Josephine Freje Simonsson “näthatar” SwebbTV

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 maj 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Josephine Freje Simonsson (bild från privat hemsida), Mikael Willgert (foto: SwebbTV) och Lars Bern (foto: NewsVoice.se)
Josephine Freje Simonsson (bild från privat hemsida), Mikael Willgert (foto: SwebbTV) och Lars Bern (foto: NewsVoice.se)
Josephine Freje Simonsson (bild från frilanshemsida), Mikael Willgert (foto: SwebbTV) och Lars Bern (foto: NewsVoice.se). Montage: NewsVoice.se

GRANSKNING & DEBATT. En svensk statsfinansierad kanal angriper med en “granskning” på nytt en oberoende kanal utifrån det gamla vanliga manuset om hur en mediekonkurrent ska sänkas inför en publik. Denna gång får SwebbTV smaka på ett negativt vinklat reportage av SR-skribenten Josephine Freje Simonsson som på sin frilanshemsida har slogan: “Gräver – Ifrågasätter – Jävlas”.

Replik – Josephine Freje Simonsson: “Jag bemöter gärna påhopp och lögner”

Josephine Freje Simonsson inleder sin ingress så att läsarna tidigt ska förstå vad det är som gäller:

“Hos SwebbTV blandas konspirationsteorier om Olof Palme och 11 september-attackerna med timslånga diskussioner om migrationens konsekvenser. I Mediernas serie om sk alternativmedier tittar vi i denna tredje del närmre på Youtube-kanalen som fick näringslivstoppen Leif Östling att förlora uppdrag.” – SR Medierna

Därefter fortsätter Freje Simonsson med att noggrant selektera de vinklar, skadliga associationer och tvivelväckande exempel som renderar störta möjliga skada för SwebbTV. Sammantaget blir detta ytterligare ett exempel på det som inom rykteshanteringsbranschen kallas för negativ rykteshantering, en PR-taktik avsedd för att skada. Det är helt enkelt beklagligt att svenska statsfinansierade journalister sysslar med något som kan liknas vid näthat.

Jag arbetar från och till i projekt som syftar till att skydda individer på webben och för dessa återupprätta ett gott rykte efter att en uppsökande individ postat falsk information och filer på och om sina offer i sociala medier i text- och videoformat. I det senaste större projektet deltog jag i samverkan med polisen, advokatbyråer och utländska serveroperatörer för att få ner näthat riktat mot en person inom näringslivet. Jag deltog bland annat som klientstöd i polisförhör och var i kontakt med Google och Flashback. Efter flera år av arbete lyckades vårt team lösa situationen och insatserna inkluderade en polisrazzia mot den misstänkte som snabbt tog beslutet att lämna landet.

Josephine Freje Simonsson och SR Medierna måste få en tankeställare

Utifrån dessa erfarenheter av näthat är det intressant att se hur en journalist på en statskanal agerar på ett liknande sätt som en kriminell person och det blir kognitivt snurrigt när denna journalist arbetar under följande premisser, enligt SR:s hemsida:

“Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.” – SR.se

Ingenting stämmer i denna deklaration om den jämförs med hur Josephine Freje Simonsson arbetar. Jag ser ingen trovärdighet och definitivt ingen värdighet i hennes negativa vinkling av SwebbTV. Jag ser inte heller något oberoende i förhållande till SR:s särintresse som verkar var att framställa sin verksamhet som oantastlig samtidigt som denne aktör inför en potentiell miljonpublik försöker sabotera ryktet för en sant oberoende kanal som SwebbTV, en kanal som vågar intervjua även de personer som det politiskt korrekta medieetablissemanget skyr.

Det blir ännu mer magstarkt när Mikael Willgert, som leder SwebbTV, med sina egna skattepengar tvingas betala för den kula som Josephine Freje Simonsson på Sveriges Radio just avrättat honom med.

Detta sysslar alltså SR Medierna med i sin serie av arkebuseringar av alternativmedier. En efter en ska de tydligen skjutas av och det sker under Statens “beskydd”. Risken är tyvärr att Freje Simonsson – genom statskanalens omfattande “impact” väcker ett spritt näthat mot Mikael Willgert.

Frågan infinner sig om Freje Simonsson har rätt i något avseende och svaret är självklart: ja. Flera av de kritiska frågor som journalisten ställer är relevanta, men det framstår övertydligt att Freje Simonssons mål enbart är att finna fem fel på SwebbTV och det gör hon genom att selektera enligt en princip som kan kallas: “rotten cherry picking” dvs att enbart söka efter det mest tvivelaktiga och negativa faktorer som står att finna. Det är här som Freje Simonsson på eget grepp framställer sig själv som oprofessionell.

Lars Bern som är återkommande gäst på SwebbTV skriver den 10:e maj i repliken: “Åsiktsdiktaturen visar sitt fula tryne” att SR misslyckas med att leverera det som ett media måste leverera för att kunna kalla sig ett media, att granska makten:

“Den miljon tittare som har tagit del av Swebbtvs program har nog svårt att känna igen sig i SR:s beskrivning. Palmemord, terrordåd och annat lyfts fram i den konspirationshistoria som SR väver ihop om Swebbtv. Inte med en stavelse berörs de 27 program som belyser Coronapandemin, programmen om den ekonomiska utvecklingen eller hundratals program som framförallt granskar makthavare, dvs det som Public Service borde göra.” – Lars Bern

Mikael Willgert kommenterar Josephine Freje Simonsson i ett utskick den 9 maj:

“Sveriges Radio kunde inte fortsätta att tiga om Swebbtv och när de ska informera om Swebbtv kan det alltså bara ske genom skandalisering. Jag var medveten om detta men ju fler som får höra talas om oss desto bättre, tänkte jag när jag blev uppringd av berättaren i programmet som med sammetslen röst förklarade att hon gör ett reportage för SR Medierna om alternativmedia.

Mikael Willgert, 2020: Foto: SwebbTV
Mikael Willgert, 2020: Foto: SwebbTV

Hon ville till varje pris komma till vår studio och våra lokaler med förevändning att spela in bakgrundsljud. Jag sa ett klart nej till detta. Vi tar inte in personer som vi inte vet att vi kan lita på. Vi var överens om att lokalerna inte skulle diskuteras i intervjun men hon höll inte sitt ord och det blev naturligtvis ett huvudnummer i SR Mediernas konspirationsteori om Swebbtv.”

“Det är lätt att tänka sig att det inom statsmedia finns många journalister som är trötta på allt ljug och vilseledande och att de faktiskt vill lyfta fram en kanal som Swebbtv. Samtidigt vet dessa journalister i statsmedia att deras enda möjlighet att kunna göra det är genom att svartmåla och skandalisera.”

Mycket mer behöver inte tilläggas i denna granskning av SR Mediernas “beteende” eftersom detta är mycket mer ett “beteende” än journalistik. Omvärlden undrar, och det inkluderar allt fler av Sveriges radios egna lyssnare och läsare, vad SR egentligen sysslar med. Många undrar hur länge detta “näthatande” ska pågå och vem/vilka det egentligen är som styr upp SR:s dagliga arbete, särintressen och värdegrund?

Sveriges Radio har idag på YouTube endast 4440 prenumeranter att jämföra med SwebbTV som har 53,600 prenumeranter. Här har vi allt som vi behöver veta för att förstå varför public service attackerar SwebbTV.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd 11 maj

Replik – Josephine Freje Simonsson: “Jag bemöter gärna påhopp och lögner”

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ja, självklart kan man inte lita på MSM. Naturligtvis ville de se o ta bilder på studion för swebbtv för att skapa otrygghet för swebbtv och naturligtvis hade man vinklat foton som skulle understryka message att swebbtv kan man inte lita på etc. etc. Det är så mainstrem media jobbar.

  Se bara på behandlingen av Presidenten Trump. Aldrig sägs något positivt så du som tycker att han är förskräcklig på alla sätt, tänk efter hur du har påverkats, hjärntvättats av MSM.

  Trump har skapat fantastiska statistiker för USA, se bara på minskad arbetslöshet under hans styre. Ett annat exempel är hur SD blivit förföljt under alla år. Se också på hur man ensidigt fördömer alternativ medicin och religion. Nej MSM följer vissa linjer o får vanliga “Svenssons” att ha åsikter som MSM har dikterat. Otillförlitliga är bara förnamnet.

 • Ja, självklart kan man inte lita på MSM. Naturligtvis ville de se o ta bilder på studion för swebbtv för att skapa otrygghet för swebbtv och naturligtvis hade man vinklat foton som skulle understryka message att swebbtv kan man inte lita på etc. etc. Det är så mainstrem media jobbar.

  Se bara på behandlingen av Presidenten Trump. Aldrig sägs något positivt så du som tycker att han är förskräcklig på alla sätt, tänk efter hur du har påverkats, hjärntvättats av MSM.

  Trump har skapat fantastiska statistiker för USA, se bara på minskad arbetslöshet under hans styre. Ett annat exempel är hur SD blivit förföljt under alla år. Se också på hur man ensidigt fördömer alternativ medicin och religion. Nej MSM följer vissa linjer o får vanliga “Svenssons” att ha åsikter som MSM har dikterat. Otillförlitliga är bara förnamnet.

 • Varför ska man läsa, lyssna eller på annat sätt del av vad Freje har att framföra? Jag har i vart fall inte gjort det och har därför inget att kommentera – för jag vet ingenting och tycker därför ingenting och det är hela grejen: att det finns självutnämnda personer som tar det som en självklarhet att alla människor ommkring dom alltid läser eller lyssnar till vad de har att framföra? Läser aldrig main stream medias alster. Varför skulle jag göra det för?

 • Varför ska man läsa, lyssna eller på annat sätt del av vad Freje har att framföra? Jag har i vart fall inte gjort det och har därför inget att kommentera – för jag vet ingenting och tycker därför ingenting och det är hela grejen: att det finns självutnämnda personer som tar det som en självklarhet att alla människor ommkring dom alltid läser eller lyssnar till vad de har att framföra? Läser aldrig main stream medias alster. Varför skulle jag göra det för?

 • Det här är brilliant!!! All publicitet är bra reklam för att NewsVoice finns! Nu kommer massor med folk att besöka oss och många kommer att stanna. Bäst är att ignorera attacken och bara tacka för gratis reklam till hela Sverige!

  • Ja, i grunden är de kontraproduktiva. Alltför många människor har redan kommit till insikt nu, så strategin att nedsvärta och förtala är inte framgångsrik längre.

   Vänsterradikala, snorhala, snara att förtala…

 • MEDDELANDE

  Vi har tagit beslutet att kräva korrekt för- och efternamn vid all kommentering:
  https://newsvoice.se/2020/05/registrera-anvandarkonto-newsvoice/

  Formulär: Ansök om ett komplett användarkonto i NewsVoice:
  https://newsvoice.se/skapa-anvandarkonto-newsvoice/

  Behöver du hjälp med att registrera ett användarkonto?
  Jag behöver i så fall för- och efternamn och korrekt e-postadress.
  Kontakt mig via adressen: redaktionen[snabel-a]newsvoice.se

 • Det här är brilliant!!! All publicitet är bra reklam för att NewsVoice finns! Nu kommer massor med folk att besöka oss och många kommer att stanna. Bäst är att ignorera attacken och bara tacka för gratis reklam till hela Sverige!

  • Ja, i grunden är de kontraproduktiva. Alltför många människor har redan kommit till insikt nu, så strategin att nedsvärta och förtala är inte framgångsrik längre.

   Vänsterradikala, snorhala, snara att förtala…

 • SwebbTV och Newsvoice är viktiga kanaler som folket verkligen behöver. Statskontrollerade propagandakanaler är ingenting vi har behov av. Alltså lägg ner SR och SVT och använd pengarna till hemundervisning är mitt förslag.

 • Noterar att Josephine Freje Simonsson på Twitter erkänt till mig att det finns många oklarheter eller mystiska omständigheter kring 11 september, eller något i den stilen. Frågan är om hon menade det eller bara försökte framstå som neutral, en fasad, för i nästa ögonblick tycker hon inte det finns anledning att granska eller skapa klarhet.

 • Patrick Bet-David bakom kanalen Valuetainment med 2,3 miljoner prenumeranter sammanfattar mycket bra vad de nya nätmedierna egentligen står för, ett befriat oberoende eftersom de inte är affilierade med varken stora mediehus eller public service. Vi intervjuar och låter den intervjuade komma till tals.

  Bet-David intervjuade nyligen dr Judy Mikovits som avslöjat graverande omständigheter om coronakrisen. YouTube tog ned intervjun och detta är Bet-Davids välformulerade respons:

  Notera följande:

  Sveriges Radio har idag på YouTube endast 4440 prenumeranter att jämföra med minikanalen NewsVoice som 4010 prenumeranter. Ta sedan och jämför med SwebbTV som har 53,600 prenumeranter. Här har vi allt som vi behöver veta för att förstå varför public service attackerar SwebbTVoch även NV.

  Referenser:
  SR: https://www.youtube.com/user/sverigesradio
  NewsVoice: https://www.youtube.com/channel/UCxCEri43tB8DBFNhyscWhCw
  SwebbTV: https://www.youtube.com/channel/UCD2d9CSkWXxnj3fBhEj3Pyw

 • Varför kommer inte mina kommentarer med på NewsVoice??????
  Ändå så försöker jag att vara snäll och inte skriva det jag egentligen vill skriva.

 • MEDDELANDE

  Vi har tagit beslutet att kräva korrekt för- och efternamn vid all kommentering:
  https://newsvoice.se/2020/05/registrera-anvandarkonto-newsvoice/

  Formulär: Ansök om ett komplett användarkonto i NewsVoice:
  https://newsvoice.se/skapa-anvandarkonto-newsvoice/

  Behöver du hjälp med att registrera ett användarkonto?
  Jag behöver i så fall för- och efternamn och korrekt e-postadress.
  Kontakt mig via adressen: redaktionen[snabel-a]newsvoice.se

 • Det första som får “stryka på foten” i kända allvarliga konflikter och krig är; SANNINGEN.
  Det är denna företeelse vi ser prov på när MSM satsar resurser på propaganda för en nedmontering av det fria ordet.
  Det finns ju övertydliga historiska erfarenheter gjorda som just visar på förödelsen efter det att folket tystast och inte getts möjlighet att protestera mot diktatoriska tendenser i samhället.

  Dåligt att dessa erfarenheter inte beaktas.

 • SwebbTV och Newsvoice är viktiga kanaler som folket verkligen behöver. Statskontrollerade propagandakanaler är ingenting vi har behov av. Alltså lägg ner SR och SVT och använd pengarna till hemundervisning är mitt förslag.

 • Noterar att Josephine Freje Simonsson på Twitter erkänt till mig att det finns många oklarheter eller mystiska omständigheter kring 11 september, eller något i den stilen. Frågan är om hon menade det eller bara försökte framstå som neutral, en fasad, för i nästa ögonblick tycker hon inte det finns anledning att granska eller skapa klarhet.

 • Antigen är man en swebbtv-fan eller så bryr man sig inte alls om varken vad Freke påstår eller vad ovan nämnda alternativ mediakanal framför. Det finns alltså inget rationellt skäl att oja sig. Den förvärvsarbetande människan har inte tid att ta till sig information från något håll.

 • Patrick Bet-David bakom kanalen Valuetainment med 2,3 miljoner prenumeranter sammanfattar mycket bra vad de nya nätmedierna egentligen står för, ett befriat oberoende eftersom de inte är affilierade med varken stora mediehus eller public service. Vi intervjuar och låter den intervjuade komma till tals.

  Bet-David intervjuade nyligen dr Judy Mikovits som avslöjat graverande omständigheter om coronakrisen. YouTube tog ned intervjun och detta är Bet-Davids välformulerade respons:

  Notera följande:

  Sveriges Radio har idag på YouTube endast 4440 prenumeranter att jämföra med minikanalen NewsVoice som 4010 prenumeranter. Ta sedan och jämför med SwebbTV som har 53,600 prenumeranter. Här har vi allt som vi behöver veta för att förstå varför public service attackerar SwebbTVoch även NV.

  Referenser:
  SR: https://www.youtube.com/user/sverigesradio
  NewsVoice: https://www.youtube.com/channel/UCxCEri43tB8DBFNhyscWhCw
  SwebbTV: https://www.youtube.com/channel/UCD2d9CSkWXxnj3fBhEj3Pyw

 • Det första som får “stryka på foten” i kända allvarliga konflikter och krig är; SANNINGEN.
  Det är denna företeelse vi ser prov på när MSM satsar resurser på propaganda för en nedmontering av det fria ordet.
  Det finns ju övertydliga historiska erfarenheter gjorda som just visar på förödelsen efter det att folket tystast och inte getts möjlighet att protestera mot diktatoriska tendenser i samhället.

  Dåligt att dessa erfarenheter inte beaktas.

 • Antigen är man en swebbtv-fan eller så bryr man sig inte alls om varken vad Freke påstår eller vad ovan nämnda alternativ mediakanal framför. Det finns alltså inget rationellt skäl att oja sig. Den förvärvsarbetande människan har inte tid att ta till sig information från något håll.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *