NewsVoice-artikeln som sänktes av botnet handlar om UK:s övergrepp i Irak

publicerad 14 februari 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Skakade och chockade civila under Irakkriget. Fotograf okänd

WARZONE. NewsVoice skrev idag om den överbelastningsattack som genomfördes natten till torsdagen. Botnet-attacken riktades mot en enda punkt, en artikel rubricerad "Brittiska soldater fick grön signal att mörda misstänkta civila". 

Brittiska soldater fick grön signal att mörda misstänkta civila – NewsVoice.se
Brittiska soldater fick grön signal att mörda misstänkta civila – NewsVoice.se

Natten mellan onsdag och torsdag gick hela NewsVoice ner under en knapp timme. Vår tekniker meddelar att arbetsminnet togs slut beroende på en: “överbelastningsattack som förbrukade vår servers fullständiga kapacitet under en tid”. Attacken riktades mot en enskild artikels ID-nummer, vilken fick 10,000-tals artificiella förfrågningar. Resultatet blev att hela sajten gick ner.


Nu vet vi vilken artikel det var och frågan är fri om det var en tillfällighet att artikeln handlar om brittiska truppers våldsamma övergrepp mot civilbefolkningen i Irak och Afghanistan.


Graverande uppgifter om Storbritanniens övergrepp

Artikeln handlar om en utredning utförd av Middle East Eye. Brittiska soldater uppger i intervjuer att dessa fick order om att skjuta skarpt mot civilpersoner i Irak och Afghanistan om de ansåg att dessa uppvisade ett misstänkt beteende. Det kunde räcka med att en civilperson bar på en spade eller pratade i en mobiltelefon. Man valde att tolka dessa beteenden som misstänka förberedelser av en potentiell terroraktion.

En person som talar i en mobiltelefon kan vara en informatör. En person som bär på en spade vid vägen kan vara i färd med att gräva ner en "road side bomb".

Text: Torbjörn Sassersson