Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Tommy Robinson åtalas igen för domstolstrots med risk att åter fängslas

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 mars 2019
- NewsVoice redaktion
Tommy Robinson den 7 mars 2019. Foto: Freedomfortommy.com

NYHET OCH ANALYS. Den brittiska rättsprocessen runt högeraktivisten Tommy Robinson har nått exceptionella proportioner. Robinson tillåts inte att återgå till ett normalt liv med sin fru och sina barn efter att han suttit fängslad 2,5 månader för att ha sänt live via Facebook utanför en engelsk domstol som processade mot ett gäng sexualförbrytare som råkade vara migranter.

I ett nytt drag från den brittiska rättsväsendet har idag en brittisk generalåklagare Geoffrey Cox beslutat att väcka nytt åtal för domstolstrots mot Robinson trots att han redan under 2018 fängslats i 2,5 månader för samma “brott”. Motiveringen är att det ska vara i allmänhetens intresse.

“After carefully considering the details of this case, I [Geoffrey Cox] have concluded there are strong grounds to bring fresh contempt of court proceedings against Stephen Yaxley-Lennon (alias Tommy Robinson).” … “As proceedings are now underway, it would not be appropriate to comment further and I remind everyone that it is an offence to comment on live court cases.” – Metro

Fråga är om motiveringen om att allmänheten vill att Robinson ska åtalas är verklighetsbaserad. Runt Tommy Robinson har det – som en följd av turbulensen kring personen, bildats 10,000-tals anhängare som redan visat att de är villiga att gå ut på gatan för att försvara Robinson och protestera mot vad de anser är flera solklara rättsövergrepp mot honom.

Läs mer: Tommy Robinson rapporterade om rättegång mot pedofiler – Sattes i fängelse

Den enda tydliga gruppering som definitivt vill han tyst på Robinson är vänsterextremister som från och till hotar och angriper Robinson varhelst han dyker upp i det offentliga.

Robinson utsattes under fängelsevistelsen 2018 för isolering, svält, våld och avföring i det brittiska fängelset. Detta var ett medvetet drag för att tysta honom och skrämma andra aktivister till lydnad, anser Robinson.

Läs mer: Tommy Robinson utsattes för isolering, svält och avföring i brittiskt fängelse

Bara för ett par dygn sedan meddelade Robinson hur vänsterextremister från Antifa sänt live om hur de ska söka upp och skada Robinsons familj.

Robinsons konton i sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter) har även stängts ner, trots att de inte ska ha innehållit någon hets mot folkgrupp eller näthat. Robinson uttrycker visserligen vrede och frustation, men det är inte samma sak som hat.

NewsVoice: "Pedofiler i England dömdes till 220 år i fängelse"
NewsVoice: “Pedofiler i England dömdes till 220 år i fängelse”

Tommy Robinson har egentligen inte begått något annat “brott” än att filma med sin smartphone utanför en rättegång mot ett beryktat grooming-gäng som antastade och förgrep sig på brittiska ungdomar och minderåriga.

Läs mer: Pedofiler i England dömdes till 220 år i fängelse

Robinson kan även anses störa allmänfriden, men det ska ställas i proportion till varför det uppstår ett tumult runt honom. Hans särdrag är att öppet och frekvent kritisera brittisk migrationspolitik. Han anser att migrationen måste stoppas, men den uppfattning är också den som ledde till att väljarna valde att lämna EU.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq