Jeya Balu Escaped Sadhguru and the Isha Foundation

NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.
publicerad 17 april 2024
- News@NewsVoice
Jeya Balu och Sadhguru.
Jeya Balu och Sadhguru

The only person to receive a full refund for a “sacred stone” from Sadhguru and Isha Foundation is a Swedish woman with roots in India. Jeya Balu had to fight hard to return the stone that cost her over 5500 US dollars, and she succeeded with the help of a Muslim, a Christian, a Hindu, an atheist, and a police officer. NewsVoice interviewed Jeya in 2015. This is her story.

Interview and text by T. Sassersson with Jeya Balu. Artikeln finns på svenska

It all started in the 1980s when Jeya Balu, born in India, was looking for her biological roots. Jeya had moved to Sweden as an adopted child, and DN reported in several full-page articles on her journey back to her former homeland, where she was reunited with her father and mother. There were two trips to India and several reports in the Swedish Daily News (Dagens Nyheter, DN.se).

More: Video interview in Swedish

In the autumn of 2014, Jeya decided to find her spiritual roots. She travelled alone to the spiritual organization Isha Foundation, which she had followed online for some time. She was fascinated by the spiritual leader’s wisdom. Called Sadhguru, he lived like a movie star in a self-built community near the city of Coimbatore in southern India.

DN 15 okt 1989 om Jeya Balu
Daily News (Dagens Nyheter), October 15, 1989, which wrote about Jeya Balu’s journey to India in search of her roots.

Jeya Balu describes how she became enchanted by Sadhguru and his entourage of followers. She even ordered a sacred stone at a price that, at today’s exchange rate (March 2015), is equivalent to over 5500 dollars. The final bill reached over 8200 dollars when the shipping cost was added.

The 165-kilogram “sacred stone” was to be initiated during a mass ceremony in a giant hall filled with around 200 Westerners, most of whom had ordered the large 5500-dollar “sacred” stone. They had paid in cash or by bank card.

Everything was tax-free for the Isha Foundation, and the total tax-free income for a single ceremony was around 12 million SEK, not including administrative fees for the shipping of all the stones, fees that also partly meant income for the organization.

Sadhguru created Devi Linga

Devi Linga

When Sadhguru initiated all 200 stones from his podium with secret whispers, Jeya woke up from mass hypnosis. The spell was lifted. She says the movement has no spirituality, at least not with Sadhguru and his entourage.

The spiritual leader is a clever salesman who regularly dupes Westerners, as Jeya Balu believes today.

“Sadhguru skapade sin egen gud kallad Devi Linga i form av ett ägg med tio armar och han säger att Isha Foundation är religöst obunden! Folk hypnotiseras att dyrka och ge pengar till hans gud. Man ska lägga sig på marken på magen med pannan mot marken och underkasta sig”, säger Jeya.

All purchases were counted as “donations”

Now, liberation from the organization began, and the work was done to recover over 5500 USD, but it was not easy. Jeya’s spiritual journey had begun because her inner strength was being tested. Would she be able to do something no one else had, to get back the money she had paid with her ICA card?

The way out was lined with the exercise of power, corrupt authorities, and loyal and manipulative followers of Sadhguru. Warnings against defying the Isha Foundation did not help the situation. In the Indian media, there are reports of followers who have tried to leave sects but have been found buried in the ground.

She found that the movement was unwilling to have the magic stone returned. There was a lot of resistance, which was not helped by the fact that the movement partly bought the regional police.

Jeya realized that all services and products purchased in the area were paid for as donations. This means that nothing could be returned. “The marketing is, therefore, false,” says Jeya. You buy a product for a fixed price, but when you want to exercise your right of return, the money is considered forfeited as a donation. There are no open purchases here.

“Many Indians have the perception that he is an elaborate, smart, money-grubbing control freak who has been mass-hypnotizing people in the West and also Indians for many years to obey him blindly. He is not as fine, good and spiritual a master as he wants to appear.

All devotees wore a copper snake ring on their left finger to prove they were “married” to the Master Sadhguru. For me, it was all about money, selling courses, lectures, yantra ceremonies, items, books and DVDs, and dipping into their sacred waters. It’s a bit of a Disneyworld feeling in there,” says Jeya Balu.

Jeya escaped on a motorcycle

A friend advised her that the only way to leave the fenced-in sect, constantly watched by guards and various inspectors, was to leave everything in her room, claiming that she was going on an errand to town. The escape on a motorcycle was successful, leaving only the clothes on her body and her wallet.

Sadiq, Socrates, Sunderjii and Stahlin. Photo: Jeya Balu

Meaningful coincidences

When she arrived in the city of Coimbatore, a series of meaningful encounters took place that resulted in her being helped by Sadiq, a Muslim shopkeeper and aid worker; Sunderjii, a famous Indian film star and Hindu; Socrates, a Christian celebrity lawyer; and Stahlin, an atheist and friend of the other three men.

With a fearless and uncorrupted police chief, they took Jeya to the Isha Foundation to negotiate after she reported the movement to the police. The four men volunteered their services for free. For them, it was about honesty and pride in helping a vulnerable person.

The group’s strength meant that Jeya eventually won without prosecution. She got her money back but was given just over 5500 dollars in cash and had to take it in a bag.

The Indian Hindu Times wrote about the Swede in an article titled “Woman withdraws complaint against the foundation.”

Today, Jeya Balu lives safely in Sweden. She hopes that her experience will serve as a warning to other Swedes considering surrendering to sects with dubious marketing methods and vague offers of happiness.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Har sett några videor med Sadhguru och tycker han politisk korrekt, eller snarare spirituellt korrekt, han har den klassiska guru looken och presenterar en del halvjumma och självklara sanningar utan någon större passion. Det är dock bra av honom att inspirera de som följer honom till bättre liv, bättre än att supa, knarka, våldtaga, mörda och kriga. Han är ju en levande guru och han och hans team gör säkert så gott de kan. Bra så.

 • Lyssna på hela intervjun med Jeya!

  Måste tyvärr säga att det här var ett bottennapp för Newsvoice.

  Om man som “EttavGudsBarn” inte läser artikeln men gärna skriker “Satan”, det är väl förståeligt av en Kristen. Ja sent skall syndaren vakna!

  Men själv höll jag Newsvoice till en högre standard. Mycket kan sägas om indisk gurumentalitet, sekter, dyrkan av människor istället för Gud osv.

  Men hela det här är ju löjligt! Jeya “escaped”. De skulle döda henne. Hjärntvätt. Hypnos och trans osv.

  Kvinnan åker till Indien. Blir förälskad i alla möjligheter som erbjuds i Gudarnas land. Skriver på kontrakt utan att ens titta vad hon skriver på. Kan uppenbarligen inte räkna. Har inte förstått att en 165 kg tung sten kommer kosta att frakta osv. Vill bidra med donation, betalar och ändrar sig sedan.

  “Han har ju byggt en hel jävla stad”. “Där är ju flera tusen människor”.

  Ja vad trodde du donationerna gick till? En lyxyacht till Sadhguru?

  Jag tar inte Sadhguru i försvar, det behövs inte. Sannolikt vet han inte ens vem Jeya är, har aldrig träffat henne. “Man får ju inte komma nära honom”. Och har kanske inte ens hört om incidenten?

  Ska man kritisera någon så får man allt komma med något annat än “han är ju på bilder överallt”.Besviken kränkt kvinna. Uppvaktad av ett gäng män som hoppats på bättre tider. Någon som tar ut sin besvikelse på en person som hon inte kan säga en sak han gjort som är fel på riktigt.

  En djupdykning i psykologin i sekter hade varit konstruktiv. En artikel om sektledaren som våldtog barn hade varit befogad.

  Men det här är ju som kvinnan som nyktrat till dagen efter och upptäkt att partnern hon frivilligt hoppat i säng med är rätt ful, och då skriker våldtäkt! Det är helt enkelt inte klädsamt. Av alla organisationer som lever på Gurudyrkan av västerlänningar, så verkar faktiskt Isha foundation och Sadghuru vara en av de friskaste.

  Att det inte finns mer skit att gräva fram än att Sadghuru tydligen dödade sin fru, skrattretande, från en organisation med miljontals följare är ett under i sig.

 • Titta själv på Sadhguru häromdagen på Impact theory. Måste säga jag gillar honom. Det är ju inget extraordinärt, utan mer ett självklart sunt förnuft i det han säger.

  Vilket tyvärr inte är särskilt vanligt idag!

  Själv drar jag slutsatsen att hennes tre hjälpare inte alls jobbade ideelt. De hatar sannolikt Isha foundation eftersom de är ett direkt hot mot deras egna religioner.

  Muslimen litar blint på den idealiserade bilden av en profet som levde för drygt 1300 år sedan. Den kristna på Jesus för 2000 år sedan, och ateisten tror på människans inneboende godhet sannolikt. Vilket ju direkt motbevisas av det “rättsfall” han själv drivit.

  Sadhguru är ju “profet” idag! Ren hädelse….

  Vissa ateister hatar ju allt vad tro heter, men glömmer bort att deras trolöshet är en tro på att det är bättre att vara utan tro.

  Därmed inte sagt att det inte var “godhet” som drev dem.

  Alla större organisationer får enligt min erfarenhet liksom individer en skugga. Ju mindre förmögna man är att ta tag i problemen, ju värre blir det. Ytterligheten är “staten”, allt dåligt hos människan förkroppsligat.

  Så vad de har gjort henne vet jag inte? Det hela låter rätt löjligt. Hon fick tillbaks sina pengar, hon skadades inte eller frihetsberövades. Då skulle ju en anmälan varit kidnappning, och inte en tvist om en dyr sten.

  Att ideela föreningar inte betalar skatt är inget konstigt. Det finns säkert dem inom organisationen som tjänar pengar, och tjänar sina egna syften. Men vad jag sett så gör de väl mest välgörenhetsarbeten?

  Sadhguru kommentera en gång sitt föredrag på WEF. Han beskrev publiken som en samling likgiltiga, självupptagna idioter mer eller mindre.

  Man kan tycka de har knäppa eller farliga föreställningar.

  Men vad har Isha rent konkret gjort som är ett brott? Finns det något slags kontrakt som visar att beställer du denna dyra sten med dess magiska krafter, och efter vi tillverkat den till dig, gjort en gigantisk cermoni, och fraktat den till dig, så kan du naturligtvis säga nej jag vill inte ha den.

  Men de gick väl henne tillmötes ändå för att slippa uppståndelsen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *