Josephine Freje Simonsson ”näthatar” SwebbTV

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 maj 2020
- Torbjörn Sassersson
Josephine Freje Simonsson (bild från privat hemsida), Mikael Willgert (foto: SwebbTV) och Lars Bern (foto: NewsVoice.se)
Josephine Freje Simonsson (bild från privat hemsida), Mikael Willgert (foto: SwebbTV) och Lars Bern (foto: NewsVoice.se)
Josephine Freje Simonsson (bild från frilanshemsida), Mikael Willgert (foto: SwebbTV) och Lars Bern (foto: NewsVoice.se). Montage: NewsVoice.se

GRANSKNING & DEBATT. En svensk statsfinansierad kanal angriper med en ”granskning” på nytt en oberoende kanal utifrån det gamla vanliga manuset om hur en mediekonkurrent ska sänkas inför en publik. Denna gång får SwebbTV smaka på ett negativt vinklat reportage av SR-skribenten Josephine Freje Simonsson som på sin frilanshemsida har slogan: ”Gräver – Ifrågasätter – Jävlas”.

Replik – Josephine Freje Simonsson: ”Jag bemöter gärna påhopp och lögner”

Josephine Freje Simonsson inleder sin ingress så att läsarna tidigt ska förstå vad det är som gäller:

”Hos SwebbTV blandas konspirationsteorier om Olof Palme och 11 september-attackerna med timslånga diskussioner om migrationens konsekvenser. I Mediernas serie om sk alternativmedier tittar vi i denna tredje del närmre på Youtube-kanalen som fick näringslivstoppen Leif Östling att förlora uppdrag.” – SR Medierna

Därefter fortsätter Freje Simonsson med att noggrant selektera de vinklar, skadliga associationer och tvivelväckande exempel som renderar störta möjliga skada för SwebbTV. Sammantaget blir detta ytterligare ett exempel på det som inom rykteshanteringsbranschen kallas för negativ rykteshantering, en PR-taktik avsedd för att skada. Det är helt enkelt beklagligt att svenska statsfinansierade journalister sysslar med något som kan liknas vid näthat.

Jag arbetar från och till i projekt som syftar till att skydda individer på webben och för dessa återupprätta ett gott rykte efter att en uppsökande individ postat falsk information och filer på och om sina offer i sociala medier i text- och videoformat. I det senaste större projektet deltog jag i samverkan med polisen, advokatbyråer och utländska serveroperatörer för att få ner näthat riktat mot en person inom näringslivet. Jag deltog bland annat som klientstöd i polisförhör och var i kontakt med Google och Flashback. Efter flera år av arbete lyckades vårt team lösa situationen och insatserna inkluderade en polisrazzia mot den misstänkte som snabbt tog beslutet att lämna landet.

Josephine Freje Simonsson och SR Medierna måste få en tankeställare

Utifrån dessa erfarenheter av näthat är det intressant att se hur en journalist på en statskanal agerar på ett liknande sätt som en kriminell person och det blir kognitivt snurrigt när denna journalist arbetar under följande premisser, enligt SR:s hemsida:

”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.” – SR.se

Ingenting stämmer i denna deklaration om den jämförs med hur Josephine Freje Simonsson arbetar. Jag ser ingen trovärdighet och definitivt ingen värdighet i hennes negativa vinkling av SwebbTV. Jag ser inte heller något oberoende i förhållande till SR:s särintresse som verkar var att framställa sin verksamhet som oantastlig samtidigt som denne aktör inför en potentiell miljonpublik försöker sabotera ryktet för en sant oberoende kanal som SwebbTV, en kanal som vågar intervjua även de personer som det politiskt korrekta medieetablissemanget skyr.

Det blir ännu mer magstarkt när Mikael Willgert, som leder SwebbTV, med sina egna skattepengar tvingas betala för den kula som Josephine Freje Simonsson på Sveriges Radio just avrättat honom med.

Detta sysslar alltså SR Medierna med i sin serie av arkebuseringar av alternativmedier. En efter en ska de tydligen skjutas av och det sker under Statens ”beskydd”. Risken är tyvärr att Freje Simonsson – genom statskanalens omfattande ”impact” väcker ett spritt näthat mot Mikael Willgert.

Frågan infinner sig om Freje Simonsson har rätt i något avseende och svaret är självklart: ja. Flera av de kritiska frågor som journalisten ställer är relevanta, men det framstår övertydligt att Freje Simonssons mål enbart är att finna fem fel på SwebbTV och det gör hon genom att selektera enligt en princip som kan kallas: ”rotten cherry picking” dvs att enbart söka efter det mest tvivelaktiga och negativa faktorer som står att finna. Det är här som Freje Simonsson på eget grepp framställer sig själv som oprofessionell.

Lars Bern som är återkommande gäst på SwebbTV skriver den 10:e maj i repliken: ”Åsiktsdiktaturen visar sitt fula tryne” att SR misslyckas med att leverera det som ett media måste leverera för att kunna kalla sig ett media, att granska makten:

”Den miljon tittare som har tagit del av Swebbtvs program har nog svårt att känna igen sig i SR:s beskrivning. Palmemord, terrordåd och annat lyfts fram i den konspirationshistoria som SR väver ihop om Swebbtv. Inte med en stavelse berörs de 27 program som belyser Coronapandemin, programmen om den ekonomiska utvecklingen eller hundratals program som framförallt granskar makthavare, dvs det som Public Service borde göra.” – Lars Bern

Mikael Willgert kommenterar Josephine Freje Simonsson i ett utskick den 9 maj:

”Sveriges Radio kunde inte fortsätta att tiga om Swebbtv och när de ska informera om Swebbtv kan det alltså bara ske genom skandalisering. Jag var medveten om detta men ju fler som får höra talas om oss desto bättre, tänkte jag när jag blev uppringd av berättaren i programmet som med sammetslen röst förklarade att hon gör ett reportage för SR Medierna om alternativmedia.

Mikael Willgert, 2020: Foto: SwebbTV
Mikael Willgert, 2020: Foto: SwebbTV

Hon ville till varje pris komma till vår studio och våra lokaler med förevändning att spela in bakgrundsljud. Jag sa ett klart nej till detta. Vi tar inte in personer som vi inte vet att vi kan lita på. Vi var överens om att lokalerna inte skulle diskuteras i intervjun men hon höll inte sitt ord och det blev naturligtvis ett huvudnummer i SR Mediernas konspirationsteori om Swebbtv.”

”Det är lätt att tänka sig att det inom statsmedia finns många journalister som är trötta på allt ljug och vilseledande och att de faktiskt vill lyfta fram en kanal som Swebbtv. Samtidigt vet dessa journalister i statsmedia att deras enda möjlighet att kunna göra det är genom att svartmåla och skandalisera.”

Mycket mer behöver inte tilläggas i denna granskning av SR Mediernas ”beteende” eftersom detta är mycket mer ett ”beteende” än journalistik. Omvärlden undrar, och det inkluderar allt fler av Sveriges radios egna lyssnare och läsare, vad SR egentligen sysslar med. Många undrar hur länge detta ”näthatande” ska pågå och vem/vilka det egentligen är som styr upp SR:s dagliga arbete, särintressen och värdegrund?

Sveriges Radio har idag på YouTube endast 4440 prenumeranter att jämföra med SwebbTV som har 53,600 prenumeranter. Här har vi allt som vi behöver veta för att förstå varför public service attackerar SwebbTV.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd 11 maj

Replik – Josephine Freje Simonsson: ”Jag bemöter gärna påhopp och lögner”

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq