Facebook tycks öka censuren även för vänstern och oberoende skribenter

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 mars 2019
- Torbjörn Sassersson

DEBATT. Vad håller Facebooks algoritmer på med? Varför blockeras vissa skribenter även från vänstern från att posta sina artikellänkar på Facebook? Du kanske jobbar på eller för Facebook och kan förklara mer. Tveka inte att kommentera. NewsVoice ger tre färska exempel på spärrningar av personer som är vänster alternativt varken vänster eller höger, som undertecknad.

Exempel 1: Lindelof.nu

I det första exemplet från den 21 mars 2019 spärras Knut Lindelöf som har vänsterbloggen Lindelof.nu från att posta en länk till en artikel om ett föredrag av Pål Steigan (Steigan.no) som är en norsk politiker, författare och journalist. Han var partiledare för Arbeidernes kommunistparti 1975–1984.

Knut Lindelöf får inte posta en länk till en översatt artikel av Pål Steigan.
Knut Lindelöf får inte posta en länk till en översatt artikel av Pål Steigan.

Artikeln “Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som dödar” som spärrades av Facebook är en översättning av ett föredrag av Pål Steigan. Artikeln sammanfattar föredragets innehåll som handlar om kritik mot massmediernas narrativ om en rad olika politiska händelser, berättanden som fått stor medial spridning i västvärldens massmedier. Enligt Facebook bryter innehållet mot den sociala kanalens community-regler, men vilka regelbrottet det egentligen handlar om framgår inte.

Knut Lindelöf skriver mer om spärrningen i artikeln: “Facebook spärrar “olämpliga” artikellänkar”

Exempel 2: GlobalPolitics.se

Anders Romelsjö (professor emeritus) som är redaktör för GlobalPolitics.se (vänster) skriver att han blockerades den 19 mars av Facebook från att posta artikellänkar i Facebook-grupper där han redan är medlem. Meddelandet från Facebook löd:

“Blockerad aktivitet. Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till onsdag 27/3 kl. 17:27. Om du anser att detta inte bryter mot våra regler kontaktar du oss.”

Romelsjö uppger att han ofta brukar posta länkar till GlobalpPolitics.se i de Facebook-grupper där han är medlem. Romelsjö kontaktade då Facebooks PR-byrå i Stockholm Spotlight PR den 27 mars. Han skriver:

Anders Romelsjö, 2018 - Privat foto
Anders Romelsjö, 2018 – Privat foto

“Jag vill naturligtvis följa gällande regler. Jag är en aktiv politiskt bloggare och publicerar mer än en artikel om dagen. (Globalpolitics.se). Jag har under åren publicerat på Facebookssiter som jag bedömt relevanta.

Om jag skrivit om Syrien går jag bl.a. till föreningen Syriensolidaritets Facebookssida, om Palestina bl.a. på Palestinagruppernas hemsida osv. Ofta blir det som sagt diskussion i Facebook med anledning av detta.

Finns det inskränkningar i detta framöver? Har jag gjort andra fel? Vilka?”

Romelsjö fortsätter med att förklara att han spärrats från att posta artikellänkar även i följande grupper där han också är medlem: Syriensolidaritet, Palestinagrupperna, Folket i Bild Kulturfront, Svensk-kubanska föreningen, Alkoholpolitiskt Forum, Svenska läkare mot kärnvapen, Svensk-ryska föreningen och ett par till. Han påpekar att ingen av grupperna klagat till honom för hans artikellänkar.

Två dagar senare får Romelsjö ett typiskt Facebook-svar från en person som endast uppger sitt förnamn, Sami, från adressen FacebookPRNordics@spotlightpr.se.

“Hej Anders

Facebook har tyvärr ingen mail till support. Istället brukar vi hänvisa till nedan punkter:

Prova vårt Hjälpcenter om du upplever något av följande problem:            

Om ingen av dessa punkter beskriver vad du letar efter, kan du prova vårt allmänna hjälpcenter (https://www.facebook.com/help). Du kan även skriva ett inlägg i vår Community Forum, där tusentals andra personer på Facebook frågar och svarar på frågor.

Allt gott, Sami för Facebook i Sverige”

På det här viset har Facebook behandlat sina användare i åratal. Facebook hänvisar till sina community-regler och så kallade “hjälpsidor”, men de vill i princip aldrig förklara varför en regel brutits.

Facebook blockerade NewsVoice redaktör 29 mars 2019
Facebook blockerade NewsVoice redaktör den 29 mars 2019 fram till och med kl 10:05 måndagen den 1 april. Skärmdump

Exempel 3: NewsVoice.se

Facebook blockerade den 29 mars 2019 undertecknad som är redaktör för NewsVoice (varken höger eller vänster) att posta länken till en artikel av Jan af Segerstad. Artikeln rubricerad “United People (UP) kan bryta konflikterna mellan religion, politik och ekonomi”.  Jag försökte posta länken i en rad FB-grupper där jag normalt kan posta länkar. Det gick att posta länken i några få grupper, men plötsligt blev det stopp. Se skärmdump ovan. Facebook uppger ingen särskild anledning till blockeringen som råder fram till måndag förmiddag kl 10:05 den 1:a april.

Jag som redaktör har blockerats tidigare och senast det hände försökte jag posta en artikel om alternativmedicin i en Facebook-grupp om hälsa där jag är medlem. Facebook algoritmer är en gåta, men de är skrivna av personer som lägger in sina värderingar i koden.

James O'Keefe och en Facebook-insider. Foto: Project Veritas
James O’Keefe från Project Veritas och en Facebook insider. foto Project Veritas

Deboosting

Project Veritas avslöjade tillsammans med en insider i februari 2019 att Facebook tillämpar något de kallar “deboosting” det vill säga “shadow banning”, smygcensurering och åsiktsförtryck av oönskade åsikter och personer med hjälp av artificiell intelligens (AI).

James O’Keefe som driver Project Veritas presenterar Danny Ben-David som är en av hjärnorna bakom programmeringen av Facebooks AI. Metoden kallas “Action Deboost Live Distribution”, kort sagt “deboosting”, vilken syftar till att hämma och reducera distributionen av vissa användares inlägg på sina och andras Facebook-sidor.

Läs mer: Stort avslöjande: Facebook förhindrar det fria ordet genom deboosting

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq