Byta fönster själv – Fallgropar för hemmafixare

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 juli 2019
- NewsVoice redaktion
Byta fönster själv. Foto: StockSnap. Licens: Pixabay.com (free use)

När man flyttar in i ett hus eller villa så förändras lätt ens syn på vad det innebär att ha ett boende. Huset blir ens viktigaste och värdefullaste ägodel. Man vill förvalta och försköna sitt hus både för att man själv och familjen ska trivas bättre men även för att bibehålla och öka värdet på huset den dag man ska sälja det.

Det är lätt att tänka att man själv kan klara av mindre renoveringsprojekt hemma på egen hand. Visst sparar man pengar, plus att man kan få det precis som man vill, eller hur? Men de flesta husägare har en tendens att överskatta sin förmåga när det gäller hantverk och renoveringar. Vi ska ta ett så pass enkelt byggprojekt som att byta fönster själv och se på några av de vanligaste misstagen du kan göra.

Felbeställning

Du bestämmer dig för att spara pengar genom att köpa fönster online. Det är inget fel i sig utan kan ofta vara en god idé. Men det är viktigt att du verkligen förstår vad du ska köpa innan du trycker på ”köpknappen”.

Felaktig mätning kan leda till att du måste skicka dina fönster i retur, medan felaktigt val av fönstertyp kan betyda att du antingen får fönster som passar dåligt med huset i övrigt eller som är undermåliga i energiaspekt och därför i längden kostar dig mer pengar. Tittar man på en sida som sparfönster ser man hur många alternativ det finns och att hur viktigt det är att välja rätt.

Byta fönster själv? Foton: Sparfonster.se
Byta fönster själv? Foton: Sparfonster.se

För stor tidsoptimism

Om man befinner sig i det livsskede när man börjar fundera på husprojekt så arbetar man förmodligen heltid och har ett hyffsat välbetalt arbete.

Ofta tänker man sig då att man ska klara hela projektet på en ledig långhelg. Har man det rätta kunnandet är det givetvis inte svårt, men för andra kan det dra ut på tiden, det man trodde skulle gå på ett par dagar tar en hel vecka. Då hade det varit både billigare och skönare att låta någon som kan få jobbet gjort snabbt ta hand om det istället.

Väntar för länge med att byta fönster själv

Detta går egentligen hand i hand med punkt två. När man väl har märkt en av de många orsakerna till att man måste byta fönster, så finns det faktiskt stora vinster i få jobbet gjort så fort som möjligt. Det gör hemmamiljön trevligare, sparar på uppvärmningen och undviker potentiella fuktskador och andra otäckheter.

Så endast om du känner dig säker på att undvika dessa tre fallgropar bör du ta dig an projektet på egen hand om du tex vill byta fönster själv. Annars bör du fråga dig själv om du verkligen har råd att inte anlita en hantverkare.

Extern skribent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq