Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Säkerhetspolisen ökar trycket mot extremistisk islamism i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 maj 2019
- NewsVoice redaktion
Temabild: Islamska Staten i Sverige ISIS. Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se
Temabild: Islamska Staten i Sverige ISIS. Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se
Temabild: “Islamska Staten i Sverige” (ISIS). Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se

TT skriver att ytterligare en imam har gripits av Migrationsverket. Nu har fyra tongivande muslimska män på kort tid satts i förvar. En svensk terrorforskare misstänker att Säkerhetspolisen bytt strategi. SÄPO:s uppgift är att hämma tillväxten i extremistiska miljöer och myndigheten bekräftar ökad aktivitet.

Mannen som frihetsberövats är verksam som imam vid en moské i Västerås och han anses vara en salafist, den mest hårdföra och bokstavstrogna tolkningen av Islam. Ytterligare tre män har tagits och en av dessa, imamen Abu Raad i Gävle, ska förespråka wahhabism som beskrivs som en antidemokratisk saudisk gren inom islam. Han betraktas därmed som religiös extremist.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att Säkerhetspolisen (SÄPO) flyttat fram sina positioner mot militant islamism i Sverige och det kan bero på att extremistmiljöerna i Sverige vuxit från 200 till 2000 personer, resonerar Ranstorp. Det handlar om en omfattande tillväxt.

“Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren [2019] riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering”, säger SÄPO:s presstalesperson Gabriel Wernstedt.

TT skriver att SÄPO med stöd i lagen om särskild utlänningskontroll kan begära att Migrationsverket utvisar personer som inte är svenska medborgare och som anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Läs mer i GP

Sammanfattning: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq