Jeya är den enda som fått tillbaka 60 000 kr för en “helig sten” från Isha Foundation

publicerad 10 april 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
Jeya Balu

Jeya BaluDen enda person som lyckats få komplett återbetalning från Isha Foundation är en svenska med rötter i Indien. Jeya Balu fick kämpa hårt för att reklamera en helig sten som kostade henne över 60 000 kr och det krävdes hjälp från en muslim, en kristen, en hindu och en ateist samt en polisman för att lyckas. NewsVoice har intervjuat Jeya.

Intervju och text: Torbjörn Sassersson | Foto th: Jeya Balu

Det började på 80-talet med att Jeya Balu, som föddes i Indien, sökte sina biologiska rötter. Jeya hade flyttat till Sverige som adoptivbarn och DN rapporterade med flera helsidesuppslag om hennes resa tillbaka till sitt forma hemland där hon fick återträffa sin far och mor. Det blev två resor till Indien och flera reportage i DN.

DN 15 okt 1989 om Jeya Balu

DN den 15 okt 1989 som skrev om Jeya Balus resa till Indien för att söka sina rötter. Foto av förstasidan: Torbjörn Sassersson

Hösten 2014 var det dags att finna de andliga rötterna och Jeya reste ensam ned till den andliga organisationen Isha Foundation som hon följt sedan en tid på nätet. Hon var fascinerad av den andlige ledarens vishet. Han kallas Sadhguru och han lever som en filmstjärna i ett egenbyggt samhälle nära staden Coimbatore i södra Indien.

Jeya Balu beskriver hur hon blev som förtrollad av Sadhguru och hans entourage av anhängare. Hon gick så långt att hon beställde en helig sten till ett pris som med dagens valutakurs (mars 2015) motsvarar över 60 000 kr. När fraktkostnaden adderades till priset hamnade slutnotan på över 90 000 kr.

Den "heliga stenen" på 165 kilo skulle initieras under en massceremoni i en jättelokal fylld med runt 200 västerlänningar där de flesta beställt den stora heliga 60 000-kronorsstenen. De hade betalt kontant eller med bankkort. Allt var skatteffritt för Isha Foundation och den samlade skattefria intäkten för en enda ceremoni låg på runt 12 miljoner kronor ej inräknat administrativa avgifter för att genomföra frakten av alla stenar, avgifter som även de delvis innebar intäkter för organisationen.

När Sadhguru med hemliga viskningar initierade alla 200 stenarna från sitt podium började Jeya vakna upp ur en slags masshypnos. Förtrollningen hävdes. Hon säger att det inte finns någon andlighet alls i rörelsen, i alla fall inte hos Sadhguru och hans entourage. Den andlige ledaren är bara en smart försäljare som lyckas dupera västerläningar på löpande band, anser Jeya Balu idag.

deviLingaSadhguru skapade sin egen gud kallad Devi Linga i form av ett ägg med tio armar och han säger att Isha Foundation är religöst obunden! Folk hypnotiseras att dyrka och ge pengar till hans gud. Man ska lägga sig på marken på magen med pannan mot marken och underkasta sig, säger Jeya.

Bild från Amazon.com

Alla köp räknades som "donationer"

Nu började frigörelsen från organisationen och arbetet att få tillbaka över 60 000 kr, men det visade sig inte vara enkelt. Jeyas andliga resa hade börjat för hennes inre styrka sattes på prov. Skulle hon lyckas med något som ingen annan lyckats med, att få tillbaka pengarna hon betalt med sitt ICA-kort?

Vägen ut kantades av maktutövning, korrumperade myndigheter, lojala och manipulativa anhängare till Sadhguru. Situationen blev inte bättre av att hon varnades för att trotsa Isha Foundation. I indiska medier finns artiklar om anhängare som försökt lämna sekter, men som återfunnits nedgrävda i marken. Isha Foundation använder dock inga sådana metoder, men det hon fick erfara var att rörelsen inte alls var villig att reklamera den magiska stenen. De bjöds på stort motstånd och det blev inte bättre av att den regionala polisen delvis var köpt av rörelsen.

Jeya blev varse att alla tjänster och produkter som köps på området visade sig egentligen vara betalda som donationer. Det betyder att inget kunde reklameras. Marknadsföringen är därför falsk, säger Jeya. Du köper en produkt för ett fast pris, men när du vill hävda din återlämningsrätt anses pengarna vara förverkade som donationer.  Inga öppna köp här inte.

Många indier har uppfattningen att han är en utstuderad, smart, pengagirig kontroll-freak som har masshypnotiserat folk i väst och även indier i många år till att lyda honom blint. Han är inte alls en så fin, god och andlig mästare som han vill ge sken av.

Alla hängivna troende bar en kopparormsring på vänster ringfinger som bevis på att de är "gifta" med mästaren Sadhguru. För mig handlade allt om pengar, att sälja in kurser, föreläsningar, yantra-ceremonier, saker, böcker och DVD:er och om att få doppa sig i deras heliga vatten. Det är lite Disneyworld-känsla därinne, säger Jeya Balu.

Jeya smet på motorcykel

Hon fick rådet av en vän att enda sättet att lämna den inhägnade sekten ständigt bevakad av vakter och diverse kontrollanter var att lämna allt på rummet och hävda att hon bara skulle gå ut på ett ärende till stan. Flykten på motorcykel lyckades och med sig fick hon bara kläderna på kroppen och sin plånbok.

Jeya Balu Heroes
Sadiq, Socrates, Sunderjii och Stahlin. Foto: Jeya Balu

Meningsfulla sammanträffanden

När hon kom till staden Coimbatore skedde en serie meningsfulla sammanträffanden som resulterade i att hon fick hjälp av den muslimska butiksägaren och hjälparbetaren Sadiq, en känd indisk filmstjärna vid namn Sunderjii som är hindu, Socrates som är en kristen kändisadvokat och ateisten Stahlin, en vän till de tre andra männen.

Tillsammans med en orädd och ej korrumperad polischef tog de Jeya till Isha Foundation för att förhandla efter att hon polisanmält rörelsen. De fyra männen ställde upp helt utan ersättning. För dem handlade det om hederlighet och stoltheten i att hjälpa en utsatt person. Styrkan i gruppen innebar att Jeya till slut vann utan att ärendet behövde gå vidare till åtal. Hon fick tillbaka pengarna, men hon fick drygt 60 000 kr i kontanter (58 000 kr i valutavärde hösten 2014) och var tvungen att ta dem i en kasse.

Den indiska tidningen Hindu Times skrev om svenskan i artikeln: "Woman withdraws complaint against foundation".

Idag lever Jeya Balu tryggt i Sverige. Borta bra, men hemma bäst. Hon hoppas att hennes erfarenheter ska fungera som en varning till andra svenskar som överväger att överlämna sig till sekter med tvivelaktiga marknadsföringsmetoder och vaga erbjudanden om lycka.

Intervju och text: Torbjörn Sassersson