Facebook tycks öka censuren även för vänstern och oberoende skribenter

publicerad 31 mars 2019
- Torbjörn Sassersson red.

DEBATT. Vad håller Facebooks algoritmer på med? Varför blockeras vissa skribenter även från vänstern från att posta sina artikellänkar på Facebook? Du kanske jobbar på eller för Facebook och kan förklara mer. Tveka inte att kommentera. NewsVoice ger tre färska exempel på spärrningar av personer som är vänster alternativt varken vänster eller höger, som undertecknad.

Exempel 1: Lindelof.nu

I det första exemplet från den 21 mars 2019 spärras Knut Lindelöf som har vänsterbloggen Lindelof.nu från att posta en länk till en artikel om ett föredrag av Pål Steigan (Steigan.no) som är en norsk politiker, författare och journalist. Han var partiledare för Arbeidernes kommunistparti 1975–1984.

Knut Lindelöf får inte posta en länk till en översatt artikel av Pål Steigan.
Knut Lindelöf får inte posta en länk till en översatt artikel av Pål Steigan.

Artikeln “Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som dödar” som spärrades av Facebook är en översättning av ett föredrag av Pål Steigan. Artikeln sammanfattar föredragets innehåll som handlar om kritik mot massmediernas narrativ om en rad olika politiska händelser, berättanden som fått stor medial spridning i västvärldens massmedier. Enligt Facebook bryter innehållet mot den sociala kanalens community-regler, men vilka regelbrottet det egentligen handlar om framgår inte.

Knut Lindelöf skriver mer om spärrningen i artikeln: “Facebook spärrar “olämpliga” artikellänkar”

Exempel 2: GlobalPolitics.se

Anders Romelsjö (professor emeritus) som är redaktör för GlobalPolitics.se (vänster) skriver att han blockerades den 19 mars av Facebook från att posta artikellänkar i Facebook-grupper där han redan är medlem. Meddelandet från Facebook löd:

“Blockerad aktivitet. Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till onsdag 27/3 kl. 17:27. Om du anser att detta inte bryter mot våra regler kontaktar du oss.”

Romelsjö uppger att han ofta brukar posta länkar till GlobalpPolitics.se i de Facebook-grupper där han är medlem. Romelsjö kontaktade då Facebooks PR-byrå i Stockholm Spotlight PR den 27 mars. Han skriver:

Anders Romelsjö, 2018 - Privat foto
Anders Romelsjö, 2018 – Privat foto

“Jag vill naturligtvis följa gällande regler. Jag är en aktiv politiskt bloggare och publicerar mer än en artikel om dagen. (Globalpolitics.se). Jag har under åren publicerat på Facebookssiter som jag bedömt relevanta.

Om jag skrivit om Syrien går jag bl.a. till föreningen Syriensolidaritets Facebookssida, om Palestina bl.a. på Palestinagruppernas hemsida osv. Ofta blir det som sagt diskussion i Facebook med anledning av detta.

Finns det inskränkningar i detta framöver? Har jag gjort andra fel? Vilka?”

Romelsjö fortsätter med att förklara att han spärrats från att posta artikellänkar även i följande grupper där han också är medlem: Syriensolidaritet, Palestinagrupperna, Folket i Bild Kulturfront, Svensk-kubanska föreningen, Alkoholpolitiskt Forum, Svenska läkare mot kärnvapen, Svensk-ryska föreningen och ett par till. Han påpekar att ingen av grupperna klagat till honom för hans artikellänkar.

Två dagar senare får Romelsjö ett typiskt Facebook-svar från en person som endast uppger sitt förnamn, Sami, från adressen FacebookPRNordics@spotlightpr.se.

“Hej Anders

Facebook har tyvärr ingen mail till support. Istället brukar vi hänvisa till nedan punkter:

Prova vårt Hjälpcenter om du upplever något av följande problem:            

Om ingen av dessa punkter beskriver vad du letar efter, kan du prova vårt allmänna hjälpcenter (https://www.facebook.com/help). Du kan även skriva ett inlägg i vår Community Forum, där tusentals andra personer på Facebook frågar och svarar på frågor.

Allt gott, Sami för Facebook i Sverige”

På det här viset har Facebook behandlat sina användare i åratal. Facebook hänvisar till sina community-regler och så kallade “hjälpsidor”, men de vill i princip aldrig förklara varför en regel brutits.

Facebook blockerade NewsVoice redaktör 29 mars 2019
Facebook blockerade NewsVoice redaktör den 29 mars 2019 fram till och med kl 10:05 måndagen den 1 april. Skärmdump

Exempel 3: NewsVoice.se

Facebook blockerade den 29 mars 2019 undertecknad som är redaktör för NewsVoice (varken höger eller vänster) att posta länken till en artikel av Jan af Segerstad. Artikeln rubricerad “United People (UP) kan bryta konflikterna mellan religion, politik och ekonomi”.  Jag försökte posta länken i en rad FB-grupper där jag normalt kan posta länkar. Det gick att posta länken i några få grupper, men plötsligt blev det stopp. Se skärmdump ovan. Facebook uppger ingen särskild anledning till blockeringen som råder fram till måndag förmiddag kl 10:05 den 1:a april.

Jag som redaktör har blockerats tidigare och senast det hände försökte jag posta en artikel om alternativmedicin i en Facebook-grupp om hälsa där jag är medlem. Facebook algoritmer är en gåta, men de är skrivna av personer som lägger in sina värderingar i koden.

James O'Keefe och en Facebook-insider. Foto: Project Veritas
James O’Keefe från Project Veritas och en Facebook insider. foto Project Veritas

Deboosting

Project Veritas avslöjade tillsammans med en insider i februari 2019 att Facebook tillämpar något de kallar “deboosting” det vill säga “shadow banning”, smygcensurering och åsiktsförtryck av oönskade åsikter och personer med hjälp av artificiell intelligens (AI).

James O’Keefe som driver Project Veritas presenterar Danny Ben-David som är en av hjärnorna bakom programmeringen av Facebooks AI. Metoden kallas “Action Deboost Live Distribution”, kort sagt “deboosting”, vilken syftar till att hämma och reducera distributionen av vissa användares inlägg på sina och andras Facebook-sidor.

Läs mer: Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Den tidigare presidenten i Ecuador Rafael Correa kommer från det vänsterliberala partiet Alianza PAIS.

  RT (13 Apr, 2019): Outspoken Ecuadorian ex-president Rafael Correa’s Facebook page blocked

  “Facebook has apparently blocked the page of former Ecuadorian president Rafael Correa, which was used to share WikiLeaks material. The move also comes after he bashed his successor for allowing to arrest Julian Assange.
  Correa took to Twitter on Thursday night to decry the block, which he called a “show of desperation” following the publication of the INA papers, a trove of documents leaked last month that show current President Lenin Moreno’s involvement in a corruption investigation. Correa had been publicizing the papers on his Facebook page, which had 1.5 million followers.”

  https://www.rt.com/news/456366-rafael-correa-facebook-blocked/

 • Samhällsnytt (11 april, 2019): Facebook censurerar dansk alternativmedia inför danska valet – statlig media ligger bakom

  “Facebook stängde igår ner den danska alternativmediakanalen 24NYT:s sida på deras plattform. Vid tillfället hade de över 34 000 följare. Den statliga danska radio- och TV-kanalen DR erkänner på sin egen sida att de ligger bakom nedstängningen. Censuren sker strax innan det danska valet.”

  https://samnytt.se/facebook-censurerar-dansk-alternativmedia-infor-danska-valet-statlig-media-ligger-bakom/

 • Jag driver Sveriges överlägset största vänsterblogg och facebook ger mig obetydligt med läsare. Så kanske facebook blockerar mig ibland också. Har faktiskt ingen aning då jag i princip aldrig personligen besöker facebook längre. Jag blir för stressad av all information där. Men jag sprider aldrig länkar till mina artiklar i olika grupper på facebook.
  När det gäller Steigans artikel hos Lindelöf tror jag att det fallet handlar om att facebook fick för sig att han inte hade rättigheter till artikeln.

  Efter som jag skriver mycket om brottslighet så är flashback faktiskt viktigare för mig än facebook så jag lider inte av nån eventuell blockering på facebook ändå.

  Min lite mindre blogg om yrkesfiske (Njord) får däremot rätt många besökare från facebook. Där postar jag ibland länkar även i andra grupper (automatiskt) än bloggens egen facebooksida.

 • Glömde denna aktuella blockering i min artikel:

  Nyheter Idag (24 mars 2019): Janouch stängdes av från Facebook när hon delade artikel om Tommy Robinson: ”Helt absurt”

  “Sju dagars avstängning från Facebook blev det för Katerina Janouch efter att hon delat en artikel om Tommy Robinson och yttrandefrihet som publicerats på hennes sajt Katerina Magasin.
  Artikeln, skriven av Madeleine Rönnqvist Lilja, publicerades den 10 mars. Katerina Janouch delade artikeln i sociala medier. Elva dagar senare stängdes hon av. ”

  https://nyheteridag.se/janouch-stangdes-av-fran-facebook-nar-hon-delade-artikel-om-tommy-robinson-helt-absurt/

 • Hoppas det går fort nu, att globalisterna drar åt sin snara lite för fort så att tillräckligt många genomskådar den onda farsen och helt enkelt bara slutar finansiera och stödja dem.

  • Precis, det märkliga är att inte fler redan har insett det hela. Är människan helt fördummad?

 • Det är egentligen ganska tydligt vad som pågår. Det ni ser är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest chauvinistiska element, d.v.s. fascism i ordets verkliga betydelse.

  Vissa kallar SD för fascister, men det är i stort sett osanning. De röstar inte för invasionskrig, stöd av terrorister eller överstatlighet från det imperialistiska EU, såsom många andra partier faktiskt gör, vilket ÄR fascism. Det är därför SD är under attack.

  Den enda synden är att SD tycks underkasta sig Israel-lobbyn, förmodligen för att få ynnesten att bli bespottade i deras medier. De kommer aldrig shadowbannas eller mörkas, eftersom de bidrar till den konflikt som monopolkapitalet och dess lakejer göder och livnär sig på, allt medan de framstår som “godheten” i sina egna medier.

  Facebook kontrolleras av CIA, som tar order från presidenten och kongressen, vilka vill maximera intressenternas avkastning ur det militärindustriella komplexet. Detta komplex lever på konflikt, krig, falskflaggor och lögn. De ljuger konstant för sitt folk. Kongressen och presidenten är köpt av dessa intressenter. Det ser man på politiken som förs. Den är ju inte i det amerikanska folkets bästa intresse, tvärtom.

  ”Det kränker essensen i det som gjorde Amerika till ett fantastiskt land genom dess politiska system. Nu är det bara en oligarki med obegränsad politisk bestickning som är essensen, för de som är presidentkandidater eller blivit valda till president. Och samma sak gäller guvernörer och USA:s senatorer och kongressmedlemmar. Så nu har vi just sett en omstörtning av vårt politiska system som en utbetalning till de stora bidragsgivarna, som vill ha och förväntar sig att få, och ibland får, favörer till sig själva då valet är över. … För närvarande ser etablissemanget, demokrater och republikaner, på dessa obegränsade pengar som en stor fördel för sig själva. Någon som redan befinner sig i kongressen har mycket mer att sälja till en ivrig bidragsgivare.”
  / Jimmy Carter Källa: https://www.huffingtonpost.com/eric-zuesse/jimmy-carter-is-correct-t_b_7922788.html

  ”Om ni accepterar kontanter, och ni kallar det för ett kampanjbidrag, men de pengarna är till för att köpa er röst, så ser jag inte skillnaden”
  / James Perry Source: http://www.great-quotes.com/quote/820688

 • Fb har censurerat och stängt av Peter Kåhl för postning av runor. Han är riksblotsansvarig i Nordiska Asa-samfundet. Nordiska Asa-samfundet är världens nästa största samfund för asatroende och han innehar dess högsta religiösa post.
  För att likställa med svenska kyrkan skulle det vara som att stänga av Ärkebiskopen för att ha postat ett kors på fb.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *