Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Överbelastningsattackerna mot NewsVoice minskade drastiskt efter DNS Flag Day

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 februari 2019
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson, 2019. Foto: F. Sassersson
Torbjorn Sassersson, 2019. Foto: F. Sassersson
Torbjorn Sassersson, 2019. Foto: F. Sassersson

Den 1:a februari 2019 under DNS Flag Day uppdaterade alla större DNS-leverantörer mjukvaran på sina servrar för att motverka DDoS-attacker även kallat överbelastningattacker, skriver IDG. Redan samma dag upphörde de flesta server error-problemen för NewsVoice.

Förändringen till det bättre var drastisk för mig som skrivande redaktör. Från att behöva spara en ny artikel 10-12 gånger räckte det med en gång, vid varje sparningstillfälle och en artikel som produceras behöver normalt sparas om och sparas för förhandsvisning runt 10 gånger innan den är redo att publiceras. Vid varje sparningstillfälle som misslyckades pga konstant överbelastningsattack försvann allt som ändrats i en artikel. Du som är van vid att publicera på webben vet vad jag menar.

Även besökare slapp drabbas av ständiga så kallad 500 Server Errors, tack vare det ökade skyddet som implementerades under DNS Flag Day. Dessa serverfel har inte eliminerats helt, men nästan.

Tack vare DNS-insatserna räddades NewsVoice från c:a 30 minuter strul per publicerad artikel. Här ser man också vad syftet kan handla om genom att iscensätta en konstant överbelastningsattack dygnet runt mot en nättidning, att sega ner arbetet maximalt för redaktörer och skribenter, att göra arbetet med att driva en nättidning till ett daglig tortyr för de som försöker publicera artiklar.

Under valhelgen 2018 stängdes både NewsVoice och Nya Dagbladet helt ner av våldsamma överbelastningattacker. Tidnigarna skrev då båda två om det omfattande valfusket som pågick i Sverige. En tekniker som arbetar för NewsVoice, i princip på ideell grund, kunde spåra attacken till ett Botnet i USA. Någon aktör hade anlitat det för att sänka pressfriheten för två svenska nätmedier.

NewsVoice testades den 1:a februari om det ökade DNS-skyddet fungerar. Svaret blev ja.

NewsVoice DNS test den 1 februari 2019 - Källa: ednscomp.isc.org
NewsVoice DNS test den 1 februari 2019 – Källa: ednscomp.isc.org

Betyder detta att allt är frid och fröjd nu? Nej, inte alls.

Natten mellan onsdag och torsdag gick NewsVoice ner i en knapp timme helt och hållet. Arbetsminnet togs slut beroende på en: “överbelastningsattack som förbrukade vår servers fullständiga kapacitet under en tid”, meddelar NewsVoice tekniker. Han berättar idag per telefon att en attack riktats mot en enskild artikels ID-nummer, vilken fick 10,000-tals artificiella förfrågningar. Resultatet blev att hela sajten gick ner.

Försöken att grusa arbetet för nätmedier – som numera blivit etablerade – fortsätter av politiska, ekonomiska och ideologiska skäl. Kreativiteten att försöka sabotera upphör inte. 

Text: Torbjörn Sassersson | Artikeln uppdaterades kl 17:41, 14 februari

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: DNS Flag Day