Det israeliska kärnvapenhotet mot Iran som ingen vill prata om

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 juli 2019
- NewsVoice redaktion
Israel's nuclear arsenal. The Sunday Times, 5 oktober 1986
The Sunday Times, 5 oktober 1986.
Revealed: the secrets of Israel’s nuclear arsenal. The Sunday Times, 5 oktober 1986.

ANALYS. De hade arbetat i Israel i största hemlighet under lång tid och endast en liten klick i den innersta kärnan visste vad som var på gång, men den 5 oktober 1986 avslöjade ändå den israeliske forskaren Mordechai Vanunu i The Sunday Times att han varit verksam i Dimona-anläggningen för att framställa kärnvapen. Detta kunde han inte avslöja ostraffat och han greps så småningom av Mossad när han besökte Rom. Arton års fängelse blev straffet.

Text: Hans Myrebro

Idag beräknas Israel förfoga över ca 200 kärnvapen där merparten är riktade mot Iran, och där står de, uppställda och oåtkomliga för internationell inspektion.

De har emellertid en rejäl räckvidd och skulle lätt kunna svängas om och riktas mot Europa. Kärnvapen skaffar man inte för att försvara sig, utan för att hota, förinta och utplåna något. I detta fall är det  inte Iran som har kärnvapen utan Israel och det är det landet som hotar genom sin arsenal.

Dessutom skrev Iran 2015 på ett kärnenergiavtal som skulle omöjliggöra för landet att framställa dessa vapen. USA, England, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland skrev på avtalet. Israel var emot och har sedan efter ingånget avtal pressat först Barack Obama och sedan Donald Trump att riva upp avtalet. Trump gjorde det utan att kunna hosta upp ett verkligt motiv till uppsägningen. Motivet var i själva verket att Israel tvingat honom att göra det och därigenom försämra säkerhetsläget i regionen.

Ett amerikanskt memo

Israel/USA är de hotfulla och aggressiva parterna, men hur är det med då med Iran? En kommission bestående av 25 amerikanska fd höga militärer, säkerhetsmän och vetenskapare tillställde för tre år sedan presidenten ett memorandum angående Irans status som säkerhetsrisk.

Memorandum for: The President
From: Veterans Intelligence for Sanity
Subject: Is Iran the ” World’s Leading Sponsor of terrorism?

Gruppens memorandum påvisar klart att anklagelserna om Iransk terrorism kommer främst från USA och Saudi, där man redan har glömt att 15 av de 19 terrorister som är förknippade med WTC 11/9 kom från Saudi. Skrivelsen räknar upp 14 muslimska terrorgrupper. 13 av dem stöds av Saudi och endast Houthis som kämpar på de svältandes sida i Yemen, stöds av Iran.

De anklagelser som utpekar Iran som en framstående terrorstat var kanske befogade för 20-30 år sedan, men är helt inadekvata idag. I stället är det USA som har intagit terrorpositionen och bedriver denna terror bland annat genom att arrangera hungerkatastrofer –  för närvarande i Yemen och Iran och tidigare i Irak.

Iran samarbetar med Hezbollah som enligt de amerikanska experterna inte längre är en terrororganisation, utan en politisk rörelse och en del av Libanons statsapparat. Som politisk rörelse har man bland annat som målsättning att försvara landet mot Israelisk aggression.

Det är svårt att i dagens läge förutspå vad som kommer att hända i det militärpolitiskt spända läget i regionen. Donald Trump kan ena stunden säga att han kan utplåna Iran, för att i nästa stund med ett sataniskt leende förklara att han vill bli vän med det landet. Vänskap genom utplåning? En ny strategi som endast de riktigt stukade kan ta till sig.

Text: Hans Myrebro, pseudonym

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: IranIsrael
Stöd NewsVoice 2024
  • Jag upphör aldrig att häpna över toklandet Sverige.

    Samtidigt i toklandet Sverige så tror sekteristiska klimatalarmister att jorden ska gå under p.g.a. klimatförändringar om tio år (sic) och ser inga moraliska betänkligheter att mörda för att förhindra det, enligt Toktidningen Samhällsnytt, som tillsammans med Lars Bern och Rebecca Weidmo Uvell samtidigt gör det tokiga felet att tok-angripa en liten söt flicka med flätor, som har karaktärsfast engagemang, för att hon har på sig en T-shirt mot fascism. Den lilla flickan ges skulden genom att T-shirten kopplas ihop med AFA som säger sig vara emot fascism, men med fascistiska metoder.

    Ingen av de tokiga kombattanterna nämner vårt gemensamma behov av minskad population och beredskap mot andra verkliga vetenskapligt evidenta utrotningsevent, ej heller nämns det mycket sorgliga och verkliga utrotningsevent som faktiskt har pågått länge nu. Och det tokiga folket vill heller inte rösta superintelligent… än.

    Den väl medvetne, men uppenbart tokige, Birger Schlaug postar samtidigt helt meningslösa bloggposter och vägrar kommentarer. Alla skiter tydligen i att vi snart kanske kommer få se ett massmördande krig av oanade proportioner, inkl. ytterligare radioaktiv försmutsning, som om den skit människor redan åstadkommit inte räcker.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *