Lars Bern: Se upp för falsk propaganda mot kosttillskott som vitamin D3

publicerad 15 november 2018
- av Lars Bern
Lars Bern - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Lars Bern – Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

KRÖNIKA. De globalistiska propagandatidningarna DN och Aftonbladet basunerar med synbar förtjusning ut nyheten att en ny studie inte ser någon nytta med tillskott av D-vitamin och Omega-3. Om detta är sant är det onekligen en ytterst uppseendeväckande nyhet, eftersom rader av tidigare studier med stor tydlighet visat på absolut motsatta effekter.

Text: Lars Bern | Denna artikel har tidigare publicerats på Berns blogg Antropocene| Läs fler artiklar om hälsa på Antropocene

Cancer, diabetes, MS, depression och barnlöshet kan bero på D-vitaminbrist. Nyligen har forskare upptäckt att vårt immunförsvar överhuvudtaget inte kan aktiveras utan vitamin D3. Det finns t.ex. ett viktigt visat samband mellan otillräckligt med vitamin D och insulinresistens, diabetes typ 1 och typ 2 och metabolt syndrom.

Jag har tittat på den publicerade studien och gjort några viktiga iakttagelser. Dels har studien bara pågått i ca fem år, vilket är väldigt kort för att fastställa en utveckling av cancer vilket borde kräva ett minst tio års perspektiv. Detsamma gäller i huvudsak även utveckling av hjärtkärlsjuklighet. Dels har nivån på de kosttillskott man testat varit låg. Personerna i försöket har bara fått ett dagligt kosttillskott på 2000 IE av D3-vitamin och bara 1 gram Omega-3 olja. De rekommendationer för tillskott av D3-vitamin som är vanliga idag ligger på den dubbla till den tredubbla dosen för att få effekt.

Vad gäller Omega-3-tillskott så är ju tanken att man skall matcha det höga Omega-6 intaget i industrimaten som normalt ligger på åtskilliga gram per dag, varför bara 1 gram Omega-3 har en liten till försumbar effekt om man inte äter ekologiska animalieprodukter som har en bättre balans mellan Omega-3 och -6.

Den känsla jag får när jag gör dessa iakttagelser är att upplägget för studien varit ämnat att få resultatet till att man inte skall kunna se någon signifikant effekt av de två kosttillskotten. Det gjorde att jag forskade lite vidare i vilka som gjort studien och fann…

Läs hela artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med NewsVoice