inklippt: polismannen Thane Eugene Cesar. Foton: Bettmann Archive

Amerikansk politisk gatuteater

Att det påstådda mordförsöket på Donald Trump gick så långt som det påstås ha gått var resultatet av en LIHOP av fantastiska dimensioner. Så fantastiska att chefen för Vita Husets livvaktsstyrka Secret Service, Kimberly Cheatle, tvingades avgå på grund av alla de brister i planering, uppmärksamhet och kommunikation, som möjliggjorde för den 20-årige syndabocken Thomas Matthew Crooks att kravla upppå ett närliggande tak och därifrån, sägs det, avfyra skott mot det podium Trump befann sig på.

Närvaron av en sådan ”ensam galning”, i det här fallet Thomas Matthew Crooks beväpnad med ett gevär, kan faktiskt bara vara en ensamagerande person.

Men när detta sker i samband med uppenbara tecken på LIHOP, att Secret Service agenterna på plats i sitt arbete bistår Crooks, blir det svårt att inte spekulera om ett falskflagg scenario och därför om närvaron också av tekniker på brottplatsen.

Hade tekniker verkligen funnits på plats och syftet verkligen hade varit att döda Trump, hade han inte överlevt.

Att Trump överlevde framtvingar fler frågor och mer analys.

Om målet var att orkestrera en händelse i vilken Trump överlever och erhåller en massa sympatiröster, uppstår ett nytt problem: kunde gatuteaterns regissör verkligen lita på att den 20-årige Crooks skulle missa med flit och bara träffa Trumps öra.

Svaret är naturligtvis nej.

Ingen prickskytt kan garantera sådan träffsäkerhet mot ett rörligt mål utomhus på över 100 meters avstånd. Sedan kan man ju fråga sig hur pigg Trump skulle ha varit till idén att låta sig bli skjuten bara lite grann.

Det skulle därför vara intressant att veta vad för typ av ammunition som faktiskt återfanns i det vapen som sägs ha legat invid Crooks, efter att han själv skjutits ihjäl. Var ammunitionen skarp?

Tekniker på plats hade i ett sympatiröst scenarie haft uppdraget att skjuta människor i folkmassan runt Trump, de som rapporteras att faktiskt ha träffats av kulor och dött.

Kvarstår frågan om Trumps, enligt uppgift, skadeskjutna öra.

Hur gick det till?

Hade Trump en blodampull i sin handflata och gav sig själv en örfil efter att han duckat ned bakom podiet han talade vid?

Bilderna ovan visar örat just efter att det uppges ha träffats av Crooks magiska kula. Enligt online-tidningen Politco, som citerar Trumps egen läkare, ska på fotot synes ett två centimeter brett sår.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq