Digital diktatur – Kinas digitala sociala poängsystem bestraffar redan miljontals medborgare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 september 2018
- NewsVoice redaktion
Kweilin Street i HongKong - Photo: Sham Shui Po, Commons, CC BY-NC-SA 2.0

Kina inför ett digitalt och socialt poängsystem (Social Credit System) som ger varje person ett betyg som ständigt uppdateras baserat på observerat beteende. Systemet ger kommunistpartiet möjligheten att dela ut straff och belöningar och målet är att misskrediterade personer ska kunna slås ut privatekonomiskt och socialt. Det varnar Gordon G. Chang som skrev boken “The Coming Collapse of China”. Han är Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute.

Text: Gordon G. Chang | Artikeln återpubliceras med tillstånd av Gatestone Institute

Gordon G. Chang Distinguished Senior Fellow Gatestone Institute, pressfoto
Gordon G. Chang Distinguished Senior Fellow Gatestone Institute, pressfoto

År 2020 planerar kinesiska tjänstemän att ha runt 626 miljoner övervakningskameror utspridda i hela landet. Dessa kameror kommer bland annat mata in information i ett nationellt “socialt poängsystem“.

Detta system, när det är på plats om kanske två år, kommer att tilldela varje person i Kina ett betyg som konstant uppdateras baserat på observerat beteende. Till exempel kommer man om man går mot rött och det fångas på film få ett reducerat betyg.

Trots att tjänstemännen kanske hoppas på att folk inte längre kommer gå mot röd gubbe så verkar de ha mycket mer ondsinta ambitioner, såsom att se till att alla rättar sig efter Kommunistpartiets krav. Kort sagt ser det ut som att regeringen är fast beslutna att skapa det som The Economist kallade för världens första digitala totalitära stat.

ArcanumSkolan 2024

Experimentella sociala poängsystem

Det sociala poängsystemet kommer när det väl blivit fulländat säkerligen sträcka sig till utländska företag och individer.

För närvarande finns det över ett dussintal nationella svartlistor, och på runt tre gånger så många platser har man drivit experimentella sociala poängsystem. Vissa av dessa system har misslyckats totalt. Andra, såsom ett i Rongcheng i Shangdongprovinsen, har ansetts framgångsrika.

I Rongchengsystemet börjar varje invånare med 1000 poäng, och baserat på deras föränderliga betyg rankas de från A+++ till D. Systemet har påverkat folks beteenden: Något som är otroligt för att vara Kina är att bilförare stannar för fotgängare vid övergångsställen.

Bilförarna stannar vid övergångsställen för att invånarna i denna stad har, som Foreign Policy rapporterade, “omfamnat” det sociala poängsystemet. En del gillar systemet så mycket att de har infört mikropoängsystem i skolor, på sjukhus och i vissa områden. Sociala poängsystem fyller uppenbarligen en funktion för något som man i andra samhällen tar för givet.

Men kan något som fungerar på stadsnivå utökas till hela Kina?

Medan tekniken gör framsteg och nya databanker skapas kommer de små experimentella programmen och de nationella listorna så småningom föras samman i ett landsomfattande system. Regeringen har redan börjat rulla ut sin “integrerade gemensamma operationsplattform“, som samlar uppgifter från olika källor såsom kameror, identifikationscheckar och “wifisniffare”.

Miljontals individer redan begränsade

Så hur kommer slutprodukten se ut?

“Det kommer inte bli en enhetlig plattform där man skriva in sitt ID-nummer och få ett komplett tresiffrigt betyg som avgör ens liv”, skriver Foreign Policy.

Trots tidningens försäkran är denna typ av system precis det som kinesiska tjänstemän säger att de vill ha. De säger trots allt att ändamålet med initiativet är att:

“låta de pålitliga ströva fritt överallt under himlen medan man gör det svårt för de misskrediterade att ta ett enda steg”.

Denna beskrivning är ingen överdrift. Myndigheterna hindrade Liu Hu, en journalist, från att åka med ett flyg för att han hade lågt betyg. Global Times, en bilaga som tillhör Kommunistpartietägda People’s Daily, rapporterade att från och med slutet av april 2018 hade myndigheterna hindrat individer från att åka med 11,4 flyg och 4,25 miljoner snabbtåg.

Men de kinesiska tjänstemännen använder listorna till mer än bara åtkomst till flyg och tåg.

“Jag kan inte köpa fastighet. Mitt barn kan inte gå i privat skola”, sa Liu. “Det känns som att man är kontrollerad av listan hela tiden.”

Systemet är utformat för att kontrollera uppförande genom att ge det regerande kommunistpartiet förmågan att dela ut straff och belöningar. Och systemet kan bli oförlåtande. Hou Yunchun, en före detta vicedirektör vid statsrådets forskningscentrum för utveckling sa vid ett forum i Beijing i maj att det sociala poängsystemet bör leda till att “misskrediterade personer blir bankrutt”.

“Om vi inte ökar kostnaden för att bli misskrediterad så uppmanar vi dessa personer att fortsätta”, sa Hou.“Det förstör hela standarden.”

Det är inte alla tjänstemän som har en sådan hämndlysten inställning, men det verkar som att alla delar antagandet, som Zhi Zhenfeng från kinesiska akademin för samhällsvetenskap sa, att:

“misskrediterade personer förtjänar juridiska konsekvenser”.

President Xi Jinping, den slutgiltiga och kanske enda skiljedomaren i Kina, har gjort det klart och tydligt hur han känner inför andra chanser.

“En gång opålitlig, alltid begränsad”, säger den kinesiska härskaren.

Vad händer då med ett land där endast de lydiga tillåts stiga ombord på ett plan eller belönas med rabatter på regeringstjänster?

Ingen vet egentligen, för en regering har aldrig förut haft förmågan att konstant utvärdera alla och sedan genomdriva sin vilja. Folkrepubliken har varit mer noggrann med att föra protokoll och ranka invånarna än tidigare kinesiska regeringar, och teknologi och artificiell intelligens ger nu Kinas tjänstemän extraordinära förmågor.

Det är nästan helt säkert att Beijing kommer att utöka det sociala poängsystemet, som har sina rötter i försök att kontrollera nationella företag, till utländska företag. Låt oss komma ihåg att de kinesiska ledarna i år har tagit sig an världens reseindustri genom att tvinga hotellkedjor och flygbolag att visa Taiwan som en del av Folkrepubliken Kina, så de har uppvisat en beslutsamhet att skrämmas och bestraffa. När det sociala poängsystemet väl är igång skulle det inte vara ett stort steg att inkludera icke-kineser i detta system, och därigenom utöka Xis teknikdrivna totalitarism till hela världen.


Det dominerande narrativet i världens liberala demokratier är att teknik är till fördel för totalitarianism. Det råder inget tvivel om att hårda regimer som inte begränsas av integritetsfrågor lättare kan samla ihop, analysera och använda uppgifter som kan resultera i en avgörande fördel i tillämpandet av artificiell intelligens.


En demokratisk regering kanske kan sätta ihop en flygförbudslista, men ingen kan ens komma i närheten av att införa Xi Jinpings vision för ett socialt poängsystem.

Kinesiska ledare har länge varit besatta av vad Jiang Zemin år 1995 kallade för “informatisering, automatisering och intelligentisering”, och de har bara börjat. Med tanke på de förmågor de samlar på sig kan det, enligt vissa, bli totalt omöjligt att uppföra sig felaktigt. Tekniken kan till och med göra liberala demokratier och fria marknader “föråldrade”, skriver Yuval Noah Harari vid Hebrew University i Jerusalem i Atlantic.

“Det största handikappet för auktoritära regimer på 1900-talet – önskan om att samla all information och makt på ett ställe – kan bli deras fördel på 2000-talet”, skriver han.

Det är utan tvekan tekniken som gör att Kinas enpartistat kan förtrycka folk på ett effektivt sätt. Något som bevisar detta är så klart landets sociala poängsystem.

Men Kinas kommunister kommer förmodligen skjuta över målet. Landets erfarenhet än så länge med sociala poängsystem föreslår att tjänstemännen är sina egna värsta fiender. Ett tidigt experiment för att bygga ett sådant system i Suining i Jiangsuprovinsen blev ett misslyckande:

“Både invånarna och statlig media kritiserade det för de orättvisa och godtyckliga kriterierna, med en statligt driven tidning som jämförde systemet med certifikaten för goda medborgare som utfärdades av Japan under krigsockupationen av Kina.”

Rongchengsystemet har varit mer framgångsrikt eftersom dess omfattning har varit relativt blygsamt.


Xi Jinping kommer inte vara lika återhållsam som tjänstemännen i Rongcheng. Han anser uppenbarligen att partiet måste ha total kontroll över samhället och att han måste ha total kontroll över partiet. Det är helt enkelt otänkbart att han inte kommer inkludera politiska kriterier i det sociala poängsystemet när det väl utformats. Kinesiska tjänstemän försöker redan använda artificiell intelligens för att förutspå anti-partibeteende.


Xi Jinping är inte bara en auktoritär ledare, som det ofta sägs. Han tar Kina tillbaka till totalitarianism när han strävar efter Mao-liknande kontroll över alla aspekter i samhället.

Motstånd

Frågan är nu huruvida de alltmer trotsiga kinesiska invånarna kommer att godta Xis allomfattande vision. Under de senaste månaderna är det många som har tagit sig ut på gatorna: lastbilschaufförer som strejkar på grund av kostnader och avgifter, militärveteraner som marscherar för pensioner, investerare som hindrar regeringskontoren från att få tillbaka pengarna från bedragare, muslimer som omger moskéer för att hindra demolering och föräldrar som protesterar mot uppblandat vaccin, bland andra. De kinesiska ledarna tror uppenbarligen att deras sociala poängsystem kommer att stoppa dessa och andra uttryck för missnöje.

Låt oss hoppas att Kinas folk inte blir modfällt. Med tanke på Kommunistpartiets ambitioners omfattning så ligger det i allas intresse, kinesisk eller ej, att Beijings digitala totalitarianism misslyckas.

Text: Gordon G. Chang är författare av “The Coming Collapse of China” och Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute

Relaterat

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Detta inkom till NewsVoice från en Leif S. kl 05:25, 4 okt 2018:

  Rent ut – djävla lögnare.

  Digital diktatur – Kinas digitala sociala poängsystem bestraffar redan miljontals medborgare

  Lögn. Från Wiki – ”Gatestone Institute – Wikipedia The Gatestone Institute (formerly Stonegate Institute and Hudson New York) is a right-wing anti-Muslim think tank with a focus on Islam and the Middle East. The organization has attracted attention for publishing false articles and being a source of viral falsehoods.”

  Gatestone was founded in 2012 by Nina Rosenwald—Former U.S. Ambassador to the United Nations John R. Bolton, now national security advisor, was its chairman from 2013 to March 2018” ”Multiple viral anti-immigrant and Islamophobic falsehoods originate from Gatestone” Tänk dig för vilka källor du använder.

  Gärna lite källkritik. https://en.wikipedia.org/wiki/Gatestone_Institute

  Systemet existerar inte, vad man gör är att etablera ett nationellt kreditinstitut, vilket Sverige haft länge. Inte heller kan det fungera. Från kommentarerna.

  Att Kina skulle iföra ett sådant system är lögn. Det skulle aldrig fungerat. Här är bland annat varför.

  – Mobiloperatörerna vet exakt var du varit genom din mobil (när den är påslagen).
  #Men dom vet inte vem som håller i mobilen. I Sverige måste alla mobiler registreras, inte så i Kina

  – Kreditkortsföretagen vet vad du har gjort dina inköp, och ofta vad du köpt och när.
  #Kreditkort används inte mycket i Kina. Man använder kontanter.

  – Din bank vet väldigt mycket om dig, då du måste upplysa om väldigt mycket om du t.ex. söker lån.
  #Det behövs inte i Kina. Man visar ID, gör en säkerhetsdeposition, och lämnar med ett kreditkort.

  – Landstinget vet din hälsostatus och hur ofta uppsöker vårdinrättningar samt vilka mediciner du tar.
  #I Kina håller du själv reda på dina hälsouppgifter. Dom registreras inte av myndigheterna. Du behöver inte ens legitimera dig för att få vård.

  – Om du registrerat ditt Accesskort på SL, vet de vart du rest.
  #I Kina är korten anonyma. Ingen registrering. Kontaktlösa kort. Inget ID

  – Marknadsundersökningsföretag vet nästan allt om dig om du ingår där.
  #Man blockerar dom i Kina.

  – Facebook vet nästan allt om din personlighet, eftersom nästan alla blottar allt om sig själv.
  #Facebook är blockerat i Kina.

  – Alla register inom alla företag och myndigheter såsom kommunen, landstinget, polisen, arbetsförmedlingen, säpo, diverse jobbmäklare, fackföreningar, försäkringsbolag (här måste du ofta uppge allt om dig samt ge dem access rakt in i landstingets register om dig för att få vissa försäkringar) m.fl.
  #Inte så i Kina. Alla register är numera hemliga. Det blir fängelse om man samlar på andras information.

  Vi behöver nya lagar som sätter folk i fängelse som sprider falska nyheter. Kina har redan gjort det.

  Leif (Just nu i Kina)

 • Detta inkom till NewsVoice från en Leif S. kl 05:25, 4 okt 2018:

  Rent ut – djävla lögnare.

  Digital diktatur – Kinas digitala sociala poängsystem bestraffar redan miljontals medborgare

  Lögn. Från Wiki – “Gatestone Institute – Wikipedia The Gatestone Institute (formerly Stonegate Institute and Hudson New York) is a right-wing anti-Muslim think tank with a focus on Islam and the Middle East. The organization has attracted attention for publishing false articles and being a source of viral falsehoods.”

  Gatestone was founded in 2012 by Nina Rosenwald—Former U.S. Ambassador to the United Nations John R. Bolton, now national security advisor, was its chairman from 2013 to March 2018″ “Multiple viral anti-immigrant and Islamophobic falsehoods originate from Gatestone” Tänk dig för vilka källor du använder.

  Gärna lite källkritik. https://en.wikipedia.org/wiki/Gatestone_Institute

  Systemet existerar inte, vad man gör är att etablera ett nationellt kreditinstitut, vilket Sverige haft länge. Inte heller kan det fungera. Från kommentarerna.

  Att Kina skulle iföra ett sådant system är lögn. Det skulle aldrig fungerat. Här är bland annat varför.

  – Mobiloperatörerna vet exakt var du varit genom din mobil (när den är påslagen).
  #Men dom vet inte vem som håller i mobilen. I Sverige måste alla mobiler registreras, inte så i Kina

  – Kreditkortsföretagen vet vad du har gjort dina inköp, och ofta vad du köpt och när.
  #Kreditkort används inte mycket i Kina. Man använder kontanter.

  – Din bank vet väldigt mycket om dig, då du måste upplysa om väldigt mycket om du t.ex. söker lån.
  #Det behövs inte i Kina. Man visar ID, gör en säkerhetsdeposition, och lämnar med ett kreditkort.

  – Landstinget vet din hälsostatus och hur ofta uppsöker vårdinrättningar samt vilka mediciner du tar.
  #I Kina håller du själv reda på dina hälsouppgifter. Dom registreras inte av myndigheterna. Du behöver inte ens legitimera dig för att få vård.

  – Om du registrerat ditt Accesskort på SL, vet de vart du rest.
  #I Kina är korten anonyma. Ingen registrering. Kontaktlösa kort. Inget ID

  – Marknadsundersökningsföretag vet nästan allt om dig om du ingår där.
  #Man blockerar dom i Kina.

  – Facebook vet nästan allt om din personlighet, eftersom nästan alla blottar allt om sig själv.
  #Facebook är blockerat i Kina.

  – Alla register inom alla företag och myndigheter såsom kommunen, landstinget, polisen, arbetsförmedlingen, säpo, diverse jobbmäklare, fackföreningar, försäkringsbolag (här måste du ofta uppge allt om dig samt ge dem access rakt in i landstingets register om dig för att få vissa försäkringar) m.fl.
  #Inte så i Kina. Alla register är numera hemliga. Det blir fängelse om man samlar på andras information.

  Vi behöver nya lagar som sätter folk i fängelse som sprider falska nyheter. Kina har redan gjort det.

  Leif (Just nu i Kina)

  • Du har nog rätt Ale, tyvärr får man väl säga. Denna “kontroll” av människor har redan börjat införas i väst, men på ett kanske lite mer raffinerat sätt, och än så länge kanske inte samordnat.

   Men det ser i realiteten ut så här:

   – Mobiloperatörerna vet exakt var du varit genom din mobil (när den är påslagen).
   – Kreditkortsföretagen vet vad du har gjort dina inköp, och ofta vad du köpt och när.
   – Din bank vet väldigt mycket om dig, då du måste upplysa om väldigt mycket om du t.ex. söker lån.
   – Landstinget vet din hälsostatus och hur ofta uppsöker vårdinrättningar samt vilka mediciner du tar.
   – Om du registrerat ditt Accesskort på SL, vet de vart du rest.
   – Marknadsundersökningsföretag vet nästan allt om dig om du ingår där..
   – Facebook vet nästan allt om din personlighet, eftersom nästan alla blottar allt om sig själv.
   – Alla register inom alla företag och myndigheter såsom kommunen, landstinget, polisen, arbetsförmedlingen, säpo, diverse jobbmäklare, fackföreningar, försäkringsbolag (här måste du ofta uppge allt om dig samt ge dem access rakt in i landstingets register om dig för att få vissa försäkringar) m.fl.

   Alltså, en enkel samordning av alla dessa redan befintliga fakta ger en totalbild av DIG som medborgare. Hamnar detta i “orätta” händer med osunda syften, så skulle vi kunna utropa Sverige till en enklav till Kina avseende medborgarkontroll.

   I dessa register finns redan mycket värdefulla uppgifter om Sveriges medborgare, som säkert kommer att handlas (köpas och säljas) mellan företag och myndigheter. Detta förekommer i viss utsträckning redan idag.

   Botemedlet?:
   – Använd kontanter och inte betalkort eller kontokort.
   – Registrera inte ditt kollektivtrafikkort.
   – Stänga av mobilen när du rör dig där du inte vill att någon skall veta att du varit. För att vara på säkra sida måste du ta ut batteriet ur telefonen.
   – Registrera dig inte med dina personliga uppgifter på någon IT-plattform, typ Facebook. Om du ändå gör det, berätta inget om dig själv. “Gilla” inget. Om du ändå vill vända ut och in på ditt privatliv, gör det istället genom personliga mail till de du känner ordentligt.
   – Var varsam avseende alla formulär på internet oavsett vad det gäller. Läs det finstilta innan du “klickar” i någon ruta där du godkänner “något”. Här ligger en stor fälla, då de flesta klickar i denna ruta rutinmässigt.

   Välkommen till Sverige 2018!

    • Tja Sture, du har rätt, men jag skulle kanske lägga det under en egen rubik kallad “fegisar/hjärntvättade/ynkryggar”

     • Det är viktigt att kunna se sig själv i spegeln utan att få kväljningar. Sen tror jag inte man är särskilt anonym på Internet överhuvudtaget, oavsett vilka försiktighetsåtgärder man än tar. Det är bakdörrar inbyggda i alla operativsystem som i mycket övrig programvara. Plus att de har inbyggda hårdvara-bakdörrar direkt inbyggd i processorn. Intel har det sen 2007 och AMD sen 2013. Detta gäller nog även andra processortillverkare eller kommer så göra inom en snar framtid. Brukar tänka på detta när människor gnyr om “anonyma nättroll” för okänd för allmänheten är inte samma sak som anonym. Och det är nog inte allmänheten man behöver oroa sig över.

  • Du har nog rätt Ale, tyvärr får man väl säga. Denna “kontroll” av människor har redan börjat införas i väst, men på ett kanske lite mer raffinerat sätt, och än så länge kanske inte samordnat.

   Men det ser i realiteten ut så här:

   – Mobiloperatörerna vet exakt var du varit genom din mobil (när den är påslagen).
   – Kreditkortsföretagen vet vad du har gjort dina inköp, och ofta vad du köpt och när.
   – Din bank vet väldigt mycket om dig, då du måste upplysa om väldigt mycket om du t.ex. söker lån.
   – Landstinget vet din hälsostatus och hur ofta uppsöker vårdinrättningar samt vilka mediciner du tar.
   – Om du registrerat ditt Accesskort på SL, vet de vart du rest.
   – Marknadsundersökningsföretag vet nästan allt om dig om du ingår där..
   – Facebook vet nästan allt om din personlighet, eftersom nästan alla blottar allt om sig själv.
   – Alla register inom alla företag och myndigheter såsom kommunen, landstinget, polisen, arbetsförmedlingen, säpo, diverse jobbmäklare, fackföreningar, försäkringsbolag (här måste du ofta uppge allt om dig samt ge dem access rakt in i landstingets register om dig för att få vissa försäkringar) m.fl.

   Alltså, en enkel samordning av alla dessa redan befintliga fakta ger en totalbild av DIG som medborgare. Hamnar detta i “orätta” händer med osunda syften, så skulle vi kunna utropa Sverige till en enklav till Kina avseende medborgarkontroll.

   I dessa register finns redan mycket värdefulla uppgifter om Sveriges medborgare, som säkert kommer att handlas (köpas och säljas) mellan företag och myndigheter. Detta förekommer i viss utsträckning redan idag.

   Botemedlet?:
   – Använd kontanter och inte betalkort eller kontokort.
   – Registrera inte ditt kollektivtrafikkort.
   – Stänga av mobilen när du rör dig där du inte vill att någon skall veta att du varit. För att vara på säkra sida måste du ta ut batteriet ur telefonen.
   – Registrera dig inte med dina personliga uppgifter på någon IT-plattform, typ Facebook. Om du ändå gör det, berätta inget om dig själv. “Gilla” inget. Om du ändå vill vända ut och in på ditt privatliv, gör det istället genom personliga mail till de du känner ordentligt.
   – Var varsam avseende alla formulär på internet oavsett vad det gäller. Läs det finstilta innan du “klickar” i någon ruta där du godkänner “något”. Här ligger en stor fälla, då de flesta klickar i denna ruta rutinmässigt.

   Välkommen till Sverige 2018!

    • Tja Sture, du har rätt, men jag skulle kanske lägga det under en egen rubik kallad “fegisar/hjärntvättade/ynkryggar”

     • Det är viktigt att kunna se sig själv i spegeln utan att få kväljningar. Sen tror jag inte man är särskilt anonym på Internet överhuvudtaget, oavsett vilka försiktighetsåtgärder man än tar. Det är bakdörrar inbyggda i alla operativsystem som i mycket övrig programvara. Plus att de har inbyggda hårdvara-bakdörrar direkt inbyggd i processorn. Intel har det sen 2007 och AMD sen 2013. Detta gäller nog även andra processortillverkare eller kommer så göra inom en snar framtid. Brukar tänka på detta när människor gnyr om “anonyma nättroll” för okänd för allmänheten är inte samma sak som anonym. Och det är nog inte allmänheten man behöver oroa sig över.

 • Relaterat: Känsloläsande teknologi och ansiktsigenkänning testas i Kina för att hålla koll på olydiga

  “Hate speech” blir nu “hate thought” och sedan kommer “future probable hate thought” och naturligtvis “pre-crime”, då de hämtar in dig för förhör för att AI:et i City Brain förutspått att du kan tänka hotfulla tankar i framtiden.

  https://newsvoice.se/2018/05/tankelasande-teknologi-ansiktsigenkanning-kina/

 • Relaterat: Känsloläsande teknologi och ansiktsigenkänning testas i Kina för att hålla koll på olydiga

  “Hate speech” blir nu “hate thought” och sedan kommer “future probable hate thought” och naturligtvis “pre-crime”, då de hämtar in dig för förhör för att AI:et i City Brain förutspått att du kan tänka hotfulla tankar i framtiden.

  https://newsvoice.se/2018/05/tankelasande-teknologi-ansiktsigenkanning-kina/

 • Skrämmande!!!!!!!

  Men snart har den svenska vänstern skickat en delegation till Kina för att kunna genomföra samma sak i Sverige.

 • Skrämmande!!!!!!!

  Men snart har den svenska vänstern skickat en delegation till Kina för att kunna genomföra samma sak i Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *