P1 Radio: Mörkar medierna mobiltelefonins hälsorisker?

publicerad 29 november 2010
- Mona Nilsson

Mona Nilsson

-De tongivande medierna granskar inte mobilföretagen och forskarnas resultat kritiskt, utan fungerar mer som deras pr-apparat. Det hävdar journalisten Mona Nilsson, som skrivit boken “Mobiltelefonins hälsorisker”.

Text: P1 Publicerat, sändes Lördag 27 november 2010

Lyssna på sändningen online

Enligt Mona Nilsson, som länge fördjupat sig i mobiltelefontekniken, mörkläggs riskerna för hjärntumörer och andra skador både av industrin och myndigheterna. De svenska massmedierna gör, till skillnad från medier i andra länder, inte längre sitt jobb, anser hon.

Svenska folket invaggas i falsk trygghet?

-Medierna har de senaste två åren fungerat som megafoner åt mobilindustrin. Svenskarna folket har blivit fullständigt fullproppat med budskapet att mobilerna och masterna är ofarliga, medan det läggs allt fler bevis på hög som visar motsatsen, hävdar Mona Nilsson.

Många kopplingar mellan industrin och forskarna

Enligt henne tonas riskerna ner genom att det finns så många kopplingar mellan den mäktiga mobilindustrin och den forskning som bedrivs på området. Även oberoende WHO:s experter och myndigheterna samarbetar med och har kopplingar till industrin.

Läs mer

Halllands Nyheter: Mobiltelefoni är inte riskfri

SVT Debatt: Myndigheterna ljuger om mobilriskerna och köpta experter

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq