Säkerhetspolisen ökar trycket mot extremistisk islamism i Sverige

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 12 maj 2019
- NewsVoice redaktion
Temabild: Islamska Staten i Sverige ISIS. Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se
Temabild: Islamska Staten i Sverige ISIS. Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se
Temabild: “Islamska Staten i Sverige” (ISIS). Montage: NewsVoice. Bakgrundsfoto: Mostphotos.se

TT skriver att ytterligare en imam har gripits av Migrationsverket. Nu har fyra tongivande muslimska män på kort tid satts i förvar. En svensk terrorforskare misstänker att Säkerhetspolisen bytt strategi. SÄPO:s uppgift är att hämma tillväxten i extremistiska miljöer och myndigheten bekräftar ökad aktivitet.

Mannen som frihetsberövats är verksam som imam vid en moské i Västerås och han anses vara en salafist, den mest hårdföra och bokstavstrogna tolkningen av Islam. Ytterligare tre män har tagits och en av dessa, imamen Abu Raad i Gävle, ska förespråka wahhabism som beskrivs som en antidemokratisk saudisk gren inom islam. Han betraktas därmed som religiös extremist.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att Säkerhetspolisen (SÄPO) flyttat fram sina positioner mot militant islamism i Sverige och det kan bero på att extremistmiljöerna i Sverige vuxit från 200 till 2000 personer, resonerar Ranstorp. Det handlar om en omfattande tillväxt.

“Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren [2019] riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering”, säger SÄPO:s presstalesperson Gabriel Wernstedt.

TT skriver att SÄPO med stöd i lagen om särskild utlänningskontroll kan begära att Migrationsverket utvisar personer som inte är svenska medborgare och som anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Läs mer i GP

Sammanfattning: NewsVoice

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice