Byta fönster själv – Fallgropar för hemmafixare

3
Byta fönster själv. Foto: StockSnap. Licens: Pixabay.com (free use)
Byta fönster själv. Foto: StockSnap. Licens: Pixabay.com (free use)

När man flyttar in i ett hus eller villa så förändras lätt ens syn på vad det innebär att ha ett boende. Huset blir ens viktigaste och värdefullaste ägodel. Man vill förvalta och försköna sitt hus både för att man själv och familjen ska trivas bättre men även för att bibehålla och öka värdet på huset den dag man ska sälja det.

Det är lätt att tänka att man själv kan klara av mindre renoveringsprojekt hemma på egen hand. Visst sparar man pengar, plus att man kan få det precis som man vill, eller hur? Men de flesta husägare har en tendens att överskatta sin förmåga när det gäller hantverk och renoveringar. Vi ska ta ett så pass enkelt byggprojekt som att byta fönster själv och se på några av de vanligaste misstagen du kan göra.

Felbeställning

Du bestämmer dig för att spara pengar genom att köpa fönster online. Det är inget fel i sig utan kan ofta vara en god idé. Men det är viktigt att du verkligen förstår vad du ska köpa innan du trycker på “köpknappen”.

Felaktig mätning kan leda till att du måste skicka dina fönster i retur, medan felaktigt val av fönstertyp kan betyda att du antingen får fönster som passar dåligt med huset i övrigt eller som är undermåliga i energiaspekt och därför i längden kostar dig mer pengar. Tittar man på en sida som sparfönster ser man hur många alternativ det finns och att hur viktigt det är att välja rätt.

Byta fönster själv? Foton: Sparfonster.se
Byta fönster själv? Foton: Sparfonster.se

För stor tidsoptimism

Om man befinner sig i det livsskede när man börjar fundera på husprojekt så arbetar man förmodligen heltid och har ett hyffsat välbetalt arbete.

Ofta tänker man sig då att man ska klara hela projektet på en ledig långhelg. Har man det rätta kunnandet är det givetvis inte svårt, men för andra kan det dra ut på tiden, det man trodde skulle gå på ett par dagar tar en hel vecka. Då hade det varit både billigare och skönare att låta någon som kan få jobbet gjort snabbt ta hand om det istället.

Väntar för länge med att byta fönster själv

Detta går egentligen hand i hand med punkt två. När man väl har märkt en av de många orsakerna till att man måste byta fönster, så finns det faktiskt stora vinster i få jobbet gjort så fort som möjligt. Det gör hemmamiljön trevligare, sparar på uppvärmningen och undviker potentiella fuktskador och andra otäckheter.

Så endast om du känner dig säker på att undvika dessa tre fallgropar bör du ta dig an projektet på egen hand om du tex vill byta fönster själv. Annars bör du fråga dig själv om du verkligen har råd att inte anlita en hantverkare.

Extern skribent

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Majsan
Majsan
Gäst
6 juli 2019 kl 21:37

Jag upplever att alldeles för många är alldeles för fega att göra saker själva. Läs på innan det finns massor med bra litteratur på biblioteket, filmer och instruktioner på nätet osv. Att göra sakerna själv gör att man mår bättre och får ett bra slutresultat.
Håller med Ale i kommentaren ovan. Har man nu inte möjlighet att fixa glasbyte själv så lämna in de till någon som kan renovera fönster, för det blir normalt sett mycket snyggare resultat. Kom ihåg att det som beskrivs som underhållsfria fönster i regel innebär att det bara är att kasta dem när de gjort sitt vilket knappast är miljövänligt.

Angående detta med mått som skrivs om i artikeln: Jag och dottern åkte förbi ett hus där med skyltar som glatt talade om hur ett visst företag fixade med fönsterna. De gjorde det på ett sådant sätt att huset efteråt såg rent bedrövligt ut efteråt. Redan när man såg det första fönstret stå på marken redo att sättas in kunde vi trots våra otränade ögon se att det skulle se ut som att huset skulle “tappa ansiktet”.

Ale
Ale
3 juli 2019 kl 16:24

Så vad Ni än gör, gott folk, gör Er inte av med gamla tvåglasfönster och köp inte flashiga försäljningsargumentet om energibesparingar från skickliga försäljare om fördelen med moderna döda treglasfönster (arga snickarens argument till trots) som inte kan någonting, utan köp en bok om byggnadsvård istället och läs på och lär er.

Ett trick är att använda många, men små fönster istället för att köpa nya stora fönster. Skall en vägg fönsterbesättas så sätt flera gamla fönster med åldrat glas på rad istället bredvid varandra från vägg till vägg istället.

De moderna, dyra, stora treglasfönstren släpper inte till närmevärdes in lika mycket ljus om ett äldre glas gör och då behövs inga stora fönster. I och med det försvinner argumentet om energibesparingarna. Inget modernt treglasfönster är lika isolerande som en vägg är. Moderna treglasfönster är ohyggligt dyra, och du bör leva i hundra och åter hundra år innan du har sparat in på den eventuella energiförlusten.

Ale
Ale
3 juli 2019 kl 16:05

Kul med lite snickare- och hantverksartiklar och speciellt vad gäller fönster. Det skribenten också bör fokusera på är själva glaset. Har själv ett hus från 50-talet med glas som är betydligt äldre (de klassiska tvåglasfönstren). Vad gäller just ljusinsläppet för äldre glas är den enorm mot dagens treglasfönster av härdat glas, då dem är fyllda av mikroskopiska prismor och bubblor som kastar ut solljuset i fasetter som blir till kaskader och lyser upp något otroligt mycket. Målar man rummet dessutom i vit blir effekten enastående. Dagens treglasfönster med vakuum emellan (ofta dubbla sådana) så blir ljusinsläppet ytterst marginellt och ger närmast ett depressivt återsken. Det enda fördelen med moderna treglasfönster är att energiförlusten är liten, men det kan man kompensera genom att isolera tvåglasfönstren dels mellan fönsterramen och fönsterkarmen samt dels mellan fönstret i sig. Sedan ska det nämnas att gamla glas (med bubblor och prismor) även åter förstärker instrålnings- och värmeeffekten från solen in i huset.

Sedan har vi underhållet av dem, och att restaurera ett gammalt fönster är inte gjort i en handvändning. Först måste all gammal färg avlägsnas (i den mån det är möjligt) genom gammaldags skrapning. Sedan grundoljas originalträt. Förr använda man särskilt trä just för fönster – så kallat kådrikt kärnvirke (tall) som dessutom vinterfälldes för att trädet då har som allra minst av vatten i sig. Ett sådan valt träslag är naturligt impregnerat och kan hålla upp till 30 år, utan någon som helst ytbehandling.

Efter att grundoljan har trängt in och torkat grundmålas fönsterbågen två gånger (i bland måste man även avlägsna glaset och låta skita om). Låt torka emellan. Det sista man gör är att använda fönsterfärg, som är tjock och trögflytande. Det skall målas två till tre gånger. Har man gjort allt rätt kan nu fönstret hålla för det svenska hårda klimatet i upp till 15 – 20 år utan att krackelera.

Föredrar alltid gamla tvåglasfönster med åldrats glas sju dagar i veckan framför döda dubbla treglasfönster med vakuum emellan.